Vruće teme

Episkopu Joanikiju i sveštnicima određen pritvor od 72 sata

mediasfera-vladika-joanikije-priveden4.jpeg

MediaSfera

 

 

Episkopu budimlјansko-nišićkom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, nakon saslušanja u Centru bezbjednosti Nikšić, pa potom kod tužioca određeno je zadržavanje do 72 sata.
Oko 2 sata iza ponoći, Vladika je doveden u Osnovno državno tužilaštvo, gdje je njemu i sveštenicima nakon više od 2 sata saslušanja određen pritvor.

Pritvor do 72 sata određen je sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Želјku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću. Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

„Nјima se na teret stavlјa krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlјa prekršili zabranu okuplјanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana“, stoji u saopštenju koje je potpisao državni tužilac i potparol ODT u NK, Stevo Šekarić.

 Nakon veličanstvene litije u Nikšiću, koja nije bila planirana, niti je Vladika ili bili ko od sveštenika pozvao narod koji se samoinicijativno okupio u velikom broju pred sabornom nikšićkom crkvom, veliki broj policijskih službenika u „maricama“ došli su da privedu Vladiku i sveštenstvo.

Oko 2 sata iza ponoći, iz Centra bezbjednosti, Vladika i sveštenstvo su privedeni u nikšićko ODT. Sveštenici su, u ime Svetog Vasilija, zamolili lјude da budu mirni, i da ni na kakav način ne naškode policiji.

On je priveden i saslušan povodom organizovanja litije u tom gradu, a zbog kršenja mera Nacionalnog koordinacionog tela donešenih kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Nikšićka policija je sinoć oko 22 sata u Parohijskom domu uručila naloge za saslušanja vladiki Joanikiju i sedmorici sveštenika, kako bi prikupili informacije o jučerašnjoj litiji u tom gradu.

Vladika Joanikije: Nikad bezbednije

Vladika Joanikije se pri ulasku u tužilaštvo obratio novinarima i pitao ih što su još budni, dodavši da se nikada bezbednije nije osećao.

Vladika Joanikije i sveštenici su, nakon toga, četiri sata proveli u policijskoj stanici, posle čega su odvedeni u Tužilaštvo u Nikšiću.

Akcija policije usledila je nakon što je crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti pozvalo Tužilaštvo da hitno reaguje zbog dešavanja u Nikšiću i ocenilo da je Nikšić u epidemiološkom riziku.

Ispred Parohijskog doma okupio se i veliki broj građana koji su skandirali: „Ne damo svetinje, ne damo vladiku“…

Srpska pravoslavna crkva je u Nikšiću organizovala je juče liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, na kojoj se okupio veći broj građana, uprkos zabrani javnih okupljanja zbog epidemije korona virusa.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković podsetio je juče sve vernike da je nakon ublažavanja mera, obavljanje verskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tela i naredbi Ministarstva zdravlja.

„Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da ce svi oni za koje se, nakon prikupljenih obavještenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilaštva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donijete propise krivično odgovarati zbog toga“, istakao je Stanković.

On je podsetio da je za najteže posledice izazvane krivičnim delima protiv zdravlja ljudi propisana kazna zatvora i do 12 godina.

Priveden otac Mijailo Backović

Nakon što je nikšićka policija privela vladiku Joanikija i sveštenstvo na saslušavanje, u Tivtu je večeras priveden otac Miajlo Backović.

Na “informativni razgovor“ privedeni su bjelopoljski paroh, protojerej stavrofor Darko Pejić, starešina Crkve Svetih apostola Petra i Pavla gde je nastalo Miroslavljenov jevanđelje i sveštenih Siniša Janković.

Uhapšen je i aktivista DF i predsednik omladine Demokratske narodne partije radovan Rakočević, koji je “osumnjičen“ da je organizator okupljanja oko 2.000 Bjelopoljaca.

Oglasila se i Mitropolija

Večeras, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. policija je, nakon duže rasprave, u Parohijskom domu u Nikšiću, oko 22 sata, uručila poziv i pokušavala nasilno da privede u Centar bezbednosti Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija sa još devet sveštenika upravo je saopšteno na zvaničnom sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

“Namera policije je bila da ponizi uglednog Arhijereja Crkve Božje na način što su hteli da ga u Centar bezbjednosti sprovedu vozilom za kriminalce, u narodu poznatom kao marica, što je Vladika dostojanstveno odbio i uz veliko negodovanje sabranog naroda (nekoliko hiljada) zbog ovako necivilizovanog ponašanja policije, uputio se u Centar bezbednosti peške, u pratnji sveštenika, koje je policija, takođe, imala namjeru da privede. Ovakvim postupanjem prema verskim službenicima, u ovom slučaju prema Arhijereju Crkve Božje i sveštenstvu nikšićkog Sabornog hrama, policija demonostrira neprofesionalnost, na taj način pokušavajući da isprovocira građane i verni narod i dovede u pitanje mir i stabilinost u Crnoj Gori”, stoji u saopštenju.
NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .