Dijaspora Magazin

Pismo iz Toronta: Naša nova stvarnost u doba korone

mediasfera-Toronto-korona-virus.jpg

MediaSfera

 

Piše: Dragana Marić

Foto: Dragana Marić

 

Vesti se smenjuju velikom brzinom.  Svaki sekund nam se plasira nova istina.
U  Torontu živim od 1995. godine. Promene koje doživljavamo svakodnevno nikad nisam mogla da zamislim. Imam utisak da niko nije spremno dočekao koronu, sve nas je iznenadila, svi smo bili zatečeni i opušteni. Ipak, bez obzira da li je ova situacija realna ili ne, ona je postala  naša stvarnost.

Ontario ima  vise od 4200 obolelih. Juče je zabeležen blagi pad novoobolelih posle veoma teške nedelje. Svi se nadamo da su vanredne mere počele da daju rezultate. Šoping molovi su zatvoreni, dozvoljen je rad samo biznisima koji su od vitalnog značaja. Prvobitna panika je opustošila samoposluge i u početku je bilo nemoguće naći papirne ubruse, toilet papir i gotovu hranu.

mediasfera-dragana-maric_cr.jpg
Dragana Marić

Ograničena kupovina jaja i mleka

Situacija je sada mnogo bolja mada je i dalje nemoguća mislija naći zaštitne maske za lice, alkohol, gel za dezinfekciju ruku i vlažne maramice za dezinfekciju. Na ulaz u prodavnicu se dugo čeka i obavezno je držati socijalnu distancu – razmak od dva metra.

U kraju u kome živim postoji limit na kupovinu nekih namirnica. Na primer, ne može se kupiti više od dve kese mleka ili dva paketa jaja. Ja sam srećom sačuvala paket čuvenih N95 maski iz doba SARS-a ali moram da dobro isplaniram svaki odlazak u nabavku jer ih imam samo osam.

Moja porodica je kod kuće, prati se nastava i polažu ispiti onlajn, radi se onlajn, komunicira se sa prijateljima telefonom ili onlajn.  Prošetamo svako poslepodne ali i dok šetamo držimo obaveznu socijalnu distancu sa ljudima koje srećemo.  Druženje u grupi koja je veća od pet osoba nije dozvoljeno. Sutra ću imati konsultaciju sa porodičnim lekarom preko telefona, jedino je tako moguće za  nešto što nije urgentno.

mediasfera-toronto-korna-virus-prodavnica-2.jpg

Onlajn život

Plaćanje poreza na zaradu za prošlu godinu je odloženo, suspendovano je davanje otkaza stanarima, banke smanjuju kamatne stope za kredite.

Dosta ljudi je na žalost ostalo bez posla  i biće sasvim sigurno potrebno dosta vremena da se ekonomija oporavi. Kanadska vlada je preduzela niz koraka da se najugroženijima pomogne. Oni koji su ostali bez posla zbog korone od juče mogu da apliciraju za nadoknadu u iznosu od 2000 dolara mesecno.Ova nadoknada će biti isplaćivana četiri meseca. Federalna vlada je obećala da će u sledeća tri meseca pokrivati 75% plata za zaposlene u biznisima bilo koje veličine u cilju da se smanji otpuštanje radnika.

Vlada Ontarija je onela odluku da se roditeljima dece starosti do 12 godina isplati jednokratna pomoć u iznosu od 200 dolara po detetu.  Želja je da se deci pomogne da u ovim okolnostima nastave da uče, razvijaju se i ostanu mentalno aktivna.

mediasfera-Toronto-korona-virus.jpg

Svaki dan je nova bitka.

Veliko razočarenje je  vest da je gradska vlada morala da povuče iz upotrebe  4000 kutija  sa maskama za lice koje su plaćene 200 000 dolara. Maske su defektne i neupotrebljive.  Čuju se povremeno zahtevi medicinskog osoblja da federalna vlada uradi nešto više da bi osigurala njihovu zastitu i obezbedi dovoljan broj maski, štitova za lice, skafandera…  Toronto aplauzom daje podrsku ovim hrabrim ljudima svako vece u 19:30.

Proći će i ovo zlo koje je promenilo naše živote, zaključalo nas u četiri zida i napunilo bolnice a do tada moramo raditi na sebi i poštovati pravila.

Autorka je diplomirani pravnik i novinar
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .