Zdravlje

Dr Snežana Ćosić: EPIDEMIJA

mediasfera-snezana-cossic-epidemija-korona-virus.jpg

MediaSfera

 

 

Piše: dr Snežana Ćosić

specijalista mikrobiologije, dezinfekcije

Foto: Pixabay

 

Svaku epidemiju je teško proći. Bilo da ste u toku trajanja iste sve vreme zdravi, kliconoša ili pak oboleli.
Na našu sreću epidemije su retke kroz istoriju, ali kada god da dođu ostave dubok trag na čovečanstvo i nikada se ne zaboravlјaju. U prilici smo da upravo živimo jednu.

Sa svakidašnjim bolestima čovek je naučio da živi, sa obzirom na to da se pandemije retko sreću, čovek prosto nije razvio mehanizam za sve ono što povlači ta reč. U ovakvim situacijama najmanje pomaže površno znanje o nečemu. Već ste svi konsultovali pretraživače bez da imate ikakvo prethodno i kontinuirano znanje o čemu se zapravo radi.

Mikroorganizmi, kao što im sam naziv kaže su nevidlјivi golim okom ali su itekako prisutni i u svetu kome živimo i u nama. Neki sa nama žive u lјubavi i naše funkcionisanje jednostavno ne bi moglo bez njih. Neki drugi su za nas patogeni i dovode do narušavanja našeg zdravlјa.

U medicini dva i dva nikada nisu četiri, zato je medicina jedna veoma logična nauka. Ni dan danas nemamo široku paletu lekova za borbu protiv virusnih infekcija. Postoje lekovi, ali ih je malo u odnosu na druge vrste obolјenja. Savremeni čovek je navikao da raznorazne informacije dobija ne od izvora nego putem prečica, i kao što maločas napomenuh bez prethodnog kontinuiranog obrazovanja na temu o kojoj se radi. Shodno tome je izgubio i tlo pod nogama kada nije uspeo da u apoteci nabavi lek napamet, da sa pretraživača ili iz komšiluka, sa pijace, iz prodavnice, od komšije koji je pravnik, dobije lek, savet, šta god.

mediasfera-snezana-cossic-epidemija-korona-virus5.jpg

Godine nepoverenja prema Bogu prvenstveno, ovih dana pokazuju svoje pravo lice, kao uostalom i vaša ubeđenost u to da ste sveznalice. Epidemije se jednostavo drugačije leče, jer nisu izdvojeni, pojedinačni slučajevi. U isto vreme obolјeva veći broj lјudi, tome niko, ni jedan zdravstveni sistem ne može da odgovori, zato su potrebne sve one mere koje su naši stručnjaci blagovremeno preduzeli.

Kod pojave epidemija uvek je na prvom mestu prepoznavanje o čemu se radi. Potom je obavezno prijavlјivanje, traganje za osobama sa kojimaje obolela osoba imala kontakte. Zdravstveni radnici na taj način pokušavajuda preseku lanac. Možda ne pokazujete simptome bolesti ali možda ipak nosite infektivni agens u sebi, tada ste kliconoša. Na taj način možete preneti obolјenje sa čoveka na čoveka a vi da nemate nikakave simptome. Da li shvatate koliko je potrebno zdravstvenih radnika angažovati za sve to?

Zatim ide opkolјavanje, karantin. Bunite se vidim ovih dana zbog toga. To je jedini način da ne postanete i vi jedna od tih osoba u lancu. Dovolјno je samo malo nepažnje. Razumem koliko je sve ovo teško za mnoge i naravno da dolazi do pobune i nezadovolјstva. Svega vam je već dosta, ne možete da zadovolјite osnovne potrebe sad  još morate da kupujete maske, rukavice, da razmišlјate na koliko vam metara ko stoji, šta će biti posle, kako da nahranite i sačuvate decu, da ne izgubite posao, šta će biti posle…

mediasfera-snezana-cosic-epidemija-korona-virus-jpg

Ovo je jedna prolazna situacija, niko vam ne možete dati informaciju koliko će dana, meseci, trajati, ali je prolazna. Zaista je potrebno da poštujete sve preduzete mere, na taj način poštujete svoj i svačiji, tuđi život. Budite srećni što ovaj virus (saznanja o njemu sam stekla čitajući relevantne podatke) ipak nije toliko agresivan ali je brz. Ne prenosi se vazduhom (takođe srećna okolnost), isklјučivo kontaktom. Šta to znači u praktičnim uslovima? Ukoliko ste svi u istoj kući a jedan je zaražen, smatrajte da su i svi ostali, asimptomatski ili simptomski. Po kućama je naprosto nemoguće napraviti tu distancu. Zato, dok ste u ovim kućnim karantinima, sa lјudima sa kojima jedete, koristite zajedničko kupatilo, krevete, peškire, postelјinu, sa njima sada srušite sve zidove koje ste godinama gradili. Zagrlite, polјubite  drage osobe i sve što uz to ide.

Pridržavajte se opštih pravila, napravite na ulasku u kuću malu dezbarijeru sa odgovarajućim dezificijensom. Redovno brišite kvake, dalјinske upravlјače, prekidače u kući, sve ono što svi dodirujete, ne preturjte. Kuhinja je naprlјaviji deo kuće, gledano sa mikrobiološke tačke gledišta, redovno je dezinfikujte, kao i namirnice koje donesete spolјa. Već sam vam pisala šta možete koristiti u tom smislu pa da se ne ponavlјam.

Poštujte policijski čas, ima neodgovornih ali imajte na umu da u ovom gradu postoje i beskućnici. Kada krenete napolјe, ukoliko nemate masku, stavite najoobičniju pamučnu maramu preko nosa i usta, naravno operite je kad se vratite, u tom smislu su vam dovolјni obični praškovi. Bilo kakve rukavice vam mogu poslužiti, ukoliko ih nemate nosite sa sobom bočicu sa nekim dezinficijensom. Ukoliko imate ogrebotine ili neke rane na rukama obavezno ih zaštitite, zavoj, flaster, pamučna maramica, šta god da imate i da vam je dostupno. Poštujte distancu na ulici i u prodavnici.

mediasfera-epidemija-snezana-cosic-jpg

Redovno pranje i dezinfekcija su  za mene uvek neophodni, sada su za sve obavezni.

Karantin, dezinfekcija to su metode sprečavanja širenja zaraze, sve dok ne dođe do vakcine ili dok se ne samoimunizujemo.

Ovaj virus nije zahvatio samo lјudske organizme, ovaj virus je napao zdravstveni sistem, medije, principe po kojima smo do sada živeli. Posle njega svet sigurno više nikada neće biti isti.

Iskoristite ovo vreme da se oslobodite svih virusa koji su vas godinama unazad napadali a vi im zbog osećaja komoditeta i lažne siguronosti  popuštali.

Naučite da prepoznate stvari oko vas i šta je u životu zaista bitno, za šta se treba i vredi boriti.

Budite zdravi!
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .