Ekologija

Pomor ptica kod Bačke Topole: trovači ne miruju tokom vranrednog stanja

trovanje-ptica-backa-topola.jpg

MediaSfera

 

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

 

 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je unutar i oko Parka prirode „Bačkotopolske dolinepronađeno 50 zatrovanih mamaca i 18 uginulih životinja i pozvalo policiju i tužilaštvo da pronađu i kazne počinioce.
U saopštenju se ističe da je jasno da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala.

Kako je navedeno, udruženje je alarmirao ribočuvar zaštićenog područja Parka prirode „Bačkotopolske doline“, koji je u nedelju prijavio dve mrtve jedinke strogo zaštićenih ptica, mišara i eje močvarice, pored kojih su primećeni komadi mesa prebojeni crvenom supstancom.

Nakon toga je uz asistenciju službenika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policije, predstavnika upravljača zaštićenog područja i članova Ekološkog društva „Arkus“, unutar i oko Parka prirode „Bačkotopolske doline“ otkriven „do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja divljih životinja“.

„Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste“, navodi se u saopštenju.

Iz tog udruženja poručili su da strahuju da je na terenu ostao nepoznat broj zatrovanih mamaca budući da ih je teško pronaći u vegetaciji koja buja, i da može doći do novih stradanja zaštićenih i ugroženih divljih vrsta.

„Izgled zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju da je ponovo korišćen zabranjeni preparat Furadan. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj hitno istraže i pronađu počinioca jer je ovde reč o krivičnom delu protiv životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.

mediasfera-trovanje-ptica-backa-topola-2-jpg

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode: Šteta 1,45 miliona dinara

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode danas je saopštio da je na osnovu Pravilnika o odštetnom cenovniku za utvrdjivanje visine naknade štete za ubijanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih životinja ukupna šteta koja u prirodi načinjena iznosi 1,45 miliona dinara.

Leševi životinja i mamci su predati na toksikološku analizu u Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, a rezultati će biti dostavljeni kao materijal u pokrenutom pravosudnom postupku radi procesuiranja počinilaca ovog kršenja zakona.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode istakli su da i u vremenu vanrednog stanja važe propisi iz oblasti zaštite prirode, te da situacija vanrednog stanja ne može da bude paravan za njihovo kršenje.

Ukazali su i da je posebno bitna ulogu čuvara zaštićenih područja i njihovu obavezu da nadgledaju poverena im prirodna dobra, kako se unutar njihovih granica ne bi dogodila kršenja zakona.

Upozoreno je i da su preparati koji sadrže zabranjenu materiju karbofuran i dalje lako dostupni na ilegalnom tržištu, piše portal Autonomija.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .