Vruće teme

Nova.rs: Bakljaši dobijali novac iz budžeta za promovisanje kulture

MediaSfera

 

 

Udruženje za zaštitu mladih, koje formalno stoji iza kontraprotesta po Srbiji i koje se dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom, godinama unazad dobija novac iz beogradskog budžeta, ali iz drugih gradova u Srbiji. To udruženje, koje organizuje bakljade po krovovima zgrada i puštanje sa razglasa uvredljivih poruka na račun pojedinih lidera opozicije, dobijalo je sredstava za projekte iz oblasti kulture, nenasilja, ekologije i štetnog uticaja alkohola, piše portal Nova.rs.
Već skoro 10 dana građani širom Srbije udaranjem u šerpe, pištaljkama i puštanjem glasne muzike za vreme policijskog časa učestvuju u akciji “Bukom protiv diktature”, kako bi izrazili nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti. Nakon što se toj akciji odazvao veliki broj građana, krenuli su kontraprotesti pristalica SNS-a, koji su po krovovima zgrada palili baklje i sa razglasa puštali “Đilase, lopove”.

Iako je evidentno da te kontraproteste organizuju naprednjaci, predsednik SNS Aleksandar Vučić je to demantovao, navodeći da iza njih stoji “neko udruženje mladih”. Reč je zapravo o Udruženju za zaštitu mladih, koje je preko društvenih mreža pozivalo građane da svako veče u 20.30 “kažu ‘ne’ tajkunskim političarima”,  a koje godinama unazad dobija novac iz gradskog budžeta.

Postoji od 2015. kada su registrovani za oblast “zaštite mladih u saobraćaju i nekonzumiranju alkohola” tokom vožnje, da bi potom promenili svoje ciljeve i registrovali se za “oblast građanskog društva i participacije mladih u javnom životu”. U Agenciji za privredne registre kao zastupnik Udruženja navodi se Ivan Đorđević.

Za šta su sve dobijali novac?

Pet dana nakon uvođenja vanrednog stanja, projekat te organizacije “Život kao na filmu” našao se na spisku predloga odobrenih projekata Kancelarije za mlade grada Beograda. Kako se navodi u dokumentu, koji je objavljen na sajtu Grada, njoj će biti dodeljeno 700.000 dinara.

Na ovo udruženje javnosti je prethodno skrenula pažnju asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), koja je prošle godine upozorila na niz propusta i kršenja procedura kada je reč o dodeli sredstava iz gradske kase za projekte iz oblasti kulture. Upravo je NKSS u tom kontekstu pomenula i Udruženje za zaštitu mladih, čiji je, kako su naveli, sumnjivi projekat “Kulturom do mladih” podržan sa 900.000 dinara.

“U našim analizama konkursa za javno finansiranje kulture i savremenog stvaralaštva primetili smo da značajan deo novca dobijaju organizacije koje ni u opisu delatnosti nemaju bavljenje kulturom, a nisu ni prepoznata od strane javnosti po svojim aktivnostima u ovom polju. Smatramo da je u pitanju pojava koja se na engleskom naziva GONGO, odnosno vladine nevladine organizacije. Tu su grupe koje se organizuju kao udruženja, koje su bliske vlastima i rade za interese vlasti, a bivaju finansirani javnim novcem. Tu je posebno problematičan konkurs grada Beograda na kojem je udeo sredstava dodeljenih ovakvim organizacijama prethodnih godina išao i do 30 odsto ukupno dodeljenih sredstava”, navodi Knežević Strika iz NKSS.

Udruženje za zaštitu mladih novac iz gradskog budžeta dobilo je i godinu dana ranije, kada im je za Festival mladih talenata Beograda uplaćeno 700.000 dinara. Među odobrenima je i njihov projekat “Kuturom do mladih”, koji je od strane Grada podržan za 350.000 dinara.

Kako je objavio Radio Slobodna Evropa, i Opština Raška je dodelila novac u korist Udruženja za zaštitu mladih, i u spetembru 2015. godine uplatila im 73.400 dinara. To je samo deo novca od ukupno 779.500 dinara, koliko je ta organizacija dobila od momenta kada je registrovana do avgusta 2016. RSE je objavio da su članovi Udruženja za zaštitu mladih u Raškoj i Negotinu održavali predavanja posvećena štetnom uticaju alkohola, ekologiji i nenasilju.

Vladine – nevladine organizacije

Stefan Đorđević iz Krovne organizacije mladih kaže za Nova.rs da ove nije reč o istinskoj organizaciji koja se bavi zaštitom mladih, već udruženju koje učestvuje u zloupotrebama mladih i prljavim političkim kampanjama.

“Nije problem izražavanje političkog stava mladih, oni treba da ga imaju, već što deluje da u njihovom obraćanju ima dosta govora mržnje i plašim se da je njihov rad usmeren na zastrašivanje. Oni ne predstavljaju mlade, već su primer političkih zloupotreba mladih”, navodi Đorđević.

Paljenje baklji i tergetiranje političkih protivnika SNS-a sa krovova zgrada nije prvi kontraprotest u kome je učestvovalo Udruženje za zaštitu mladih. Njihovi članovi su i 2016. godine učestvovali u dva kontramitinga – ispred zgrade Radio televizije Vojvodine, gde su se prethodno održavali protesti zbog smena u vojvođanskom javnom servisu, ali i u Beogradu, kada je pokret Ne davimo Beograd organizovao šetenje građana zbog rušenja u Savamali.

Novinari portala Nova.rs pokušali su da odgovore potražu od samog udruženja. Njihova Fejsbuk stranica, sa koje su pozivali građane na kontraproteste, nije u funkciji, a poruku smo poslali i preko njihove Instagram stranice. Pokušali smo da dođemo do njih i preko zvaničnog mejla, ali do zaključenja ovog teksta nam niko nije odgovorio.

Izvor: Nova.rs
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .