Putovanja

Beč u doba korona virusa: Kontejneri za pregled, virtuelni vodič…

Bec-virtuelni-vodic-korona-virus-4.jpg

MediaSfera

 

 

Savez zdravstvenih ustanova u Beču uveo je provere građana na simptome korona virusa u kontejnerima za epidemiološki pregled koji se nalaze ispred bolnica. Ova mera treba da ograniči posete bolnicama i zaštiti pacijente.
Bečki Savez zdravstvenih ustanova uveo je odvojene provere pacijenata na bolničkim ulazima. Kontrole se vrše u kontejnerima za sanitarni i epidemiološki pregled koji se nalaze ispred ulaza u bolnice. Medicinsko i sanitetsko osoblje izvode prvi test da bi ustanovili da li je potrebno primiti pacijenta u bolnicu ili ga pustiti na kućno lečenje.

Na snazi je zabrana poseta bolnicama. Samo u iznimnim slučajevima, na primer nakon porođaja, dozvoljen je jedan posetilac dnevno. Zabrana poseta i provere ispred bolnica treba da zaštite pacijente u bolnici. „Za ljude slabog imuniteta, koji već boluju od nekih bolesti ili su tek bili na operaciji, oboljenje koronavirusom može da ima ozbiljne posledice, opasne po život“ objasnila je direktorka Saveza zdravstvenih ustanova, Mihaela Rigler-Kajl. Naročito ove osobe sada treba da budu zaštićene.

Provere ispred bolnica u kontejnerima za epidemiološki pregled

Cilj mera koje su uvedene u nedelju, 15. marta, jeste da se bolnice rasterete i da se pacijenti istovremeno zaštite od širenja epidemije Covid-19. „Naš glavni zadatak je zaštita bolnica i zdravstvene infrastrukture“ izjavio je član gradskog veća za zdravstvo, Peter Haker. Mere imaju za cilj da odgode uspon broja obolelih od korona virusa koliko je to moguće, da bi bolnički sistem nastavio da funkcioniše i da bi se uštedeli resursi neophodni za tretiranje ozbiljnih slučajeva obolelih od Covid-19.

Beč trenutno ima 500 kreveta u bolnicama i još 200 kreveta u privatnim bolnicama koji mogu da se mobilizuju, naglasio je Haker. Svako ko dođe u bolnicu, primiće ga tim lekara ispred bolničkog ulaza u kratku vizitu, da bi se utvrdilo da li je osobi potrebno bolničko lečenje. Biće proveravano da li posetioci imaju simptome zaraze koronavirusom. Takođe, biće proveravano i osoblje bolnice.

Pored toga, u bečkom sajamskom centru Messe Wien već je pripremljeno 880 mesta za pacijente sa blažim oblicima oboljenja. Radi se o pacijentima koji pokazuju blage ili umerene znake oboljenja koronavirusom, ali koji ne mogu ili više ne mogu da se vrate kućama, zato što žive sami, zato što se i članovi njihove porodice možda već nalaze u bolnici ili zato što bi eventualno mogli da inficiraju svoje ukućane. Prostor za negu u Wien Messe ima obezbeđene tuševe, toalete i ormariće. Ukoliko počne da se koristi, u njemu će na licu mesta biti organizovana medicinska pomoć.

Beč je relativno rano doneo odluku da se osobe inficirane korona virusom testiraju kod kuće i time spreči masovni dolazak u bolnice.  Sa ukupno dvadeset vozila dežurna lekarska služba je do sada izvršila 1600 testova sa mobilnim timovima, izjavio je Volfgang Vajsmiler iz lekarske komore.

mediasfera-bec-aerodrom-korona-virus-1.png

Bečki aerodrom zabranio sletanja iz 11 zemalja

Bečki aerodrom Švehat je zbog pandemije koronavirusa ograničio broj letova. Od danas, 18. marta, aviokompanije Austrian Airlines i Laudamotion više ne saobraćaju. Pored zabrane sletanja za avione iz Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Švajcarske, Španije i Francuske od danas stupa na snagu zabrana za još četiri zemlje – Veliku Britaniju, Ukrajinu, Rusiju i Nizozemsku. 

U skladu sa novonastalom situacijom bečki aerodrom Švehat reorganizuje aviosaobraćaj. Pored toga, aviokompanija „Austrian Airlines“ prestaje sa letenjem do 28. marta, a „Laudamotion“ do 8. aprila 2020. godine. Ostale aviokompanije smanjuju letove i menjaju raspored letenja.

Bečki aerodrom je i dalje na raspolaganju da bi se omogućilo snabdevanje, naročito transport sredstava i lekova. Centar za opštu avijaciju nastavlja sa radom. Medicinski radnici proveravaju telesnu temperaturu svim putnicima koji slete u Beč.

Trenutno su u toku i mere predostrožnosti na celom aerodromu: često se brišu rukohvati, kvake, sanitarne prostorije i menjaju filteri u ventilacionom sistemu. I dalje su otvorene radnje za osnovne potrebe kao i ugostiteljski objekti.

Međutim, trenutno treba da se obezbedi i povratak austrijskih državljana u zemlju. Nekoliko država je pooštrilo mere za putnike iz Austrije i u nekim slučajevima su aerodromi zatvoreni za međunarodne letove. Za sada „poslednji“ let kompanije „Austrian Airlines“ sleće na bečki aerodrom iz Čikaga 19. marta 2020. godine.

Putnici koji su građani zemalja van Evropske unije, a koji su u poslednjih 14 dana bili u rizičnim područjima treba da imaju kod sebe odgovarajući medicinski sertifikat i da ga daju na uvid aviokompaniji preko koje lete pre nego što se ukrcaju na avion.

Svima koji moraju da putuju savetuje se da pre nego što se upute ka aerodromu provere slatus letova na internet stranicama aviokompanija na kojima su rezervisali letove. Više informacija možete pronaći na stranici https://www.viennaairport.com/aktuelles

Bec-Hofburg-virtuelni-vodic-korona-virus-5.jpg

Virtuelni vodič kroz Beč

Da doživite raskoš bečkih muzeja i znamenitosti nije potrebno da izlazite iz kuće. Krenite sa nama na virtuelno razgledanje zbirki i prostorija čuvenih bečkih kulturnih institucija kao što su Albertina, Muzej istorije umetnosi, Dvorac Šenbrun i mnogih drugih.

Želite da se udobno smešteni u fotelju upoznate sa delima Gustava Klimta ili da započnete razgledanje Carske kripte gde su sahranjeni Habsburgovci? Mnogi bečki muzeji nude virtuelne ture i predstavljaju raskošne zbirke onlajn putem. Kliknite na neki od 100 objekata Prirodnjačkog muzeja, uživajte u slikama Egona Šilea u Muzeju Leopold ili utonite u stotinama godina stare zbirke bečke Albertine.

A ono što izdvajamo je ponuda muzeja Belvedere koji na facebook-stranici svakodnevno u 15 časova nudi razgledanje muzeja uživo.

Virtuelna razgledanja i zbirke

Albertina

Belvedere

Burgtheater

Hofjagd- und Rüstkammer

Jevrejski muzej

Carska riznica

Carski vozni park

Carska kripta

Muzej istorije umetnosti

Muzej Leopold

Muzej primenjene umetnosti – MAK

Prirodnjački muzej

Austrijska nacionalna biblioteka

Dvorac Šenbrun

Muzej Zigmunda Frojda

Bečki muzej

Bečka državna opera
Dodaj komentar

Click here to post a comment

NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .