Vruće teme

Korona virus u Srbiji: Od ponedeljka popuštanje mera

mediasfera-beograd-vanredne-mere-ublazavanje-policijski-cas.jpg

MediaSfera

 

 

Do petka u 15 časova u Srbiji su od korona virusa preminule ukupno 144 osobe, na respiratorima je 95 pacijenata, a virus je potvrđen kod 7.483 osobe. U svetu  je zaraženo više od 2,8 miliona ljudi, a umrlo skoro 200.000.
U toku je zabrana kretanja koja traje do ponedeljka u 5 časova. Od ponedeljka sledi dodatno popuštanje mera – penzioneri će moći u jednočasovnu šetnju, a vraća se i međugradski prevoz.

Od ponedeljka, 27. aprila biće dozvoljen rad pijacama u zatvorenom prostoru, frizerskim i kozmetičkim stalonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama.

Rad je dozvoljen uz zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva, a u teretanama i fitnes centrima uz pojačane mere dezinfekcije objekata i po principu zakazivanja termina kako bi se izbeglo okupljanje više ljudi u zatvorenom prostoru i vodilo računa o socijalnoj distanci, ističe Kon.

Grujičić: Zaražena 64 zaposlena u Institutu i 91 pacijent

Direktorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić kaže da je od 900 zaposlenih u tom institutu, korona virusomzaraženo 64 ljudi. Kaže i da je hospitalizovano 15 osoba koji imaju umerenu i tešku kliničku sliku, dok ostali imaju lakšu.

Takođe, zaražen je i 91 pacijent i oni su iz stacionara Instituta prebačeni u bolnicu u Zemunu i KBC „Dragiša Mišović“.

Na Institutu je obustavljen prijem u stacionar i svi pacijenti koji su bili na radioterapiji su vraćeni kućama ili su u drugim bolnicima, rekla je Grujičić i dodala da dnevna bolnica i dalje radi.

Svi pacijenti koji dolaze u stacionar moraju da donesu rezultat da su negativni na korona virus, nakon čega i u Institutu prolaze trijažu, naglasila je.

Direktorka Instituta za radiologiju očekuje da se od 4. maja stabilizuje rad Instituta.

Test samoprocene na koronavirus uradilo 7.000 građana

Prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada je 7.000 građana uradilo test samoprocene na korona virus. Kod 3.260 rezultat testa je zahtevao da ih direktno kontaktira lekar, a 2.200 pozvano je na pregled u dom zdravlja.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže za RTS da od 2.200 koji su pozvani u dom zdravlja 1.200 je testirano, a od njih je 30 odsto pozitivno i bili su zbrinuti u zdravstvene ustanove. Najveći broj onih koji je popunjavao test bio je iz Beograda, Novog Sada i Novog Pazara.

Srbija šalje pomoć Italiji

Srbija će danas poslati Italiji medicinsku opremu za borbu protiv kovida-19. Otpremanju pomoći prisustvovaće predsednik Aleksandar Vučić. Vučić ju u petak posle razgovora sa ambasadorima EU u Beogradu, rekao da je Srbija spremna da deo medicinske opreme i respiratora isporuči bilo kojoj zemlji EU koja to zatraži u roku od 12 časova.

UKRATKO

  • 144 žrtve koronavirusa u Srbiji
  • Do petka u 15 h potvrđeno 7.483 slučaja zaraze
  • Na respiratorima 95 ljudi
  • Izlečene 1.094 osobe
  • Na institutu za onkologiju zaraženo 64 zaposlena i 91 pacijent
  • Na snazi zabrana kretanja do ponedeljka u 5 h
  • Penzioneri od ponedeljka mogu u jednočasovnu šetnju, vraća se i međugradski prevoz
  • Penzioneri i primaoci socijalne

Izvor: N1
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .