Kolumne Lepa strana sveta

Milica Cincar-Popović: Smisao svakog trenutka

mediasfera-milica-cinca-popovic-lepa-strana-sveta-kometa2.jpg

MediaSfera

 

Piše:Milica Cincar-Popović

Foto: Pixabay

 

Kometa Glas Svemira se zamislila. Ona je više volela da putuje prostranstvima, nego da tako puno razmišlja, i to o nečemu tako neopipljivom. A opet, tema ju je veoma privlačila, osećala je da je jako važna.

– Iskreno, ne sviđa mi se to što si upravo ispričala. Jer, ako je to istina, znači da opstanak celog svemira zavisi samo od toga hoće li neka bića Vrhovne Forme negde, na nekoj planeti, totalno omanuti pri izvršenju svoje sudbine.

– Opstanak svemira? Zar zaista misliš da je svemir tako lako uništiti? – odgovorila joj je pitanjem Tamna Planeta. – Kad tako govoriš, podsećaš me baš na ta bića Vrhovne Forme koja su se na kraju raspala. Nemaš vere.

– Vere u šta?

– U zakone svemira, u snagu sudbine… U smisao svakog trenutka.

Iz romana Kako ugristi vampira, Milica Cincar-Popović, 2014.

 

Komete i velike promene idu zajedno.

Da li komete donose promeu, ili je predskazuju, ili je prate… Teško je reći šta je prvo ali, u nekom trenutku se sretnu i – eto ih, kometa i promena, zajedno.

Njutn je verovao da je biblijski potop izazvala kometa koja se pojavila na novogodišnje veće 1680. godine. Proračuni kojima je utvrdio periodičnost njenog pojavljivanja, kao i tačne trajektorije još 24 komete i vremena njihovih prolazaka pored zemlje, potvrdili su njegovu univerzalnu teoriju gravitacije.

Pre oko 1500 godina, jedan komad se otkinuo sa Halejeve komete. Veruje se da je pogodio Zemlju, nakon čega su usledile eidemije “crne smrti” – kuge, koje su se vekovima potom pojavljivale.

Neke komete su, opet, ukazivale na nastupanje velikog dobra, ili ispunjenje želja. Da li je Vitlejemska zvezda u stvari Severnjača, ili je to bila sjajna “velika kometa”? Da objasnim: “velika kometa” je naziv za kometu koja je postala blještava i vidljiva goim okom.

Čovek, ipak, duže i jasnije pamti ono što ga plaši, valjda tako nalaže program borbe za opstanak. Zato je ubica života na Zemlji od koga nema odbrane kod Larsa fon Trira ogromno, crveno nebesko telo po imenu Melanholija, koje se sudara sa Zemljom. U filmu “Konačna fantazija – unutarnji duhovi”, kometa koja je udarila u našu planetu zapravo je krhotina nekadašnjeg sveta na kojoj su ostali zarobljeni duhovi njenih žitelja koji, kao smrtonosni virus, napadaju ljude i otimaju im “duh Zemlje”. Uplašeni od nevidlivih ubica, ljudi žive u izolovanim gradovima, vrlo slično kao mi sada, samo sa neuporedivo boljom tehnologijom.

Itd…

Krajem maja, gledaj u nebo!

Zašto ja sada pišem o kometama? Ako i niste još za nju čuli, verovatno pogađate: evo je jedna nova, došla da baci malo kosmičkog svetla na koronohisterični svet. Zove se Atlas; piše o njoj Slobodan Bubnjević u tekstu “Dolazak komete Atlas”, na Fejsbuk nalogu “Nauka kroz priče”. Taj tekst je tako zanimljiv, da mi ne pada ni na kraj pameti da ovde prepričavam šta sam iz njega saznala, već vam preporučujem da ga pročitate. Pripremite se, jer krajem maja ćemo svi moći da vidimo Atlas golim okom, možda čak i tokom obdanice!

Kometa – to je simbol slobode. Volim komete. Ja mislim da one ne najavljuju ništa, već da su toliko česte, da se nađe poneka uz svaki veliki događaj. Kad je sve “po starom”, čovek ne vidi dalje od svog nosa. Tek kad se nađe u teškoj situaciji, seti se da podigne oči ka nebu, kad tamo – ima nešto! Na dobro ili na zlo? Mislim da odgovor zavisi od karaktera.

Sad smo svi u teškoj situaciji. Neki zato što im strah od virusa ne da da žive, drugi zato što se ne plaše virusa, čime za one koji se plaše postaju smrtni neprijatelji. Zato, predlažem svima da se informišu o novoj kometi. Zar nije  bolje, umesto proganjati drugog ili biti progonjen, posmatrati 1) šta se dešava dok čovek ne hara planetom – kako delfini ponovo vraćaju u luke, a divokoze i jeleni se iz šume spuštaju u utihmule gradove? I 2) šta se dešava nezavisno od toga hara li čovek ovom planetom, šta nam to Svemir šalje. Nema garancije, ali možda nam to pomogne da uvidimo smisao ovog treutka, i prethodnih trenutaka u drugim uslovima; smisao svakog trenutka.

Imam i još jedan predlog, ako vas ontološka pitanja i komete privlače kao i mene, a teško na te teme nalazite sagovornike, jer ne volite daveže: čitajte moje knjige! Nemojte ih kupovati, nije sad vreme za troškarenja; više ni nemam nijedan primerak na prodaju. Dva romana su dostupna besplatno, na portalu za očuvanje srpske kulture rastko.rs.

Ostanite kod kuće! Budite odgovorni prema sebi i zajednici.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .