Kultura Kulturna baština

Zadužbina Nikole Spasića donirala preko 100.000 evra za borbu protiv korona virusa

mediasfera-Spasiceva-zaduzbina-1-jpg.jpg

MediaSfera

 

 

Zadužbina Nikola Spasića uplatila je donaciju u iznosu od 12.000.000,00 dinara (preko 100.000,00 evra) Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, kao pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19.
„Zadužbina Nikole Spasića je humanitarna neprofitna organizacija koja u skladu sa Testamentom osnivača, trajno i kontinuirano još od 1922. godine, ostvaruje opštekorisne cilјeve, pre svega u zdravstvu, pa i u ovoj vanrednoj situaciji to činimo, sa želјom da se epidemija okonča sa što bolјim ishodom“, kaže se  u sopštenju Zadužbine Nikole Spasića.

Zadužbina Nikole Spasića je zadužbina sa najdužom tradicijom – punih 98 godina neprekidnog darivanja. Poslednju donaciju Zadužbina Nikole Spasića uručila je najboljim studentima Medicinskog i Poljoprivrednog fakulteta nekoliko dana pred kraj 2019. godine.

Zadužbina Nikole Spasića postoji i neprekidno radi od 1922. i najstariji je privredni subjekt upisan u registar APR. Osnovana je testamentom Nikole Spasića iz decembra 1912, radi gradnje bolnica i doma za sirote i iznemogle srpske građane, kupovinu najvećeg zvona za Hram Svetog Save.

Tri bolnice

Zadužbina je sagradila bolnice u Kumanovu i Krupnju, kao i Gradsku bolnicu na Zvezdari, dom u Knjaževcu.

mediasfera-Nikola-Spasic-2-jpg.jpg
Nikola Spasić

U poslednjih 12 godina Zadužbina je dala donacije u iznosu većem od 555.000 evra. U 2018. i 2019. za nabavku medicinske opreme zdravstvenim ustanovama i za renoviranje Crkve Svetog Trifuna na Topčiderskom groblju dali smo donacije u iznosu od oko 260.000 evra.

Tokom prošle godine Zadužbina Nikole Spasića je dala više od 18,8 miliona dinara, milion dinara Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Nišu i 1,68 miliona dinara Domu zdravlja u Žagubici za nabavku jednog biohemijskog analizatora.

Godinu dana ranije Zadužbina Nikole Spasića je donirala više od 12 miliona dinara, 2,3 miliona za Dom zdravlja u Kučevu za analizator za kliničku hemiju i 1,5 miliona Institutu za majku i dete.

Za razliku od današnjih fondacija, Zadužbina Nikole Spasića se finansira isključivo od izdavanja sopstvenih lokala i stanova, koje je osnivač ostavio radi osnivanja i rada Zadužbine, za opštekorisne svrhe.

Pre 60 godina Zadužbini Nikole Spasića su oduzete zgrade u Knez Mihailovoj, na brojevima 19, 33, 37, 47 kao i ona na Obilićevom vencu 17. Agencija za restituciju zadužbini je vratila u svojinu 65 stanova i 18 lokala.

Zadužbina Nikole Spasića je jedina koja je u postupku restitucije, uprkos svim opstrukcijama i sprečavanjima, uspela da vrati oko 8.000 kvadratnih metara lokala i stanova u Ulici kneza Mihaila, što je oko dve trećine onoga što joj je oduzeto.

Ko je Nikola Spasić

Rođen je 1838. u Beogradu, a posle 15 godina provedenih na zanatu otvorio je kožarsku radnju u Vasinoj ulici kada mu je bilo 27 godina. Da bi to mogao da uradi prvi i jedini put pozajmio je 500 dukata od brata svoje prve žene Leposave, Đoke Jovanovića. U njegovoj biografiji na sajtu Zadužbine piše da je tog Đoku posle pomagao do smrti kada je ovaj ostao bez ičega. Uz opančarski zanat, počeo ja da se bavi i trgovinom kože i platna, a za vreme drugog srpsko-turskog rata jedini put je sarađivao sa državom – izradio je 25.000 pari opanaka. Otkupio je krajem 19. veka deo javnog duga Srbije, a poslednjih 20 godina života bio je član UO Narodne banke, ali i predsednik UO Prometne banke. Ženio se tri puta, ali nije imao dece. NJegova zadužbina je 1939. imala za tri odsto veći kapital od Nobelove.
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .