Ekologija Magazin

Lekovite biljke: Ruzmarin za dušu i telo

mediasfera-ruzmarin-terasa.jpg

MediaSfera

 

 

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Foto: Pixabay

 

           

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) u prevodu sa latinskog znači morska rosa, jer uglavnom raste u blizini mora. Najviše ga ima na zapadnom Mediteranu, a njegov karakterističan miris oseća se čak na tridesetak kilometara.
Istorija ove biljke prvi put je zabeležena još u atičkoj Grčkoj, gde je imala reputaciju da poboljšava memoriju i lekovito utiče na um, pa su zato mnogi ondašnji studenti nosili venac od ruzmarina oko glave, posebno na ispitima.  Zvali su ga „biljka sećanja“ i posvetili boginji Afroditi. Rimljani su mu dodali još jedno simbolično značenje – vernosti, pa je kao takav našao svoje mesto na svadbenim ceremonijama.

Od davnina se veruje da njegove iglice ublažavaju bol, zato su ga drevni narodi stavljali na rane. Uspešno pomaže i kod malokrvnosti, popravlja apetit i raspoloženje, poboljšava rad želuca, smiruje nervozu, otklanja strah. Takođe, ublažava i menstrualne bolove i reguliše neredovan ciklus. Čaj i oblog od ruzmarina umanjuju glavobolju koja se javlja zbog stresa. Pozitivno utiče i na koncentraciju i rad mozga, značajno smanjuje rizik od moždanog udara i Alchajmerove bolesti. Ima jako antibakterijsko i antispazmatično dejstvo, pa opušta mišiće i štiti organizam od bakterija.

Koristi se kao začin u ishrani, a zbog prijatnog mirisa i lekovitih sastojaka i u kozmetičke svrhe. Od ruzmarina se prave tinkture, ulja i melemi. Za čaj je najbolje da se koriste sveže grančice sa cvetovima ili bez njih. Ulje ruzmarina otklanja umor, ublažava napetost kod iznenadnog stresa i pomaže kod infekcije očiju.

Zbog svega toga bio je inspiracija mnogim umetnicima koji su često opisivali ruzmarinov sjaj i iglice koje daju divan kontrast delikatnom cveću. Oštar miris podseća na mediteran, daje osećaj topline, dobre hrane i provoda, opisivali su ga u svojim pismima mnogi putnici. Čak je i Šekspir napisao: “I evo ruzmarina; koji je za uspomenu; moli se da voliš; i da to ne zaboraviš“.

Mađarska voda

 Legenda kaže da je prvi savremeni parfem napravio 1370. godine neki alhemičar za Elizabetu, kraljicu Mađarske. Mešavina brendija i esencijskih ulja ruzmarina i lavande je utrla put stvaranju svih kasnijih parfema sa alkoholnom osnovom. Pomama za ovim obećanim eliksirom večne mladosti i privlačnosti se proširila Evropom. Svi su želeli da je imaju tu čudesnu vodu koja ne samo da je mirisala nego je bila i lek za sve bolesti. Ako je verovati legendi ostarela kraljica Elizabeta je uspela da se podmladi i osvoji kralja Poljske.

mediasfera-ruzmarin-parfem-jpg

Ovo otkriće uticalo je na patentiranje “mađarske vode”  – jednog od najstarijih parfema koji se i danas proizvodi.

Miris i aroma ruzmarina potiče od etarskog ulja koje je osnovni aktivni princip ove biljke. Pored etarskog ulja (koje sadrži cineol, levi i desni kamfor, borneol, pinen), ruzmarin sadrži i tanine i saponine i gorke materije koje takođe doprinose lekovitosti ove biljke.

Ruzmarin u zlatu

U srednjem veku sva elegantna venčanja bila su obeležena ruzmarinom, za koji se tada verovalo da je simbol vernosti i uspomene. Svež ruzmarin tadašnji organizatori venčanja utapali su u zlato i vezivali ga ukrasnim tračicama, a zatim darivali svim gostima. Značenje ovog običaja je da mladenci, iako na neki način ostavljaju svoje prijatelje, prijatelje i stari način života kako bi započeli novi, nikada neće zaboravit svoje voljene i najbliže.

Ostao je zapisan i običaj da mlada i mladoženja umaču ruzmarin u svoje čaše sa vinom a zatim ih ispiju, ili da osušeni ruzmarin stave u postelju prve bračne noći kako bi bili sigurni u vernost jedno prema drugom, kao i da bi osigurali dobar početak braka.

mediasfera-ruzmarin-dekoracija-svadba-jpg

Ruzmarin na reveru svatova

Na svadbama mlade devojke, obično nevestina neudata sestra ili neka druga bliska rođaka, kite svatove grančicom ruzmarina oko koje je vezana ukrasna traka. Svatovi se kite i sa mladine i sa mladoženjine strane.

Ulje od ruzmarina za masažu

U 0,5 l maslinovog ulja stavite po šaku usitnjenih listova ruzmarina, žalfije i oraha. Sipajte u flašu i ostavite na sunčanom mestu četiri nedelje, uz povremeno mućkanje. Nakon toga procedite i čuvajte u frižideru. Uljem možete da masirate telo ili kožu glave, ostavite da deluje sat vremena, pa se nakon toga istuširajte i operite kosu.

Čaj za bolje pamćenje

  • Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 30g
  • Maslačak (Taraxacum officinale) 30g
  • Žalfija (Salvia officinalis) 20g
  • Bosiljak (Ocymum bassilicum) 20g

Sve biljke pomešati. Tri kafene kašike preliti sa pola litra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procediti i piti u toku dana. Odlični rezultati postižu se kombinovanjem ovog čaja sa ekstraktom ginka (Ginko biloba). Preporučene doze su do 250mg dnevno.

mediasfera-ruzmarin3-jpg

Antioksidantna mešavina za usporavanje starenja

  • Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 40g
  • Majčina dušica (Thymus serpillium) 30g
  • Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) cvet 30g
  • Žalfija (Salvia officinalis) 20g
  • Matičnjak (Melissa officinalis) 20g

Sve biljke pomešati. Tri supene kašike preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procediti i piti u toku dana.

mediasfera-ruzmarin-zacinska-biljka-jpg

Ruzmarin u kulinarstvu

Jaka aroma ruzmarina najviše dolazi do izražaja s mesom svake vrste (svinjetina, piletina, jagnjetina). I paradajaz-sos i čorbe s povrćem znatno su ukusnije. Kuvajte cele grančice. Pošto je potrebno dosta godina da biljčica postane žbun, začin racionalno koristite.
Tagovi

NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .