Vruće teme

Nova 34 slučaja u Srbiji od poslednjeg preseka, ukupno 222

korona-virus-srbija-nove-mere.jpg

MediaSfera

 

 

 

U Republici Srbiji su do 18 časova 22. marta 2020. godine registrovana ukupno 222 potvrđena slučaja COVID 19.
Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 22. marta 2020. godine testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 34 pozitivno i 27 negativno na novi korona virus.

Od 34 potvrđena slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 21 je hospitalizovano, ali bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja, dok njih 13 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Do 18 časova 22. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 761 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je od koronavirusa u Srbiji preminula još jedna osoba, preneo je RTS.

To je druga smrt od COVID-19 u Srbiji. U Republici Srbiji je do 8 časova 22. marta 2020. godine registrovano ukupno 188 potvrđenih slučajeva Kovida-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

“Preminula je baka stara 92 godine koja je bila na respiratoru”, rekao je Lončar za TV Prva.

Naglašeno je da će od sutra biti pravljen jedan presek od 15.00 časova.

Dozvola za šetnju kućnih ljubimaca

Vlada Srbije donela je odluku da zabrana kretanja za sve građane od danas važi od 17 do 5 sati ujutru, u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Izuzetak je nedelja, kada građani stariji od 65 godina mogu da napuste svoje domove od tri do osam časova ujutru, kako bi kupili namirnice.

Od 20 do 21 čas vlasnicima pasa je dozvoljeno da prošetaju svoje kućne ljubimce u krugu od 200 metara oko adrese stanovanja.

Napuštanje domova posle 17 časova i pre pet časova ujutru, moguće je isključivo iz hitnih medicinskih razloga, uz radnu dozvolu ili posebno odobrenje nadležnih organa, prenosi N1.

Odlukom Vlade, Republici Srpskoj upućena je određena količina opreme, shodno trenutnim mogućnostima, kao podrška borbi sa virusom COVID-19.

Određena je maksimalna cena zaštitne maske od 120 dinara po jednom komadu, saopštila je Vlada Srbije uz još jedan apel građanima da se pridržavaju svih mera bez izuzetka.

Pijace od sutra rade tri puta nedeljno

Pijace na otvorenom u Beogradu od 23. marta radiće četvrtkom, petkom i subotom, dok će Palilula i Tržni centar Novi Beograd biti zatvoreni, u skladu sa merama u suzbijanju korona virusa.

Kako je danas saopštilo preduzeće Gradske pijace Beograd, “Maksi” prodavnice u pijacama Palilula i Novi Beograd radiće od 8.00 do 15 časova.

“Gradske pijace još jednom apeluju na sve građane da se pridržavaju svih mera koje je donela Vlada radi suzbijanja širenja virusa korona”, navedeno je saopštenju.

Sleteo drugi avion kineske pomoći

Drugi avion Er Srbije A-320 koji nosi kinesku medicinsku opremu i pomoć za borbu protiv koronavirusa sleteo je u Beograd gde je dočekan svečanim mlazevima na Aerodromu “Nikola Tesla”.

Kako je preneo Blic, letelica je stigla oko 11.15 časova, a njom su poslate meske, respiratori, medicinska oprema i lekovi.

Prvi avion koji je prevezao i kineske lekare, dočekan je sinoć na aerodromu.

Kon: Ono što se događa u Italiji je iznenađenje za struku

Epidemiolog Predrag Kon rekao je sinoć na TV Prva da je koronavirus u Italiji, sa produženim trajanjem i velikom stopom smrtnosti, doneo mnoge nepoznanice.

Ono što se u Italiji događa poslednja dva dana, rekao je Kon, neočekivano je i za epidemiologe.

“Bar ja lično očekujem da je došlo vreme za maksimum. I oni su prijavljivali mere socijalnog distanciranja, ali je to zakasnelo. Pitanje je kako bi to izgledalo da se to ništa ne primenjuje. SARS je bio virus koji je pokazao mogućnost globalnog oboljenja i ipak se pojavio u 26 zemalja, a ne u 170, a zebeležena je i manja stopa umiranja”, rekao je Predrag Kon, a preneo B92.

Na pitanje šta se promenilo u odnosu na 6. mart kada je zabeležen prvi slučaj u Srbiji, Kon je rekao da se dogodilo sve ono što se i očekivalo da će se dogoditi.

“Projekcija je bila da to traje maksimum šest nedelja i da se gasi. Mađutim, Italija je sada u tome šest nedelja, a vidimo eskalaciju, što znači da taj virus ima potencijal koji prevazilazi sva očekivanja. Sa velikom nadom smo čekali toplo vreme, kada virus gubi potencijal prenošenja i ultravioletno zračenje koji onemogućava virusu da opstane u spoljnoj sredini. Isto tako, respiratorni virusi ostaju malo u spoljnoj sredini, tako da je i to sada nepoznanica”, dodao je Kon.

Zatvaraju se i fabrike u Italiji

Italijanski premijer Đuzepe Konte najavio je noćas da se zatvaraju svi proizvodni pogoni koji nisu neophodni kako bi se pokušalo usporavanje pandemije koronavirusa.

Konte je gostujući na televiziji rekao da će supermarketi, banke, pošte i apoteke ostati otvoreni.

Dok je upozoravao građane da budu mirni i strpljivi, insistirajući da ne postoji alternativa, naučnici su objavili grafiku koja pokazuje da izbegavanje čak i jedne infekcije značajno smanjuje broj zaraženih.

U Italiji se svakodnevno povećava broj zaraženih kojih je sada 53.578, a samo u subotu je bilo 793 smrtnih slučajeva. Italija ukupno ima 4.825 smrtnih slučajeva, više nego cela Kina, gde se virus prvi put pojavio krajem prošle godine.

Dok se tela gomilaju u italijanskim bolnicama, mrtvačnicama i crkvama, a medicinski radnici mole za pomoć, epidemija još uvek ne pokazuje znakove smanjivanja.

U Italiju treba danas da stigne pomoć iz Rusije, zaštitna oprema, sredstva za dezinfekciju područja i vozila.

Kuba je takođe najavila da će poslati 52 lekara i medicinskih sestara u severnu italijansku regiju Lombardiju, koja je posebno pogodjena epidemijom.

394 osobe preminule u Španiji u poslednja 24 sata

Španski premijer Pedro Sančez sastao je jutros sa zdravstvenim i bezbednosnim zvaničnicima, dok se u Španci pripremaju za moguću produženje vanrednog stanja u svojoj zemlji, preneo je CNN.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Španiji se uvećava. Ministarstvo zdrvalja te zemlje saopštilo je danas da je još 394 osobe preminulo u poslednja 24 sata, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 1.720.

“Predstoje nam teški dani”, rekao je Sančez na jučerašnjoj konferenciji. “Moramo da se pripremimo i fizički i emocionalno. Moramo da izdržimo snažno do kraja sledeće nedelje. Rizik je svuda”, rekao je on.

Posle četiri dana, novi slučaj korona virusa u Kini

Kina je prvi put posle četiri dana prijavila novi domaći slučaj koronavirusa u zemlji, preneo je Gardijan.

Reč je o jednom od 46 novih potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini, posle četiri dana bez novih domaćih slučajeva.

Rekordnih 14 billo je u finansijskom centru, u Šangaju, a 13 je prijavljeno u glavnom gradu Pekingu, što je pad u odnosu na prethodnih dana kada ih je prijavljeno 21.

Kao i u drugim azijskim državama za koje se činilo da imaju koronavirus pod kontrolom, Kina se sada plaši drugog talasa “uvezenih” slučajeva.

Vuhan: četvrti dan bez zaraženih

U Kineskom gradu Vuhanu, gde je izbila globalna pandemija koronavirusa, danas četvrti dan zaredom nije zabeležen nijedan novi slučaj.

Kina je prijavila 46 novih slučajeva u prethodna 24 sata, od kojih je 45 stiglo iz inostranstva.

Ministarstvo zdravlja nije saopštilo u kom gradu je registrovan jedan jedini slučaj koji nije povezan sa dolaskom iz inostranstva.

Ministarstvo je prijavilo još šest smrtnih slučajeva, jedan u Vuhanu, četiri u okolnoj provinciji Hubej, za jedan nije navedeno gde.

Kina je do sada zabeležila ukupno 81.054 slučajeva i 3.261 sa smrtnim ishodom, dok je ukupno 72.244 ljudi izlečeno i pušteno iz bolnice.

Vuhan mora 14 dana da bude bez novih zaraženih da bi se ukinula stroga ograničenja kretanja i grad prestao da bude izolovan od ostatka provincije koja je i sama zatvorena za ostatak zemlje.

Iako socijalna distanca i izolacija za one one koji dolaze u Kinu i dalje važe, Kina nastoji da obnovi ekonomsku aktivnost.

Vuhan je centar ključne kineske autoindustrije, a poseban voz koji je prevozio više od 1.000 zaposlenih kompanije Dongfeng Motor Corporation stigao je u subotu popodne u grad, prvi put od izbijanja epidemije.

Svi su direktno poslati autobusom u fabrike ili stambene zajednice.

Izvor: Nedeljnik
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .