Kultura Kulturna baština

Zadužbina Nikole Spasića donirala preko 100.000 evra za borbu protiv korona virusa

mediasfera-Spasiceva-zaduzbina-1-jpg.jpg

MediaSfera

 

 

Zadužbina Nikola Spasića uplatila je donaciju u iznosu od 12.000.000,00 dinara (preko 100.000,00 evra) Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, kao pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19.
„Zadužbina Nikole Spasića je humanitarna neprofitna organizacija koja u skladu sa Testamentom osnivača, trajno i kontinuirano još od 1922. godine, ostvaruje opštekorisne cilјeve, pre svega u zdravstvu, pa i u ovoj vanrednoj situaciji to činimo, sa želјom da se epidemija okonča sa što bolјim ishodom“, kaže se  u sopštenju Zadužbine Nikole Spasića.

Zadužbina Nikole Spasića je zadužbina sa najdužom tradicijom – punih 98 godina neprekidnog darivanja. Poslednju donaciju Zadužbina Nikole Spasića uručila je najboljim studentima Medicinskog i Poljoprivrednog fakulteta nekoliko dana pred kraj 2019. godine.

Zadužbina Nikole Spasića postoji i neprekidno radi od 1922. i najstariji je privredni subjekt upisan u registar APR. Osnovana je testamentom Nikole Spasića iz decembra 1912, radi gradnje bolnica i doma za sirote i iznemogle srpske građane, kupovinu najvećeg zvona za Hram Svetog Save.

Tri bolnice

Zadužbina je sagradila bolnice u Kumanovu i Krupnju, kao i Gradsku bolnicu na Zvezdari, dom u Knjaževcu.

mediasfera-Nikola-Spasic-2-jpg.jpg
Nikola Spasić

U poslednjih 12 godina Zadužbina je dala donacije u iznosu većem od 555.000 evra. U 2018. i 2019. za nabavku medicinske opreme zdravstvenim ustanovama i za renoviranje Crkve Svetog Trifuna na Topčiderskom groblju dali smo donacije u iznosu od oko 260.000 evra.

Tokom prošle godine Zadužbina Nikole Spasića je dala više od 18,8 miliona dinara, milion dinara Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Nišu i 1,68 miliona dinara Domu zdravlja u Žagubici za nabavku jednog biohemijskog analizatora.

Godinu dana ranije Zadužbina Nikole Spasića je donirala više od 12 miliona dinara, 2,3 miliona za Dom zdravlja u Kučevu za analizator za kliničku hemiju i 1,5 miliona Institutu za majku i dete.

Za razliku od današnjih fondacija, Zadužbina Nikole Spasića se finansira isključivo od izdavanja sopstvenih lokala i stanova, koje je osnivač ostavio radi osnivanja i rada Zadužbine, za opštekorisne svrhe.

Pre 60 godina Zadužbini Nikole Spasića su oduzete zgrade u Knez Mihailovoj, na brojevima 19, 33, 37, 47 kao i ona na Obilićevom vencu 17. Agencija za restituciju zadužbini je vratila u svojinu 65 stanova i 18 lokala.

Zadužbina Nikole Spasića je jedina koja je u postupku restitucije, uprkos svim opstrukcijama i sprečavanjima, uspela da vrati oko 8.000 kvadratnih metara lokala i stanova u Ulici kneza Mihaila, što je oko dve trećine onoga što joj je oduzeto.

Ko je Nikola Spasić

Rođen je 1838. u Beogradu, a posle 15 godina provedenih na zanatu otvorio je kožarsku radnju u Vasinoj ulici kada mu je bilo 27 godina. Da bi to mogao da uradi prvi i jedini put pozajmio je 500 dukata od brata svoje prve žene Leposave, Đoke Jovanovića. U njegovoj biografiji na sajtu Zadužbine piše da je tog Đoku posle pomagao do smrti kada je ovaj ostao bez ičega. Uz opančarski zanat, počeo ja da se bavi i trgovinom kože i platna, a za vreme drugog srpsko-turskog rata jedini put je sarađivao sa državom – izradio je 25.000 pari opanaka. Otkupio je krajem 19. veka deo javnog duga Srbije, a poslednjih 20 godina života bio je član UO Narodne banke, ali i predsednik UO Prometne banke. Ženio se tri puta, ali nije imao dece. NJegova zadužbina je 1939. imala za tri odsto veći kapital od Nobelove.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .