Vruće teme

Kako da se prijavite za 100 evra pomoći od države

mediasfera-100-eura-vucic-kako-se-prijaviti.jpg

MediaSfera

 

 

Oko 5,5 miliona punoletnih građana Srbije tokom maja dobiće od države na poklon po 100 evra kao vid stimulacije za lakši izlazak iz krize izazvane pandemijom korona virusa.
Pravo na ovaj novac imaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Kada je reč o tome od kog datuma će se računati ko je punoletan, to je datum stupanja na snagu ove Uredbe, odnosno, 24. april, pojasnio je ministar finansija Siniša Mali.

Rekao je da će prijava biti veoma jednostavna i svakom će oduzeti svega nekoliko minuta.

Prijave će početi oko 15. maja i trajaće do 5. juna, a isplata će početi 1. juna.

Prijave na dva načina

S obzirom na to da su se mnogi u javnosti u protekle dve nedelje bunili zbog činjenice da je novac namenjen svim punoletnim građanima Srbije – i onima kojima je preko potreban i onima kojima nije neophodan – Ministarstvo finansija je odlučilo da će svi punoletni građani koji taj novac žele za njega moći da se prijave na dva načina.

-Punoletni građani koji budu želeli da od države dobiju 100 evra treba da se prijave onlajn preko portala Uprave za trezor.

-Druga mogućnost je telefonom na brojeve koji će blagovremeno biti objavljeni.

„O broju telefona ćemo vas blagovremeno obavestiti, a neposredno pred 15. maj, kada počinje da radi kontakt centar. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da to urade elektronskim putem. To će biti svega nekoliko klikova i trajaće nekoliko minuta“, rekao je juče Siniša Mali.

Podaci koji će biti obavezni da se navedu u prijavi su ime, prezime, JMBG i broj računa u banci na koji žele da im novac bude isplaćen.

Namenski račun

Građani koji nemaju tekuće račune neće morati da idu u banku. Biće dovoljno da se prijave ili onlajn prijavom ili telefonskim pozivom, a država će za njih otvoriti namenski račun u banci koju sami izaberu – napomenuto je iz Ministarstva finansija.

Podsetimo, ideju o poklonu od 100 evra svim punoletnim građanima prvi je izložio predsednik Aleksandar Vučić još 29. marta.

– Hoćemo da podignemo ekonomiju i psihologiju, veru u državu, veru u ekonomski rast. Da vide ljudi da ćemo se podići. To jeste bacanje novca u bunar, ali će se značajan efekat osetiti kod svih naših trgovaca i proizvođača. Zamislite samo koliko će to značiti onima koji su na socijalnoj pomoći – obrazložio je tada predsednik.

Penzionerima isplata 15. maja

Svim penzionerima, njih 1,7 miliona, i svima koji primaju socijalnu pomoć, država će automatski uplatiti po 100 evra.

„Što se tiče penzionera, oni će biti automatski prijavljeni, i neće morati bilo šta da rade. Najveći deo penzionera već imaju svoje tekuće račune, na koje inače primaju penziju, a što se tiče onih koji nemaju, za njih će automatski biti otvoreni namenski računi u Banci Poštanska štedionica. To takođe važi i za korisnike novčane socijalne pomoći“, rekao je ministar Mali.

Osim toga, za penzionere će isplata krenuti već 15.maja, s obzirom na to da oni ne moraju da se prijavljuju, već da će im novac automatski biti isplaćen.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .