Vruće teme

Detaljan spisak: Evo kojim redom će biti ublažene vanredne mere uvedene zbog korona virusa

mediasfera-ublazavanje-mera-foto-caslav-vukojicic.jpg
Foto: Časlav Vukojičić

MediaSfera

 

Foto: Časlav Vukojičić

 

 

 

Vlada Republike Srbije donela je na jučerašnjoj sednici, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja koronavirusa koje počinju da važe od danas, 21. aprila.
Od danas građani mlađi od 65 godina mogu boraviti napolju radnim danima od 5h do 18h, kada počinje zabrana kretanja. Koliko će policijski čas trajati predstojećeg vikenda i za 1. maj još uvek nije poznato.

Šetnja penzionera

Građani stariji od 65 godina moći će, počev od sutra, da utorkom, petkom i nedeljom izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18h do 01h, najviše 600 metara od mesta stanovanja. Za ovu grupu građana određen je i jutarnji termin za kupovinu od 4h do 7h jednom nedeljno.

Šetnja osoba sa autizmom

Osobe sa autizmom, kao i sve osobe sa smetnjama u razvoju mogu da izlaze u bilo koje vreme sa jednim pratiocem, u krugu od 200 metara od mesta stanovanja. Tokom šetnje je bitno je da se pridržavaju mera koja važe za sve – nema kontakta.

mediasfera-ublazavanje-mera-setnja-kucnih-ljubimaca-foto-caslav-vukojicic.jpg
Foto: Časlav Vukojičić

Kućni ljubimci

Građanima koji imaju kućne ljubimce je dozvoljeno šetanje kućnih ljubimaca u periodu od 23h do 1h i to najduže 20 minuta, a najdalje 200 metara od mesta prebivališta, odnosno boravišta, kao i vikendom od 8h do 10 h, pod istim uslovima kao i za večernju šetnju – mora da traje do 20 minuta, a građani sa svojim ljubimcima ne treba da idu dalje od 200 metara od mesta boravišta.

Zabrana javnih okupljanja

Zabranjena su javna okupljanja na javnim mestima i u zatvorenim prostorima ne sme biti više od dve osobe, razmak između lica mora biti najmanje dva metra, dok na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Od danas na posao

Danas se otvaraju gotovo sve zanatske radnje, servisne radionice, obućari, krojači…

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavlјati uz poštovanje socijalne distance.

Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Oni koji i dalјe nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okuplјanje velikog broja lјudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Kako je najavljeno, planira se otvaranje kafića u periodu od 3. do 10 maja ali uz pravljenje distance. Između 4. i 11. maja predviđeno je otvaranje hotela, banja, tržnih centra, restorana, kafića, međugradskog saobraćaja.

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od danas, 21. aprila.

mediasfera-ublazavanje-mera-zelene-pijace-pg.jpg
Foto: Časlav Vukojićić

Zelene pijace

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od danas su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

Beogradske pijace raditi od srede od 7.00 do 15 sati svaki dan, izuzev u danima kada je policijski čas. Što se zatvorenih pijaca tiče, Palilulske i Stari Merkator, one će početi sa radom od ponedeljka, 27. aprila.

Na pijacu će moći da uđe tačno određen broj ljudi, i prodavci i kupci moraju da imaju zaštitne maske, tezge će biti zaštićene folijom pa neće biti direktnog kontakta prodavca i kupca, sprovodiće se dezinfekcija na početku i na kraju radnog dana .

Rad i dalje nije dozvoljen:

Rad i dalјe nije dozvolјen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da tržni centri, frizerski saloni,  saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri, školame,  fakulteti, vrtići, ugostiteljski objekti koji ne vrše dostavu  i dalјe ostaju zatvoreni.

Vanredno stanje

Podsećanja radi, u Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 5.994 zaraženih i 117 smrtnih slučajeva. SZO je proglasila pandemiju 11. marta, a Srbija je proglasila epidemiju korona virusa 20. marta, to je četvrta epidemija u poslednjih 50 godina.

U Srbiji je na snazi mera zabrane kretanja od 17, vikendom od 15, pa do 5 sati ujutru. Od 10. aprila na snagu je stupila dodatna zabrana kretanja – od petka u 17.00 do ponedeljka u 5.00. Ta zabrana ne važi za penzionere, koji imaju i dalje termin za odlazak u kupovinu u petak od 4 do 7 ujutro.

Granice Srbije su zatvorene, ukinut je međugradski saobraćaj, a sa radom je prestao i gradski saobraćaj u Beogradu, osim za zaposlene koji putuju pod posebnim uslovima koridorskim trasama.

Gradski i međugradski prevoz u Srbiji je obustavljen, a grad Beograd uveo je koridorske linije prevoza za zdravstvene radnike i građane koji imaju radnu obavezu tokom perioda vanrednog stanja.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .