Diktafon

Edi Saša Đorđević: Sedenje u kući neuporedivo je sa sedenjem u zatvoru, a to je već samopomoć

Sasa-Edi-Djordjevic-intervju-1_cr.jpg

MediaSfera

 

Piše: Gordana Radisavljević-Jočić

Foto: privatna arhiva

 

Edi Saša Đorđević je autor Izdavačke kuće Evro Book. Autor je četiri romana: ,,Janičar’’, ,,Ustanik’’, ,,Četnik’’ i 2019. ,,Doktor’’.  Po zanimanju je diplomirani oficir policije, zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije od 1993. godine. U autorskom hevi metal bendu Patrias iz Smedereva peva i svira bas gitaru, piše tekstove i muziku.
-Aktuelno stanje se sa razlogom naziva vanrednim, verujem da ljudima teško padaju zabrane i ograničenja, obavezno sedenje u kući i sve ostalo što ova situacija zahteva. Nadam se da će moje knjige bar nekome pomoći da prekrati tegobne dane u karantinu. Pored toga, možda će neki likovi ili događaji u njima poslužiti i kao primer kako se treba odnositi prema bližnjima, smatra Edi Saša Đorđević

Šta radi pisac u doba korona virusa?

Trudim se da poštujem ograničenja i mere koje su doneli nadležni organi kako bih zaštitio i sebe i druge. Nema straha niti panike, ali ima ozbiljnosti i brige za bližnje.

U slobodno vreme, punim gasom sređujem scenario za film “Leptir”, po motivima istoimene pripovetke koju smo napisali moja životna saputnica Jovana Atanacković i ja, a koju je prošle godine objavio Centar za kulturu u Kučevu u zbirci “Čuvari zlatnog runa 3”.

Radi se o ambicioznom projektu oko kojeg se okupila ekipa veoma stručnih i ozbiljnih ljudi, kao što su začetnik ideje o snimanju filma, SFX umetnik Miroslav Lakobrija, glumci Ivan Vučković i Daniel Kovačević i drugi.

Snimanje bi trebalo da počne tokom leta ili jeseni, u zavisnosti od okolnosti, a nosilac će biti nedavno osnovana produkcija V-art. Verujem da ću uskoro nastaviti i pisanje mog petog romana, koji će se zvati “Umetnik”.

A policijski inspektor?

-Budući da radim u Sektoru za vanredne situacije, ovo je vreme pojačanih aktivnosti na praćenju situacije i stavljanju svih snaga na raspolaganje građanima, sa ciljem da što brže i lakše otklonimo opasnost koja preti našem narodu.

Šta čitati ovih dana?

-Nemam mnogo vremena za čitanje, nažalost, pa sam ovih dana pročitao samo roman “Osinje gnezdo” Vlade Arsića, mog prijatelja i kolege po peru, koji mogu od sveg srca da preporučim. Inače, mislim da svako treba da čita što više, po svom ukusu.

Iz ugla policajca da li smo kao građani adekvatno odgovorili na izazov samoizolacije?

-Moglo bi to i bolje, ali opšte je poznata činjenica da smo mi prilično nedisciplinovan narod pa verujem da niko nije iznenađen klimavom poslušnošću.

Kako da pomognemo čuvarima reda?

-Tako što ćemo svi da se pridržavamo instrukcija koje nam daju stručnjaci koji su se čitavog života pripremali za ovakve situacije. U tom slučaju čuvari reda ne bi imali mnogo posla.

Kako čovek da pomogne sebi u trenucima kada se oseća kao “zatvorenik u zatvoru”?

-Nije lako i tek je počelo, niko ne može sa sigurnošću da predvidi dokle će da traje i da li će biti još strožije.

Svako mora da bude svestan ozbiljnosti situacije i odgovoran prema sebi i drugima. To je na prvom mestu. Borba sa samim sobom dolazi tek iza toga i zavisi od same ličnosti, zdravstvenog stanja, uslova i mesta života, porodične i finansijske situacije i ko zna čega sve još.

Nema univerzalnog recepta, ali moramo biti svesni da je sedenje u kući neuporedivo se sedenjem u zatvoru, a to je već samopomoć. Jednostavno, ne treba da preterujemo sa mračenjem pogleda na aktuelna dešavanja ni u kom smislu.

Da li je i Vas uhvatila euforija pomnog praćenja društvenih mreža?

-S obzirom na sve stvari kojima se bavim, aktivnost na društvenim mrežama mi je sastavni deo života. Smatram da su korisne ako se promišljeno i vremenski ograničeno koriste. Od toga ne odstupam ni u ove dane kada nas sa svih strana bombarduju vestima, statistikom, predviđanjima, fotografijama… Pažljivo biram čemu ću da posvetim pažnju i sa kim da komuniciram.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .