Kultura Vizuelna Umetnost

Mala likovna internet radionica u epizodi: Tajna pirotskog ćilima

Foto: Wikipedia

MediaSfera

 

 

 

Dobar dan deco,

 

Stigao je petak, a sa njim i novi zadatak. Ove nedelјe putujemo na jug Srbije, idemo u grad Pirot, da se upoznamo sa jedinstvenim, predivnim, šarenim ali i tajanstvenim pirotskim ćilimom. Probudite u sebi detektive, krenimo u avanturu otkrivanja… Tajne pirotskog ćilima!
Ko može, ko želi, neka izvoli i neka nam se pridruži. Centar za kulturu Grocka je pripremio za vas kreativni program „Mala likovna internet radionica“. Mala radionica se može pratiti posetom sajta Centra za kulturu Grocka  i naše Fejsbuk stranice.

Teme se zadaju jednom nedelјno, a ukoliko nam pošalјete svoj rad, veoma rado ćemo ga objaviti. Ovonedelјnu temu osmislila je slikarka Mika Lovre, likovni pedagog Likovne radionice u Kaluđerici u okviru ustanove Centar za kulturu Grocka.

Šara bombe

Sedma po redu tema Male likovne internet radionice je: Pirotski ćilim

Ćilim je pokrivač, uglavnom podni, izrađuje se na razboju tehnikom tkanja tj. provlačenjem potke (horizontalna nit prediva), kroz osnovu (vertikalna nit prediva).

Pirotski ćilim se izrađuje isklјučivo od vune, i to vune koja se dobija od pramenke, autohtone vrste ovce koja živi na području celog Balkana. Jedna od podvrsta pramenke živi na Staroj planini i isklјučivo njeno runo se koristi za izradu prediva pirotskog ćilima. Ovako dobijeno predivo je tanko i jako, pa se od njega dobijaju izuzetno tanki i gusto tkani ćilimi, što je odraz vrhunskog kvaliteta. Osnova ćilima je uvek bela, dok je boja potke različita i zavisi od šare koja se trenutno radi.

Šara kornjača

Pirotski ćilim je specifičan po tome što se tka na vertikalnom razboju, koji se i zove pirotski razboj. Zbog specifičnog načina tkanja pirotski ćilim ima dva lica, nema naličje, što je jedinstven primer u svetu i jedna od njegovih glavnih karaktristika. Bez obzira koliko je veliki, pirotski ćilim se izrađuje iz jednog dela. Kaže se da pirotski ćilim ima rok trajanja dvesta godina. Sto godina se koristi jedna strana pa sto druga, a pošto su identične, razlika se ni ne primeti.

Šara žabe

Šara pirotskog ćilima je priča za sebe – svaka šara ima svoje značenje i poruku koju želi da prenese. Kada je 2002. godine zaštićeno geografsko poreklo pirotskog ćilima i kada je ušao na listu srpskog kulturnog nasleđa, tada su 95 šara i 120 ornamenata postali isklјučivo vezani za ćilim pirotskog kraja.

šara vraško koleno

Mi ćemo se upoznati sa pet šara pirotskog ćilima, a to su:

Sofra (sovra) je najpoznatija šara pirotskog ćilima, ona veliča porodicu i simbol je okuplјanja i zajedništva. Ona uči čoveka veštini razgovora i mudrosti dogovora. Sofra je stari naziv za sto.

Kornjača simboliše dug i srećan život, jedinstvo porodice gde svako zna svoje mesto. Ova šara se nalazi na grbu grada Pirota.

Vraško koleno je mistična šara koja štiti porodicu i čuva dom i simboliše slavu i uspeh. Poklanjala se mladencima na venčanju.

Šara kuveri

Bombe – ova šara namenjena je muškoj deci; po rođenju deteta naručuje se ćilim sa ovim motivom kako bi sačuvao dete, dao mu snagu, i moć rasuđivanja i upravlјanja. Ćilimi sa ovom šarom se daruju i u drugim periodima života, i to onim koji su prekretnice, kao što su: polazak u školu, matura, polazak na fakultet, vojsku, ženidba.

Kuveri (koferi) – simboliše sanduke gde se nalazi vitalna energija, materijalno i nematerijalno bogastvo. Vlasnik ćilima sa ovom šarom uvek se vraća kući, ali i gleda napred u budućnost.

Mika Lovre slikarka plete kraj ćilima

Kao što vidite deco, šare pirotskog ćilima su vrlo složene, one osim što su estetski lepe, imaju i poruku koja nas uči pravim vrednostima života.

Evo, još nekoliko zanimlјivih naziva šara: ogledalo, guguče, kašmir, drvo života, ruska zvezda, ptice s bibice, karanfili, svekrvin jezik

Pirotski ćilim se našao kao ukras na dvorovima naših kralјevskih dinastija Karađorđevića i Obrenovića, takođe je našao svoj dom i u mnogim zemlјama sveta, cenjen zbog svojih visokih estetskih vrednosti.

Pirot, grb sa šarom

 Likovni zadatak:

Inspirisani pirotskim ćilimom i njegovim šarama, nacrtajte svoj tepih. Izaberite jednu od ponuđenih šara i napravite sliku, to ne mora da bude predložak za tepih, neka to bude vaša impresija na priču o pirotskom ćilimu. Boja je važna, neka ona bude jaka i vedra. Pirotski ćilim slavi život i zato je mnogo crvene boje, žute, plave…..sve vibrira od radosti i optimizma.

Tehnika:

Svi materijali i tehnike su dozvolјeni, nema ograničenja.

Crtajte, slikajte… Maštajte i radujte se!

Ovca pramenka

Rok za završetak radova:

četvrtak, 14. maj 2020. godine.

Fotografije radova možete poslati na e-mail Centra za kulturu Grocka, centargrocka@gmail.com sa naznakom „Mala likovna radionica“, i upisati ime autora, odnosno deteta (naznačiti godine, školu,predškolsku ustanovu), a kome je jednostavnije, fotografiju rada može poslati u inboks FB strane Centra za kulturu Grocka

. Pirotski ćilim

Važne stvari koje treba zapamtiti:

Ćilim: Vrsta tepiha rađena na razboju i najčešće je od vune.

Pirotski ćilim: Ćilim izrađen isklјučivo od vune iz pirotskog kraja, ima dva lica, nema naličje. Ima zaštićeno geografsko poreklo, lep je i naš!

Pramenka: Autohtona (domaća, ona koja potiče odavde) rasa ovce koja živi na teritoriji Balkana. Među najznačajnije sojeve pramenke spada pirotska, i isklјučivo od njene vune se pravi pirotski ćilim.

Do sledećeg petka… Srećan rad deco!

Zdravo živo!
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .