Vruće teme

KAKO ĆEMO SLAVITI VASKRS?

mediasfera-Vasrs-kako-cemo-slaviti-vanredno-stanje.jpg

MediaSfera

 

 

 

Bliži se veliki hrišćanski praznik Uskrs koji se tradicionalno proslavlja u miru i molitvi u krugu porodice, ali ćemo ipak, po svemu sudeći, ove godine morati da ga obeležimo na nešto drugačiji način.
Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru obeležavaju Uskrs ovog vikenda, 12. aprila, a već je poznato da će na snazi i tada biti policijski čas koji će trajati sve do ponedeljka u 5.00. Dakle, nema odlaska u crkvu, kao ni porodične proslave.

Pravoslavni Uskrs je nedelju dana kasnije, tačnije 19. aprila. Iako još uvek nije zvanično potvrđeno, ali velika je verovatnoća da će se obeležiti drugačije ove godine, a sve u cilju suzbijanja širenja epidemije korona virusa. Detaljnih informacija za sada nema, osim da će stroga socijalna distanca važiti i tokom narednog vikenda, te se može očekivati policijski čas i u vreme Uskrsa.

Pre nekoliko dana, tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije, o ovom pitanju je, istina kratko ali veoma jasno, govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinarke „Da li će biti moguće da za praznik budemo sa svojim porodicama„, Vučić je bez dileme rekao: „Neće“. A kada ga je ona upitala „Pa zašto„, dobila je isto tako kratak, ali jasan odgovor – „Zbog korone“.

mediasfera-predrag-kon-jpg

Kon: Važno je da se sačuvaju životi

Kako su ranije govorili naši najeminentniji stručnjaci, vrhunac širenja korona virusa u Srbiji se očekuje upravo oko Uskrsa. Epidemiolog Predrag Kon izneo je svoje mišljenje na jednoj od redovnih konferencija za novinare u vezi proslave Uskrsa i istakao „da je važno da se čuva život“.

– Što se tiče Uskrsa verujte da je ova situacija sada na najvišem mogućem stupnju tako da nije posebno razmišljano o samim praznicima. Ako bude bilo potrebno da se za praznik sprovodi zabrana kretanja ili kontakata to zahteva da se slavi na poseban način. Verujem da će svako naći način u svom domu da to upriliči. Isto važi i za jevrejske praznike. Neće biti velikih okupljanja zato što se čuva život – rekao je Kon.

mediasfera-Vaskrs-Liturgija-SPC2jpg

Dve opcije su trenutno u igri

Kako trenutno stvari stoje, u opticaju je nekoliko scenarija za predstojeće praznike.

Po jednoj verziji vernicima bi mogao da bude omogućen ulazak u crkvu na Veliki petak. Naravno, uz pridržavanje svih propisanih mera: da ulaze po dva vernika uz obavezno nošenje maski i rukavica, i uz pridržavanje mere rastojanja od dva metra.

Po drugoj verziji, i narednog vikenda nas očekuje produženi policijski čas koji bi mogao da bude na snazi od petka već u podne ili čak od četvrtka 16. aprila u 17.00! A sve kako bi se u ovim trenucima kada se vodi odlučna borba protiv širenja korona virusa izbegla bilo kakva masovna okupljanja stanovništva. U tom slučaju, vernicima ne bi bio omogućen odlazak u crkvu i kretanje bi bilo potpuno obustavljeno.

mediasfera-Vaskrs-Liturgija-SPC.1jpg

Liturgija na TV, pričešće u ponedeljak

Iako su odlazak u crkvu, pričešće, liturgija, kao i tradicionalno kucanje jajima sa najbližima, komšijama i prijateljima, sastavni deo proslave Uskrsa, to ćemo ove godine verovatno propustiti.

Srpska pravoslavna crkva još uvek nije zvanično saopštila vernicima kako će usled novonastale situacije obeležiti Uskrs. Prema pisanjima pojedinih medija postoji i mogućnost da se uskršnja liturgija prati na nekom od televizijskih kanala, dok će pričešće vernici moći da obave u svojim domovima na Veliki petak do 17 sati ili od ponedeljka, drugog dana Uskrsa, odnosno u vremenu kada nije na snazi policijski čas.

mediasfera-katolicki-Uskrs-Suboticka-biskupija-jpg

Subotička biskupija zatvara crkve

Iz Subotičke biskupije su poručili da će sve crkve biti zatvorene i pozvali su vernike da praznik provedu u krugu porodice uz molitvu.

Proslava Uskrsa u okolnostima vanrednog stanja je prilika da promislimo o njegovom značenju i poruci koju nosi, kao i da preispitamo sami sebe, kazao je velečasni Mirko Štefković, sekretar Subotičke biskupije.

– Bog je odabrao put stradanja i spasio čovečanstvo, što nam poručuje da patnja nije samo nešto negativno. Možda je ovo prilika da vidimo kako nas patnja uči da se vratimo na bitno jer smo nažalost često izloženi iskušenjima. Ovo je ujedno i prilika da uronimo u sebe i nađemo tamo Boga – naveo je Štefković.

To što će crkve biti zatvorene za vernike, ne znači da se mise neće održavati, ali će je vernici slušati u svojim domovima, preko radija, televizije ili interneta. Dok traje vanredno stanje, mise će se služiti bez prisustva naroda, a vernici mogu pojedinačno da uđu i pomole se kada mera zabrane kretanja nije na snazi.

Izvor: Blic

Ostanite kod kuće! Budite odgovorni prema sebi i zajednici.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .