Preporučujemo

Kod kuće u vreme korone: “Digitalna solidarnost”

Narodno-pozoriste-internet-predstava-Bela-kafa.jpg

MediaSfera

 

 

 

Kancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu objavila je novi portal „Digitalna solidarnost“ namenjen svima koji su usled pandemije koronavirusa u svojim kućama.
Ideja portala www.digitalnasolidarnost.gov.rs je da na jednom mestu objavi sve informacije o besplatnim platformama za učenje na daljinu, rad od kuće, kao i besplatnim knjigama, kursevima, muzici, filmovima i drugim edukativnim i zabavnim sadržajima za vreme pandemije koronavirusa.

Otvoren je poziv svim kompanijama i drugim organizacijama koje su spremne da građanima, privredi i državi stave na raspolaganje i korišćenje bez nadoknade svoje digitalne platforme, sadržaje i rešenja, da se jave i popune obrazac.

Slušajte Kolarac

Dok sedite kod kuće, iskoristite i preslušavajte najzanimljivije koncerte i predavanja koji su održani u salama Kolrčeve zadužbine, na kanalu SLUŠATE KOLARAC!

YouTube kanal Slušate Kolarac je projekat Saveta mladih Kolarčeve zadužbine kroz koji želimo da povećamo kapacitet publike. Slušaocima izvan prostorija Kolarca omogućeno je da slušaju najzanimljivije koncerte i predavanja koji su održani u našim salama.

 https://www.youtube.com/channel/UCgZJknULGY6t4KbtaPuAWTA?reload=9

Virtuelna šetnja kroz izložbe

Narodni muzej u Beogradu pozvao je publiku da posećuje njegov sajt, na kojem je za sada ponudio virtuelnu šetnju kroz izložbu “Ivan Meštrović (1883-1962). Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu”, kao i kroz Veliku galeriju i kolonadu karijatida na ulazu u tu nacionalnu ustanovu.

Na YouTube kanalu Narodnog muzeja moguće je “prošetati” i kroz stalnu postavku kojom je otvoren u junu 2018. godine posle rekonstrukcije započete 15 godina ranije. Takođe, objavljen je prikaz 175 godina Narodnog muzeja, piše Seecult.

I Galerija Matice srpske, najavila je selidbu u virtuelni prostor kroz akciju “GSM s vama kod kuće” kojom, kako je navela, želi da “svim ljubiteljima umetnosti učini boravak kod kuće ‘kulturnijim’”.

Na YouTube kanalu Galerije Matice srpske moguće je za sada videti kraće prikaze o odabranim slikama iz njene kolekcije (U fokusu), čiji su autori umetnici kao što su Petar Dobrović, Milan Konjović, Stevan Aleksić, Danica Jovanović, Bogdan Šuput, Đura Jakšić.

Predstave, balet, opera…

Narodno pozorište u Beogradu počelo je sinoć u 21 sat emitovanje svojih predstava na internetu, a prva na virtuelnom repertoaru je “Bela kafa” Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića. Publika može pogledati predstavu na sajtu Narodnog pozorišta i na njegovom YouTube kanalu, na kojem je moguće, inače, pogledati i predstave “Bizarno” i “Livada puna tame”.

Uz najavu besplatnog striminga i operskih, i baletskih, i dramskih predstava, Narodno pozorište pozvalo je publiku i da mu dostavi želje preko društvenih mreža.

Narodno pozorište ima na YouTube kanalu i dragocene snimke nekoliko izdanja Filozofskog teatra, pokrenutog svojevremeno po ugledu na istoimeni program koji je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu inicirao filozof i politički aktivista Srećko Horvat.

Među gostima u Beogradu bili su i Boris Buden, sestra Tereza Furkadas, Tarik Ali, Franko Bifo Berardi, kao i članica Vikiliksa i advokatica Renata Avila, u čiji se razgovor sa dramaturškinjom Majom Pelević 2016. godine uključio bio putem video linka i sam Džulijan Asanž, povodom četvorogodišnjice boravka u azilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i zahteva za njegovo hitno oslobađanje.

Razgovori sa učesnicima Filozofskog teatra, posvećeni problemima savremenog društva, na posredan način nude i bar deo odgovora na pitanje o uzrocima aktuelne globalne epidemiološke krize koja je zaustavila život u velikom delu sveta i odnosi svakodnevno na hiljade žrtava.

Antologijske predstave

Atelje 212 najavio je da će i tokom vanrednog stanja „biti sa svojom publikom“, pa će svakog utorka, četvrtka i subote na Fejsbuk strani emitovati od 20 sati snimljene predstave. To će, kako je najavilo, biti jedinstvena prilika da najmlađa publika prvi put vidi neke predstave tog teatra, a starija da se podseti predstava koje su nekada bile na repertoaru. Najavu repertoara Atelje 212 će početkom svake nedelje objavljivati putem društvenih mreža.

Nakon predstave „Razvojni put Bore Šnajdera“ (1972) Aleksandra Popovića, u režiji Branka Pleše, koju je snimila TV Beograd, Atelje 212 je u okviru akcije „Pozorište za sva vremena“ najavilo za sutra komad „Kralj Ibi“ Alfreda Žarija iz 1973. godine, a za 21. mart „Ranjenog orla“ Mirjane Jakovljević (1977).

YouTube kanal Kulturno-umetničkog programa RTS-a sadrži, inače, više od 140 snimaka predstava i TV teatra, budući da kreativna spona pozorišta i televizije postoji još od samog osnivanja TV Beograd 1958. godine. Prvi sačuvani snimci datiraju iz 1967. godine.

Na YouTube kanal Kulturno-umetničke redakcije RTS-a prvo su postavljeni najstariji snimci predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta (Jegor Buličov Maksima Gorkog, u režiji Mate Miloševića, premijerno izveden 1951, obnova snimljena 1967), a zatim i Ateljea 212, Narodnog pozorišta, Pozorišta na Terazijama i ostalih teatara, poštujući princip kvaliteta i značaja za pozorišnu umetnost. Ipak, kako je navedeno, kao i u svakoj antologiji, delimično nije bilo moguće izbeći i lični pečat urednika tog izbora.

Istorijski arhiv Beograda pozvao je sve zainteresovane da preuzmu 16 izdanja tog arhiva u elektronskom obliku.

Predstave za decu

Preseljenje dela programa na internet najavili su i Pozorište lutaka “Pinokio” i Teatar “Vuk”, u želji da olakšaju život najmlađima, koji provode vreme u kućnoj izolaciji.

Pozorište lutaka “Pinokio” igraće predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu svake subote od 12 sati, a prenosiće ih uživo preko Jutjuba, Fejsbuka i Instagrama. Najmlađi će imati priliku da uživaju iz svojih domova u najgledanijim predstavama tog pozorišta kao što su “Tri praseta”, “Pepeljuga” i “Lepotica i zver”. Teatar “Vuk” će organizovati izvođenje i čitanje srpskih narodnih bajki uživo na internetu.

Nagrađivana književnica za decu Jasminka Petrović pokrenula na svom YouTube kanalu program “Čitanjac, igranjac…”, u okviru kojeg čita delove svojih knjiga i daje deci zadatak. Prva je “Kaži teti Dobar dan”, odnosno priča “Kroz trnje do zvezda”, u izdanju Kreativnog centra. Priču čita autorka, a zadatak osmišljava Bojana Lukić, vizuelna umetnica. Prvi zadatak za decu je da istraže kako su se igrali njihovi roditelji i koje su im bile omiljene igračke. Na Fejsbuk strani Jasminke Petrović deca mogu da objave šta su otkrila, uz odgovarajuće fotografije.

Beogradska filharmonija saopštila je da poklanja deci i njihovim roditeljima muzičke programe za najmladje i da se mogu pronaći na sajtu filharmonije, navodeći da to čini umesto koncerata za školarce planiranih za drugu polovinu martaKako je navedno, budući da su nastupi orkestra obustavljeni zbog zabrane okupljanja, deca neće ostati uskraćena za muziku jer su edukativno-zabavne kompozicije sada dostupne za istraživanje od kuće.

Na sajtu https://www.bgf.rs/ mogu se pronaći linkovi na kojima se nalaze muzička audio bajka Veštica i meastro, kao i kompozicije u izdanju i izvodjenju Beogradska filharmonija za „Moj prvi CD klasične muzike“ – „Karneval životinja“ i „Peća i vuk“.

Serije, filmovi, dokumentarci na Pickbox-u za celi region

Hrvatski striming servis Pickbox NOW omogućio je besplatno korišćenje svoje usluge širom regiona kako bi olakšao građanima period krize nastale zbog epidemije koronavirusa.

Sve serije, filmovi i dokumentarne emisije dostupne su neograničeno na području Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore, saopštio je 16. marta Pickbox.

Za pristup svim sadržajima iz ponude dovoljna je samo registracija, bez unosa podataka za plaćanje, i to bilo na sajtu pickbox.tv ili na aplikaciji Pickbox NOW.

Odliučne dokumentarce možete gledati i na sajtu Međunarodnog filmskog festivala u Amsterdamu IDFA.

Na sajtu volimdokumentarce.net možete pogledati veliki broj dokumentarnih filmova koji su dostupni za gledaoce iz zemalja regiona.

Dokufest objavio je da će dnevno emitovati kratke dokumentarne filmove, koje možete pogledati na njihovom sajtu.

Nišvil emituje festivalske koncerte

Niški džez festival Nišvil saopštio je danas da će emitovati na svom sajtu sve koncerte održane prethodnih godina, dok traje vanredno stanje.

Dodali su da će gledaocima biti dostupni i intervjui sa najpoznatijim učesnicima festivala na oficijelnom sajtu tog festivala www.nisville.com/live.

„Gledaoci će moći da pogledaju i niz vrlo zanimljivih dokumentarnih filmova i specijalnih emisija o festivalu, kako o glavnom programu, tako i o svim pratećim dešavanjima tokom festivala“, naveli su.

Nišvil je zaključio listu gostiju za predstojeći festival, koji bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .