Vruće teme

Korona virus: U Srbiji 19 zaraženih, testirano 160 osoba

korona-virus-srbija-hitne-mere-vlade-1jpg.jpg

MediaSfera

 

 

U Republici Srbiji je do 8 časova 12. marta 2020. godine registrovano ukupno 19 potvrđenih slučajeva korona virusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu Covid19.rs.
Do 8 časova  12. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je  ukupno 160 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 12.03.2020. godine testirani su uzorci 9 osoba od kojih je 1 bio pozitivan i 8 negativnih na novi korona virus.

Korona virus se proširio na 115 država. Zaraženo je više od 126.000 ljudi. Do sada se od toga oporavilo više od 65.000, a umrlo više od 4.654 ljudi.

U Evropi najteža situacija je u Italiji gde je broj preminulih od virusa korona u  porastao na 827, nakon što je prijavljena smrt još 196 ljudi, izjavio je šef italijanske Agencije za civilnu zaštitu Anđelo Boreli. On je rekao da je ukupan broj zaraženih u posljednja 24 časa u Italiji dostigao 10.590.

Crna Gora je jedina zemlja regiona u kojoj za sada nema slučajeva zaraze.

Vlada Srbije je 10. marta donela hitne mere u borbi protiv korona virusa.

Bitno je da osoba koja oseti simptome ne ide u Dom zdravlja (na taj način može samo da širi zarazu), već da se javi na telefone:

  • 064 / 89 45 235 – Ministrastvo zdravlja, pitanja u vezi sa korona virusom;
  • 011 / 26 84 566 – Institu za javno zdravlje “Milan Jovanović -Batut”

Nove mere zbog korona virusa stupaju na snagu danas

Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici donela je nove mere i precizirala pojedine postojeće, radi suzbijanja korona virusa. Mere stupaju na snagu danas.

Doneta je odluka o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama. Pod javnim okupljanjem smatra se okupljanje u jednoj zatvorenoj prostoriji sa više od 100 ljudi.

Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj, piše RTS, precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.

Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Republiku Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Islamskoj Republici Iran.

Međunarodni putni saobraćaj se preusmerava na glavne granične prelaze i biće privremeno zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

Kada je reč o uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i auto-putevima, doneta je odluka da njihovi zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.

Nema obustave nastave

Na osnovu stava epidemiologa, u ovom trenutku nema obustave nastave, ali se nastavlja intenzivno praćenje situacije u vrtićima, školama i na univerzitetima.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je instrukciju svim osnovnim i srednjim školama u zemlji u cilju prevencije širenja eventualne infekcije.

Odložiti putovanja

Vlada Srbije poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da putovanje odlože.

Takođe, apeluje se na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja, i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku respiratora

Ministarstvo zdravlja raspisalo je u sredu hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja epidemije korona virusa.

Ministarstvo je hitnu nabavku raspisalo na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije i radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Srbija zatvorila neke granične prelaze sa Hrvatskom i BiH

Portparol Policijske uprave osječko-baranjske Zoran Kon potvrdio je za N1 da je Srbija zatvorila neke granične prelaze s Hrvatskom u sklopu mera borbe protiv širenja korona virusa. Zatvoreni su i neki granični prelazi sa Bosnom i Hercegovinom.

Mere se primenjuju jutros od 7 sati.

 Beogradski maraton otkazan zbog korona virusa

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da tradicionalni Beogradski maraton neće biti održan u aprilu, kako je bilo planirano, i da će biti otkazan zbog proglašene pandemije korona virusa, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vesić je, gostujući na TV Prva, rekao da Grad Beograd sprovodi mere koje je Vlada Srbije juče usvojila, a koje imaju za cilj da se zaštiti stanovništvo od korona virusa.

„U skladu sa ovom odlukom, na Štabu za vanredne situacije Grada Beograda koji se održava za pola sata biće doneta odluka o otkazivanju svih javnih skupova na zatvorenom na teritoriji grada Beograda na kojima učestvuje više od 100 ljudi. To znači da se od danas otkazuju pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerti, tribine, izložbe, seminari“, rekao je Vesić

Situacija u regionu

U Zagrebu su potvrđena još tri slučaja zaraze, a oboleli su hospitalizovani. Reč je o osobama koje su došle iz Austrije i Nemačke. U Hrvatskoj je od korona virusa ukupno obolelo devetnaest osoba. Predsednik vlade Andrej Plenković saopštio je da u Istri od petka neće raditi škole.

U Sloveniji je, prema najnovijim informacijama, 57 zaraženih. Zatvorena je osnovna škola, jer je među zaraženima jedna učiteljica.

Mere protiv širenja koronavirusa je preduzela i Bosna i Hercegovina, koja je zvanično zabranila ulazak u zemlju osobama koje dolaze iz najrizičnijih zemalja, u kojima je najveći broj slučajeva. Do danas je potvrđeno sedam slučajeva zaraze, dok je u celoj zemlji pod nadzorom najmanje 700 osoba. Nastava u svim školama i fakultetima na području nekoliko kantona Federacije BiH obustavlja se zbog epidemije.

U Republici Srpskoj je nastava u svim školama i fakultetima obustavljena na 21 dan.

U Severnoj Makedoniji je danas registrovano još dvoje obolelih, čime je broj zaraženih porastao na devet.

Vlada Mađarske je proglasila stanje vanredne situacije na teritoriji cele zemlje, da bi se sprečilo širenje koronavirusa, saopšteno je na konferenciji za novinare u Budimpešti. Zabranjen je ulazak u zemlju građanima Italije, Kine, Južne Koreje i Irana.

Izvor: N1/Blic/RIC/MediaSfera
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .