Vruće teme

Cveti: Priveden mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

MediaSfera

 

 

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, priveden je danas u Centar bezbednosti Podgorica.
On je na praznik Cveti održao službu u manastiru Zlatica u prestonici Crne Gore.Priveden je posle službe, za vreme koje je vladalo pravo opsadno stanje pred svetinjom.

-Mitropolit je u Centru bezbednosti Podgorica. Priveden je posle službe, za vreme koje je vladalo pravo opsadno stanje pred svetinjom. Uhapšeno je i nekoliko sveštenika iz hrama Hristovog vaskrsenja. očigledno, počeo je sa primenom “Zakon o slobodi veroispovesti, kazao je za Večernje novosti paroh zlatički Branko Tapuškovič.

Više sveštenika i građana dovedeno je u Centar bezbednosti Podgorica radi prikupljanja obaveštenja o okolnostima okupljanja ispred verskih objekata, rečeno je „Vijestima“ iz Uprave policije.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je „Vijestima“ nezvanično rečeno da je među njima bio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Oni su kazali da je Amfilohije služio liturgiju u crkvi u podgoričkom naselju Zlatica, a da su osim njega privedeni i sveštenci koji su bili u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Mirčeta Šljivančanin, Velibor Džomić i Branko Vujačić.

Iz Uprave policije su poručili da niko nije uhapšen, već da je doveden ili pozvan na informativni razgovor.

„Više sveštenika i građana dovedeno je danas u CB u svojstvu građana da daju izjave na okolnosti okupljanja kod verskih objekata“, rečeno je za RTCG nezvanično iz policije.

Portal IN4S prenosi da je nakon privođenja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pušten na slobodu. Prema pisanju ovog portala “policiji nije bilo jasno šta se danas, nedelјu dana prije Vaskrsa dešava u pravoslavnim hramovima”  i da mitropolit “održao čas veronauke u stanici policije na njihovo insistiranje”.

Priveden i Milačić

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić doveden je danas u prostorije Centra za bezbednosti Podgorice, saopšteno je iz te partije, prenosi RTCG.

Iz Prave Crne Gore je saopšteno da je, kako navode, Milačić samo prošao pored Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici oko 10 sati, kada nije zabranjen izlazak na ulicu.

„Nakon što su mu službenici Uprave policije prišli i zatražili od njega dokumenta, kako bi ga legitimisali, obavijestili su ga da će biti priveden u prostorije Uprave policije, a zbog, kako su naveli, kršenja naredbe“, saopšteno je iz Prave CG.

Otac Gojko Perović: Ne pomaže ni kada služimo bez naroda

Privođenje mitropolita Amfilohija na informatovni razgovor je za svaku osudu“, kazao je za Radio ,,Svetigoru“ protojerej-stavrofor Gojko Perović rektor Cetinjske Bogoslovije.

Otac Gojko kaže da nije jasno po to kojim aršinima postupa crnogorska policija, i da li ih uopste ima

“Dok se na drugim javnim mjestima ovih dana, ispred pekara, na pijacama i gradilištima okuplјa mnogo veći broj naroda nego ispred pravoslavnih hramova ( jer mi sveštenici poštujemo propise i ne pozivamo narod ) – policija privodi Mitropolita crnogorsko-primorskog zbog službe na Zlatici koja je služena samo sa sveštenicima i pojcima. Ne želimo da dižemo tenzije. Danas je lijepi praznik pun Božije blagodati – ali ovo je nečuveno!“- kazao je otac Gojko Perović.

Beseda mitropolita Amfilohija

U besedi nakon čitanja Jevanđelja, rekao je da Hristovo raspeće traje kroz vekove, pa i u naše dane.

– I danas se mnogi razbežavaju od Njega, doduše i pod pritiskom ovog nesrećnog virusa, koji odvlači ljude sa toga puta. Imaju oni koji nesu danas na službama Božjim, pored Hrista, da celivaju Njegove rane i da proslave Njegov ulazak u Jerusalim – rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da ima i onih koji neprekidno pljuju na Gospoda i koji ga i danas raspinju, kao što su ga razapeli pre dve hiljade godina.

– Nastavlja se Hristovo raspeće, ali se nastavlja i Njegov ulazak u Jerusalim, Njegovo neprekidno prisustvo u ovom svetu, Njegovo proslavljanje na svim mestima širom vaseljene. Proslavlja se Gospod, s jedne strane, kao što je i u ono vreme proslavljan, ali i, s druge – progoni se Gospod iz ljudskih srdaca, razapinje se, prikiva se na krst, kao što je prikovan na Golgoti pre dve hiljade godina. Njegovo raspeće traje do današnjega dana”, objasnio je Amfilohije.

Naglasio je da je, u isto vreme, sila Njegovog vaskrsenja ona sila koja daje smisao sveukupnome ljudskome rodu i čoveka pretvara od smrtnoga u besmrtno biće.

– Daje mu pobedu nad smrću, nad prolaznošću, nad ništavilom. I daje mu život večni i neprolazni. To je smisao Njegovog dolaska u ovaj svet, to je smisao Njegovog ostanka sa nama i među nama, to je smisao i Njegovoga raspeća i Njegovoga svetoga vaskrsenja – poručio je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da je zlatička svetinja posvećena današnjem prazniku, čime se Podgorica priziva da, kroz njenu obnovu, postane novi Jerusalim.

Nakon Liturgije temelje zlatičke svetinje ophodila je praznična litija, a onda je blagosiljan slavski kolač.

Vladika Amfilohije je rekao da se Božja služba služi za sve i sva.

– I za one koji su prisutni, i za one koji su odsutni iz opravdanih razloga, kao što su danas mnogi odsutni zbog virusa koji je zavladao ovim svetom. Za sve se njih prinosi ova Služba, svi su oni ovde prisutni. Duhovno su prisutni, kao što su prisutni svi oni koji su vekovima sebe ugrađivali u ovu svetinju – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Izvor: Politika, Blic, Večernje novosti, B92, IN4S /MediaSfera
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .