Ekologija Magazin

Beč moli građane da ne diraju mladunce divljih životinja

mediasfera-bec-divlje-zivotinje-1.jpg
Mladunci vetruške

MediaSfera

 

 

I ovog proleća se građani Beča susreću sa novim naraštajima ptica, zečeva i srndaća. Grad Beč apeluje na sve šetače da ne vrše „akcije spasavanja“ divljih životinja. 
U doba korone mnoge Bečlije vreme provode u prirodi. Ukoliko pronađu mladunče neke divlje životinje, Grad Beč moli građane da je ne dodiruju, jer se takvo „spasavanje“ najčešće završi tragično po njih. „Ukoliko naiđete na mladunce, treba smesta da se udaljite, jer ćete uplašiti njihove roditelje koji će im uskratiti hranu i potrebnu negu“ upozorava Eva Persi iz Kancelarije ombudsmana za zaštitu životinja Grada Beča.

Svake godine veliki broj takozvanih spasavanja otrgne mladunce iz njihovog okruženja i tako im se uskrati pravo na život u divljini. Posle „ljudske intervencije“ mnoge životinje više ne mogu da se vrate u prirodu. Grad Beč zbog toga moli građane da ne spasavaju mladunce, da ih ostave gde su ih našli i da se udalje od njih. Jedino tako im mogu pomoći. „Vrlo je prirodno da su mladunci ponekad sami. Iako deluje da su napušteni, njihovi roditelji su uvek u blizini. Realnu opasnost predstavlja isključivo „ljudska intervencija“ objašnjava direktor Bečke šume Andreas Januskovec.

mediasfera-bec-divlje-zivotinje-2.jpg

Mladunci nisu napušteni

„Mladunčad ptica može da se dodirne, za razliku od srndaća ili zečeva koje će majke odbaciti, ukoliko na njima osete tuđi miris. Mlade zečeve ili srndaće majke ostavljaju jednom ili dvaput dnevno i za njih je prirodno da čekaju roditeljsku negu“ dodaje Januskovec. Pomoć je potrebna jedino povređenim mladuncima u neposrednoj blizini nastradale majke, ali se savetuje oprez i konsultacija sa nadležnom službom. Takođe, pogrešno hranjenje životinja može da bude fatalno po mladunce.

Kada je reč o pticama, treba napraviti razliku između ptica u gnezdu i onih koje već imaju perje i uče da lete. One koje su još uvek u gnezdu nemaju perje i ne mogu da stoje. Ako neka ispadne iz gnezda, bilo bi idealno da građani lociraju gnezdo i vrate pticu na mesto. S druge strane, mladunci koji već imaju perje i mogu da stoje, samo deluju bespomoćno. Oni uglavnom trčkaraju po tlu, jer tako uče da lete. Roditelji se brinu o njima i van gnezda i u kontaktu su s njima putem oglašavanja. Ako se takva ptičica nađe na cesti, treba je samo skloniti sa strane, ali u blizini, da roditelji mogu da je pronađu.

Na Dunavskom ostrvu  70 ovaca umesto kosilica

Izvođenje ovaca na ispašu je pilot-projekat Grada Beča i jedna od brojnih mera EU-projekta „LIFE DICCA“. U okviru ovog projekta koji je započeo 2019. godine i koji će trajati pet godina radi se o razvoju mera da se Dunavsko ostrvo u Beču pripremi za izazove u vezi sa promenom klime.

mediasfera-bec-dunavsko-ostrvo-ovce.jpg

Nakon zimske pauze u štali, nedavno je na severni deo Dunavskog ostrva doneto 70 ovaca da „rade“ kao prirodne kosilice. „Drago mi je što možemo da nastavimo sa projektom na ostrvu vezano za sprovođenje mera protiv promene klime“, kaže članica gradskog veća za ekologiju Uli Zima. Ovce kao „ekološke kosilice“ ne zagađuju okolinu i ne stvaraju buku. U odnosu na prošlu godinu stado je povećano, ima dosta jagnjadi koji su na svet došli zimus. Na ostrvu se nalaze samo ženke svih generacija bovške pasmine. One su veoma otporne i tolerantne na stres, dobro podnose sušne predele i veliku vrućinu. Ovce nisu u vlasništvu Grada Beča već pripadaju preduzeću „WUK bio.pflanzen“.

Životinje su ograđene i posle nedelju dana, mobilna ograda se pomera na druge delove ostrva. Tokom 2019. godine za skoro šest meseci ovce su „pokosile“ površinu od 73.000 m2 tj. 7,3 ha.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .