Kultura Kulturna politika

Vlada Srbije samostalnim umetnicima po 90.000 dinara

mediasfera-Oko-umetnika-izlozba_.jpg
Foto: Ivana Todorović: Igrali se konji vrani, Toma Rosandić

MediaSfera

 

 

Samostalni umetnici u Srbiji dobiće po 90.000 dinara neto zbog nemogućnosti da rade usled pandemije korona virusa, potvrdila je 6. maja premijerka Ana Brnabić u parlamentu, dodajući da je za tu bespovratnu pomoć izdvojeno 211,7 miliona dinara.
Zaključak o pomoći samostalnim umetnicima Vlada Srbije usvojiće na sednici 7. maja, rekla je Ana Brnabić tokom skupštinske rasprave o ukidanju vanrednog stanja.

Prema rečima premijerke, bespovratna finansijska pomoć u ukupnom iznosu od 211 miliona 770.000 dinara odobrena je samostalnim umetnicima u neto iznosu od po 30.000 dinara za tri meseca, „iako je ovo trajalo dva meseca“. Pomoć će dobiti sva lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, a taj status im je određen odlukama reprezentativnih umetničkih udruženja, rekla je Ana Brnabić i najavila i dodatni konkurs u okviru platforme Srbija stvara (Sebia Creates) koju je inicirao njen Savet za kreativne industrije, a na koji će, kako je navela, umetnici moći da se prijave.

Nismo zaboravili na somostalne umetnike, samo….

Prema njenim rečima, novac će biti transferisan na račune lokalnih samouprava, koje su precizno pobrojane u pripremljenom zaključku Vlade, uz tačan iznos sredstava po reprezentativnim udruženjima u kojima su samostalni umetnici koji će dobiti pomoć.

Iako je od prvog nagoveštaja Ministarstva kulture i informisanja o eventualnoj pomoći samostalnim umetnicima prošlo mesec dana, Ana Brnabić rekla je da država nije na njih zaboravila, a podsetila je, kao i prethodno Jadranka Jovanović, da je spremnost na to pokazao i predsednik Aleksandar Vučić.

“Ni u jednom trenutku nismo zaboravili na samostalne umetnike. Samo su postojali određeni privredni prioriteti, i bilo je teško da izdvojimo poseban segment privrede, a da to bude transparentno i svima isto”, rekla je Ana Brnabić povodom kritika zbog toga što se samostalni umetnici nisu našli u prvom paketu interventne pomoći.

“Ni u jednom trenutku nismo zaboravili na samostalne umetnike. Samo su postojali određeni privredni prioriteti, i bilo je teško da izdvojimo poseban segment privrede, a da to bude transparentno i svima isto”, rekla je Ana Brnabić povodom kritika zbog toga što se samostalni umetnici nisu našli u prvom paketu interventne pomoći.

Onlajn peticija

Ministarstvo kulture i informisanja ranije je saopštilo da je dobilo bilo uveravanja Vlade Srbije da će pitanje pomoći samostalnim umetnicima biti razmotreno u okviru naredne faze sektorskih mera podrške, a 15. aprila je predložilo Vladi da obezbedi pomoć za samostalne umetnike u iznosu od po 30.000 dinara za period od tri meseca. Ujedno, Ministarstvo je saopštilo da su sredstva kojima raspolaže u 2020. godini umanjena rebalansom budžeta (za oko 2,7 milijarde dinara), te da nema čarobni štapić za rešavanje problema u kulturi, ali će uložiti trud da što pre okonča započete konkursne aktivnosti, što bi trebalo da dovede do izvesne stabilizacije prilika.

Pomoć samostalnim umetnicima nije jedini zahtev koji je prosleđen nadležnima povodom korona krize, budući da taj status nemaju svi akteri kulturne i umetničke scene, kojoj aktivno doprinose svojim kontinuiranim radom. U tom kontekstu pokrenuto je niz apela i peticija, ali su ostale bez odgovora nadležnih.

Onlajn peticiju “STOP zanemarivanju samostalnih umetnika i radnika u kulturi, STOP uništavanju umetnosti i kulture”, podržalo je potpisima više od 5.100 ljudi, zahtevajući od Vlade Srbije da hitno odobri novčanu pomoć za samostalne, ali i za sve nezaposlene umetnike i kulturne radnike kojima je zbog pandemije korona virusa ugrožena životna egzistencija.

Apel grupe od 50 festivala

Poseban apel uputila je i grupa od više od 50 festivala, klubova, koncertnih agencija, muzičkih dvorana, bioskopa i drugih aktera u oblasti kulture i kreativnih industrija u Srbiji, zahtevajući hitnu pomoć za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, ali i za dugoročnije rešavanje problema u kulturnom i kreativnom sektoru.

Ranije su i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja i Srpski PEN centar odvojeno uputili zahteve za sprovođenje hitnih mera u oblasti kulture zbog posledica pandemije korona virusa, pozivajući ujedno i druge kolege da im se aktivno pridruže. Takođe, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) predložilo je niz mera za ublažavanje posledica pandemije korona virusa u izdavaštvu.

Udruženja aktivna u oblasti kulture i umetnosti uputila su i poseban prvomajski apel, tražeći hitne mere pomoći za hiljade umetnika i kulturnih radnika i njihovih porodica, koji su ostali bez bilo kakvih prihoda.

I regionalna platforma za kulturu Kooperativa pozvala je vlade svih zemalja u regionu, resorna ministarstva i lokalne vlasti, kao i Evropsku komisiju, razvojne agencije i fondacije, da preduzmu hitne mere pomoći civilnom sektoru u kulturi, teško ugroženom zbog pandemije korona virusa.

SEEcult.org
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .