Kultura Vizuelna Umetnost

14 najpoznatijih muzeja koje možete obići virtuelno

virtuelna-poseta-muzejima-ufici-galerija2.jpg

MediaSfera

 

Ukoliko poštujete savete da ostanete kod kuće u izolaciji zbog pandemije korona virusa, iskoristite vreme da posetite neke od svetski poznatih muzeja. I to iz  fotelje, ne napuštajući svoju sobu. Sve što vam je potrebno jeste računar, dobar internet i virtuelna tura može da počne.
Prema kompaniji Fast Company, Google umetnost i kultura udružili su se sa preko 500 muzeja i galerija širom sveta kako bi svima omogućili virtuelne ture i približili online eksponate nekih od najpoznatijih muzeja širom sveta.

Sada možete da idete u muzej i iz fotelje.

Nažalost, nisu svi popularni muzeji umetnosti i galerije mogli biti uključeni u kolekciju Google Arts and Culture, ali neki muzeji to uzimaju na sebe i nude internetske posete.

Program “Gugl Art projekta” omogućava korisnicima interneta da dožive iskustvo virtuelne posete muzejima i izaberu umetničko delo koje žele da istraže.

Među muzejima koji učestvuju u tom projektu su Nacionalna galerija i Tejt Britan u Londonu, Metropoliten muzej, Muzej moderne umetnosti (MoMA) i Frick kolekcija u Njujorku, Muzej kraljice Sofije u Madridu, Rijkmuseum i Muzej Van Goga u Amsterdamu, Ermitaž u Sankt Peterburgu, Tretjakovska galerija u Moskvi, Muzej Kampa u Pragu, Alte nacionalna galerija u Berlinu, Versaj… Nedostaju, međutim, dva pariska najpoznatija muzeja – Luvr i Orsej, ali će projekat biti i dalje razvijan.

Projekat je inicirala grupa korisnika Gugla koji su želeli da likovna umetnost bude prisutnija na najvećem svetskom pretraživaču. S muzejima širom sveta osmišljen je potom projekat koji bi, kako je navedeno na zvaničnom blogu Gugla, trebalo da predstavlja fascinirajući izvor za ljubitelje umetnosti i studente, ali i povremene posetioce muzeja, koje bi trebalo da inspiriše i da ih posete u realnosti.

Takođe na Google-u ima na hiljade muzejskih prikaza ulica. Google umetnost i kultura takođe imaju internetsko iskustvo za istraživanje poznatih mesta istorijske i kulturne baštine.

Ukoliko želite sami da istražujete, sve što treba je da posetite sajt Google art project i da pronađete stvari koje vas interesuju.

Britanski muzej

Najstariji je na svetu, osnovan 1753. godine. Najbogatiji muzej koji je posvećen istoriji čovečanstva. U Britanskom muzeju se nalazi preko osam miliona dela. Sadrži kolekciju starog Egipta i Sudana, kolekciju Grčke i Rima, kolekciju Praistorije i Evrope i mnoge druge. Većinu možete pogledati u onlajn turi.

Muzej Luvr

Pored toga što je Luvr jedan od najvećih svetskih muzeja, on je jedan od najpoznatijih znamenitosti grada svetlosti. Glavni ulaz muzeja je velika staklena piramida. Pored toga što je poznat po ovoj staklenoj građevini, u Luvru se nalazi i Da Vinčijeva Mona Liza.

Nudi besplatne virtuelne ture nekih najvažnijih postavki, kao što je, na primer, Apolonova galerija. Ako kliknete na pojedine predmete, možete da se informišete i o njihovoj istoriji.

Muzej Metropoliten

Čuveni njujorški muzej Metropoliten je među najvećim muzejima u Americi i jedan je od najpopularnijih u svetu. U njemu se nalaze najznačajnije svetske kolekcije umetnosti, kao što su: Van Gog – Arležanka, Dijego Velaskez – Huan de Pareha. Neke od njih možete i posetiti u onlajn obilasku.

Gugenhejm muzej, Njujork

Google-ova funkcija Street View omogućava posetiocima da obilaze čuveno spiralno stepenište Gugenhejm muzeja, a da ne napuste svoj dom. Odatle možete otkriti neverovatna umetnička dela impresionističke, postimpresionističke, moderne i savremene ere.

Nacionalna umetnička galerija, Vašington

Ovaj poznati američki muzej umetnosti ima dve onlajn izložbe preko Google-a. Prvi je izložba američke mode od 1740. do 1895. godine, uključujući mnogo uzoraka odeće iz kolonijalnih i revolucionarnih doba. Druga je zbirka radova holandskog baroknog slikara Johana Vermera.

Orsej muzej, Paris

Možete praktično prošetati ovom popularnom galerijom u kojoj se nalaze desetine poznatih dela francuskih umetnika koji su radili i živeli između 1848. i 1914. Zavirite u umetnička dela Monea, Sezana i Gogena, između ostalih.

Nacionalni muzej moderne i savremene umetnosti, Seul

Jednom od popularnih Korejskih muzeja može se pristupiti sa bilo kog mesta širom sveta. Google-ova virtuelna turneja vodi vas kroz šest spratova savremene umetnosti iz Koreje i širom sveta.

Pergamon Muzej, Berlin

Kao jedan od najvećih nemačkih muzeja, Pergamon može mnogo toga da ponudi – čak i ako fizički ne možete biti tamo. U ovom istorijskom muzeju je mnoštvo drevnih artefakata, među kojima su Ištarska vrata Vavilona i, naravno, Pergamonski oltar.

Rijks Muzej, Amsterdam

Istražite majstorska dela iz zlatnog doba Holandije, uključujući dela Vermeera i Rembrandta. Google nudi obilazak ovog Rijks muzeja sa Street View-om, tako da možete imati osećaj kao da stvarno lutate po hodnicima.

Muzej Van Gog

Sako ko je ljubitelj ovog tragičnog, genijalnog slikara može svoja dela izbliza (ili, gotovo izbliza) videti tako što praktično poseti  muzej Van Gog – najveću zbirku umetničkih dela Vinsenta van Goga, uključujući preko 200 slika, 500 crteža i više 750 ličnih pisama.

Muzej umetnosti, Sao Paulo

Muzej umetnosti u Sao Paulu je neprofitni i prvi moderni muzej u Brazilu. Umetnička dela postavljena na jasnim perspeksnim okvirima izgledaju kao da umetnine lebde u vazduhu. Krenite u virtuelnu turneju kako biste sami iskusili čudesni prikaz.

Ufici Galerija

Ova manje poznata galerija čuva umetničku kolekciju jedne od najpoznatijih italijanskih porodica u Firenci, de Mediči. Zgradu je 1560. godine dizajnirao Đorđo Vasari posebno za Kozimo I de Mediči, ali svako može lutati  dvoranama Ufici muzeja bilo gde u svetu.

Nacionalni muzej antropologije, Meksiko siti

Izgrađen 1964. godine, ovaj muuzej posvećen je arheologiji i istoriji pre-hispanske baštine Meksika. Postoje 23 izložbene sobe ispunjene drevnim artefaktima, uključujući neke iz civilizacije Maja.

Muzej Pol Geti, Los Angeles

U ovom kalifornijskom umetničkom muzeju mogu se naći evropska dela iz 8. veka. Krenite u obilazak Street Viev i otkrijte ogromnu kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.
1 komentar

Click here to post a comment

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .