tech/web

RATEL da preuzme odgovornost i zaštiti tržište od monopolskih cena EPS-a

MediaSfera

 

 

Saopštenja Elektroprivrede Srbije i RATEL-a upravo su potvrdila da u Srbiji ne postoji regulisano tržište za kablovske operatore i da državna preduzeća propisuju ili prihvataju nerealne cene, čime se svaka konkurencija dovodi pred svršen čin, saopštila je kompanija SBB.
„Kada EPS bez obrazloženja podigne cene za 108 odsto u Beogradu i za 64 odsto u Srbiji za korišćenje stubova, takva enormna promena cene u svakoj zemlji bila bi predmet ozbiljne analize regulatora“, navodi SBB.

U SBB-u od RATELA očekuju da zaista uredi tržište telekomunikacija, za šta su kao nezavisna institucija i nadležni, kao i da preuzumu odgovornost za svoje odluke, jer one ne smeju biti polovične.

„Obrazloženje RATEL-a da ‘većina operatora’ prihvata novu cenu EPS-a, ne daje na uvid javnosti informaciju koji su to operatori bespogovorno prihvatili monopolsku cenu EPS-a i da li su to upravo državni telekomunikacioni operatori Telekom i njegove ćerka firme, kao i PTT“, piše u saopštenju SBB-a.

Kompanija SBB dodaje u saopštenju da „ako rukovodstvo Telekoma Srbije koje koristi novac iz zajedničke kase svih građana nema problem sa prihvatanjem plaćanja nerealnih cena EPS-a, to nije prihvatljiv princip kojim bi se uslovljavala i konkurencija“.

„SBB zato od RATELA traži da istraži na osnovu kojih parametara je EPS formirao novu cenu, jer SBB-u ta odluka nije ni obrazložena, kao uostalom ni javnosti Srbije. Činjenica je da je ta cena najviša u regionu i zato SBB traži da se utvrdi i da li se tom odlukom ugrožava konkurentnost u Srbiji, a pritom ne pruža ni približan standard usluga kao u regionu gde su cene niže“, navodi se.

Dodaje se da je javnost već upoznata sa činjenicom da je SBB svakodnevno na meti napada državnih funkcionera i činovnika iz vladajuće Srpske napredne stranke.

„Indikativno je da i EPS i EPS distubucijom rukovode dvojica v.d. direktora koji su članovi Srpske napredne stranke Milorad Grčić i Bojan Atlagić, čije kompanije i zahtevaju uklanjanje opreme SBB-a sa stubova. Sve ovo podseća na nastavak progona jednog od najvećih investitora u Srbiji koji se sada ultimativno dovodi u poziciju da mora da prihvati nerealne tržišne uslove ako misli da opstane i nastavi da pruža usluge korisnicima“, zaključuje SBB u saopštenju.
Tagovi

NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .