Vruće teme

Obratio se vladika Joanikije: „Ova će borba da traje, treba se spremiti“

mediasfera-vladika-joanikije-pusten.jpg

MediaSfera

 

 

Episkop budmiljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve pušteni su oko ponoći na slobodu.
Ispred tužilaštva u Nikšiću večeras se nalazi više hiljada građana koji su se tu okupili još jutros u devet časova u znak protesta zbog hapšenja Joanikija i sveštenika.

Vladika Joanikije napustio je zgradu Centra bezbednosti i uputio se ka zgradi suda gde se obratio građanima. Iako je bio jedan sat posle ponoći episkop je sa velikim elanom pričao o svemu što mu „leži na duši“.

– Imali smo jedan mali nesporazum ovih dana sa vlastima. Nisu pokazali dovoljno pameti da shvate šta znači za ovaj narod praznik Svetoga Vasilija i šta znači litija Svetog Vasilija u Nikšiću. To je jedinstvena litija u celom pravoslavlju – rekao je vladika.

Na pomen vlasti narod je vikao „Uaaa“, dok je vladikin govor bio prekidan i povicima „hoćemo litije“ i „živeo vladika“.

mediasfera-vladika-joanikije-svestenici-pusteni.jpg

– Mi sveštenici vodimo računa o ovoj bolesti, koja zaista postoji i od koje su ljudi umrli, ali Bog je sačuvao Crnu Goru. Braćo i sestre, mi smo civilizovan narod i ckrva koja ima dugu tradiciju, i odmah ću vam reći. Mi smo želeli da praznik proslavimo onako kako se može, ali smo znali da može biti iznenađenja znajući koliko narod voli Svetog Vasilija i koliko mu je odan. Kada smo videli sabrani narod pred hramom Svetog Vasilija, koji želi da produži kontinuitet litija, mi smo našli najbolje rešenje da obavimo molitveni hod. Nikako sebi nismo mogli dozvoliti da povredimo narod, jer bi tek onda nastao haos i vlasti bi imale mnogo više problema.

-Blagodareći našem čestitom narodu, koji je posvedočio svoju ljubav prema Svetom Vasiliju, narod se nakon litije u miru razišao svojim domovima. Problemi su nastali tek kasnije, kada se vlast umešala.Moram da kažem da su policajci u stanici milicije bili više nego korektni. Bili su korektni, profesionalni i ljudski su se ponašali. Oni su deo našeg čestitog naroda, pošteno rade i azražuju svoju koru hleba i to treba poštovati.

– Ja vam zahvlajujem na vašoj ljubavi, ali moramo biti realni ljudi. Od nečega se mora živeti. Čudim se našim vlastima koji se prave da je jedini problem vera i crkva. Žao mi je što naše vlasti povremeno ratuju sa Njegošem i njegovim grobom, a sada su počeli da ratuju i Svetim Vasilijem. Komunističke vlasti su nakon rata pokušale da osnuju sanatorijum za zarazne bolesi u Ostrogu, kako narod ne bi dolazio na Ostrog. Tadašnji iguman im je rekao: „Stavite mitraljez pred ćivot Svetog Vasilija, opet će narod dolaziti“.

– A Brozovi naslednici idu još dalje, ali to izaziva još veći otpor kod našeg naroda. Probudila se vera. Sveti Vasilije je i dalje pastir i nadgleda svoj narod sa nebesa, stiže da pomaže i teši svaku osobu i svaku porodicu koja mu se obrati. To treba još da nauče, ništa nisu naučili.

mediasfera-vladika-joanikije-i-svestenici-pusteni-na-slobodu.2jpeg

Nećemo sve večeras reći, niti večeras možemo sve rešiti. Ova će borba još da traje, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vere, poredak u državi, da se poštuje Ustav i zakon. Mere koje su doneli nisu donete u skladu sa Ustavom, već onako kako su hteli. Mi ćemo se boriti i za slobodu vere, i za ljudsko dostojanstvo, čast i obraz svakog pojedinca, bez obzira kako se izjašnjava, kojoj partiji pripada. Treba nam sloboda svima i poredak u našoj državi.

Još jednom vas molim, zahvaljujući vam na vašoj ljubavi, pošto će ovo dugo da traje, da se ne iscrpljujemo više. Vi ste ceo dan ovde radi vaše časti, časti ovog grada i vašeg potomstva. Neka se ova borba nastavi, ali pravim Božjim sredstvima – istinom i pravdom. Hristos vasrkse. Ne damo svetinje – rekao je vladika i zamilio narod da se u miru raziđe.

Slavlje u Nikšiću

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću noćas je donelo odluku da se Joanikije i sveštenicima SPC ne produži pritvor, preneli su crnogorski mediji.

Tu informaciju medijima je saopštio rukovodilac ODT-a u Nikšiću Stevo Šekarić, dodajući da će više detalja biti saopšteno sutra na pres konferenciji koja je zakazana za 10 časova.

Sudije iz Nikšića pismeno su se izjasnile da ne žele da prihvate slučaj vladike Joanikija i nikšićkih sveštenika, prenose mediji.

Građani su se okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću čekajući odluku da li će episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika biti pušteni na slobodu ili sprovedeni u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija.

Podsetimo, njima je ranije određeno zadržavanje od 72 sata zbog litije na dan Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Na ulicama Nikšića je veliko slavlje. Narod očekuje da se vladika pojavi.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .