Medijske inicijative

NUNS: Mogao se očekivati još lošiji rezultat Srbije na listi Reportera bez granica

mediasfera-sloboda-medija-srbija-reporteri-bez-granica.jpg

MediaSfera

 

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da se mogao očekivati još lošiji rezultat Srbije na listi Reportera bez granica (RSF), imajući u vidu nivo i nastavljeni trend pada slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji u prethodnoj godini.
U saopštenju se navodi da NUNS svake godine, zajedno sa svojim partnerima iz Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, radi istraživanje „Indikatori za nivo slobode medija i bezbednost novinara“, a ove godine uzroke pada na listi uočava pre svega zbog napada i pretnji novinarima.

Novinari su i dalje fizički ugroženi zbog obavljanja svog posla, a posle tri godine jednocifrenog broja fizičkih napada, u 2019. taj broj je opet dvocifren – 11. Verbalne pretnje po život novinara su stalno prisutne i drže se na istom nivou već pet godina, pa je 2019. godine zabeleženo 80 incidenata.

Slučajevi krivičnih dela učinjenih na štetu novinara retko završavaju na sudu, dugo su u predistražnom i istražnom postupku, tako da i dalje imamo dva slučaja ubistva novinara i jedan pokušaj ubistva u predistražnom postupku.

Paljenje kuće Milana Jovanovića

Slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića naveden je u izveštaju Reportera bez granica, a NUNS pažljivo nadgleda to suđenje i izveštava o njemu, i na tom slučaju možemo zaključiti koliko je pravosuđe slabo.

Zapaljiva retorika političara i nosilaca vlasti uperena je na novinare koji izveštavaju u javnom interesu i više od 30 odsto pritisaka potiče upravo od političara, što ohrabruje druge građane da svoj bes iskale upravo na novinarima.

U saopštenju se navodi da su kampanje blaćenja nezavisnih novinara i redakcija i dezinformisanje javnosti u tabloidnim medijima dobile još veće razmere, a mediji koji to čine uživaju naklonost vlasti, što kroz državne fondove što kroz javno izražavanje podrške.

Mnogo razloga za pad

Trend zatvaranja državnih institucija i njihovog odbijanja da pruže informacije od javnog značaja je nastavljen i u prethodnoj godini, a socijalno-ekonomski uslovi rada novinara i dalje predstavljaju značajan problem, i možemo ih slobodno nazvati prekarnim radnicima.

U saopštenju NUNS se navodi da se pad na listi Reportera bez granica može očekivati i zbog toga što je Medijska strategija završena uz participaciju svih relevantnih aktera na medijskoj sceni, ali posle tri godine.

Stalna radna grupa za podizanje nivoa bezbednosti novinara nastavila je sa radom u 2019. godini. Komunikacija, način prijavljivanja slučajeva i brzina reakcije na napade su pozitivne strane rada ove grupe, ali na efikasnosti procesuiranja slućajeva treba još mnogo da se radi.

Predsednik Srbije i vladajuće partije Aleksandar Vučić izjavio je da smatra da je razlog pada Srbije na listi Reportera bez granica činjenica da još nema presude u slučaju Milana Jovanovića, a mi smatramo da postoji mnogo više razloga od toga i savetujemo mu da bi trebalo da izveštaj pročita pažljivije, ukazuje NUNS.

Izvor: Danas
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .