Vruće teme

Ko će dobiti 100 evra od države, a ko mora da se izjasne

mediasfera-sinisa-malim-mere-vlade-ko-dobija-100-evra.jpg

MediaSfera

 

 

Ministar finasija Siniša Mali je, obrazlažući ekonomske mere vlade za prevazilaženje posledica epidemije koronavirusa, izjavio da će svi penzioneri i primaoci socijalne pomoći automatski dobiti po 100 evra od države, dok će drugi građani morati da se izjasne da li ih žele.
On je, gostujući na TV Pink rekao da će se automatski svim penzionerima i svima koji primaju socijalnu pomoć biti uplaćeno po 100 evra. I to od 15. maja, dok će ostali građani od tog datuma imati mogućnost da se prijave telefonom ili putem portala Uprave za trezor.

Ministar je dodao je da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

– S obzirom na to da su neki negodovali zašto novac ide svima, odlučili smo se za ovu promenu, tako da pozivamo građane da se prijavljuju od sredine maja – rekao je on.

Dodatno, 4. maj je dan kada se završavaju prijave preduzeća za minimalne zarade. Odmah posle toga sledi isplata. 

Prve nedelje maja isplata minimalca, 15. maja isplata 100 evra prvo penzionerima, a onda i ostalima koji se jave – rekao je Mali.

Mali je istakao da je „Srbija gledala da se bori za svako radno mesto i da pomogne malim preduzećima kojima je pomoć potrebna“.

Dodao je da je Srbija u roku od 12 dana izašla sa merama podrške privredi, i to sa 600,8 milijardi dinara, što je polovina našeg godišnjeg budžeta.

Borimo se na dva fronta

„Samo šest zemalja izašlo je sa takvim velikim merama, samo SAD, Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, možda još neka zemlja i Srbija“ rekao je on.

On je rekao da se „borimo na dva fronta“ – jedan je borba za ekonomiju, a drugi za živote, i dodao da Srbija uspeva na ta oba fronta prevashodno zahvaljujući – predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Prema njegovim rečima, država je zbog ekonomske snage mogla da preuzme teret krize.

Mali je podsetio da Srbiji nije u ovom trenutku potrebna pomoć iz paketa Evropske komisije, koja ide preko MMF, i da je reč o pozajmicama, a ne o pomoći.

– Imamo stabilne finansije. Jasan izvor finansiranja mera i troškove koje imamo. U ovom trenutku nam ne treba. Razgovaramo o drugim kreditima, o investicionim, ali ovo ne. Srbija nije u toj grupi zemalja koja je u problemu sa platnim bilansom. Hvala lepo, to nas ne interesuje – rekao je Mali i istakao da se Srbija za to nije ni prijavila.

Novac već ulazi u privredu

Mali je podsetio da je na raspolaganju 2 milijarde evra preduzećima za koje država garantuje.

On je istakao da u tome učestvuju sve poslovne banke, i da je njima u interesu da što više kredita odobre.

Najavio je i rebalans budžeta.

Vaučeri

– Već sutra u rebalansu budžeta izdvajamo 2 miljarde dinara za 400.000 novih vaučera građanima Srbije od 5.000 dinara da leto provedu u Srbiji – rekao je Mali.

Odgovarajući na pitanje kada planira otvaranje svojih hotela, rekao da prati instrukcije i preporuke.

– Čak i kada se otvori, to neće biti u potpunosti. Računamo na to i pripremamo se  – rekao je on.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .