Vruće teme

Migrantska kriza: Tenzije na grčko-turskoj granici

mediasfera-Migrantska-kriza-tenzije-na-grčko-turskoj-granici-1.jpg

MediaSfera

 

 

Migrantska kriza se nastavlja. Nakon sukoba sa policijom migranti se više nisu okupljali i pokušavali da uđu u Grčku u mestu Kastanjes. Vojska je sve vreme prisutna, i nije bilo većih grupa migranta, piše portal N1.
Poslednji napadi su očajnički pokušaji da se izazove haos, jer je sada grčka granica duž reke Evros praktično neprobojna. Međutim, situaciju komplikuje činjenica da je poslednjih dana nivo reke pao, pa ju je sada lakše preći.

Grčo-turska granica

Kako piše “Politika” jedan broj migranata seli se južnije i napušta granični prelaz Kastanjes, koji je postao teško osvojiv i gde je ostalo oko 5.000 migranata. Premeštaju se nekoliko kilometara niže, gde je reka jedina prepreka. Prema izveštačima grčke televizije, njihov broj se i dalje povećava, jer svakodnevno iz unutrašnjosti Turske pristižu kamioni i autobusi s novim grupama. Spavaju pod otvorenim nebom, već je nikla i pijaca na kojoj se s turske strane prodaju čaj, hrana i celofan kako bi se zaštitili od hladnoće i kiše.

Pojavljuju se dezinformacije da se na trusko-grčkoj granici nalazi milion izbeglica iz Sirije, Avganistana…. Izveštač N1 rekao je da su grupe migranta brojale uglavnom 10 do 15 ljudi, i da je oko 5.000 migranata iza grčke granice, a da se na širem području između ove dve države nalaze 13.000 migranata. Ne može da se sa sigurnošću kaže do kada će potrajati mirnija situacija, jer tenzije su prisutne.

Izbeglice govore da su u potrazi za boljim životom, ali nije jasna struktura izbeglih, te se strahuje da među njima može biti i onih koji imaju neke “više ciljeve” od pukog nalaženja mirnog mesta za život.

mediasfera-Migrantska-kriza-tenzije-na-grčko-turskoj-granici-2-.jpg

Grčka blokirala ulazak migranata

Vlasti Grčke su ranije donele odluku da ne prihvataju migrante, te oni ne mogu dobiti azil u toj zemlji Evropske unije. Tako da će svi migranti koji se trenutno nalaze u Grčkoj biti deportovani u svoju matičnu državu.

Inače, Grčka je do sada blokirala ulazak gotovo 35.000 migranata i priprema deportaciju stotina onih koji uspeli da uđu u zemlju otkad je Turska otvorila granicu.

Bundestag je velikom većinom glasova poslanika odbacio zahtev stranke Zelenih za prihvatanje 5.000 izbeglica iz osetljivih grupa sa grčkih ostrva.

S druge stane, Ankara je rasporedila oko 1.000 svojih specijalaca da spreči povratak migranata u unutrašnjost Turske. Ima informacija da Turska planira da uz granicu s Grčkom podigne nove kampove, u kojima će biti mesta za nekoliko desetina hiljada migranata, koji će tako biti konstantna pretnja i svojevrstan način pritiska na susednu zemlju, ali i na ostali deo Evrope.

mediasfera-Migrantska-kriza-tenzije-na-grčko-turskoj-granici-3-.jpg

Grčka odbrana spoljnih granica Unije

Takođe, zbog situacije s migrantima, danas u Zagrebu vanredno zasedaju šefovi diplomatija Evropske Unije.

Posetom najviših predstavnika EU, koji u rukama nemaju ni oružje ni vojsku, ali su obećali materijalnu pomoć od 700 miliona evra i otvoreno podržali napore Grčke da zaštiti svoje i evropske granice, poslata je jasna poruka zemljama EU, ali i Ankari. Koliko će to pomoći smirivanju situacije, nalaženju zajedničkog, solidarnog rešenja na evropskom nivou i u praksi skidanja tereta s leđa Grčke, čuće se posle vanrednog sastanka šefova diplomatije i ministara unutrašnjih poslova EU.

RTS piše da je na putu ka Evropi iz Turske 100.000 migranta. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc upozorio da EU neće dozvoliti ulazak miliona migranata na njenu teritoriju i da ima trostruku zaštitnu mrežu.

– Prvo je da je grčka vlada odlučna u odbrani spoljne granice Unije. Mi smo u tesnom kontaktu sa prijateljima na Zapadnom Balanu, i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, da zaštite svoju među i ne dozvole propuštanje migranata. Treće je naša zaštita granice Austrije. Na taj način sprečavamo novu migrantsku krizu poput one 2015. godine – rekao Kurc.

Ako migranti probiju grčku granicu, ostaće na Zapadnom Balkanu, poručio je Kurc. Tu odlučnost potvrdila je i Bugarska.

Mnogo toga zavisi o dvojice lidera. Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije i Redžep Tajip Erdogan, predsednika Truske u  Moskvi su se dogovorili o prekidu vatre u Idlibu. Tamo su novi sukobi turske i sirijske vojske pojačali migrantski talas ka Evropskoj uniji.

mediasfera-Migrantska-kriza-tenzije-na-grčko-turskoj-granici-4-jpg

Situacija u Srbiji pod kontrolom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da Srbija neće biti „parking za migrante“ i da će biti sposobna da u potpunosti zatvori svoju granicu ako zatreba. On je dodao da trenutno građani Srbije ne treba da paniče i imaju razloga za strah.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već je dao nalog vojsci, policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji da gotovo hermetički zatvore našu granicu prema Severnoj Makedoniji, ukoliko dođe do najezde migranata koji već danima sa turske strane pokušavaju da udju u Grčku, preneli su sinoć beogradski mediji.

Kako prenose „Novosti“ i „Blic“, predsednik Srbije preventivno se odlučio na ovaj korak, vodeći računa, pre svega, o nacionalnoj bezbednosti, iako je, kako pišu „Novosti“, protiv ksenofobne politike, jer je naš narod, poučen sopstvenim tragičnim iskustvom, uvek pokazivao solidarnost prema svima koji su izbegli iz ratnih područja.

Broj migranata u našoj zemlji je na istom nivou kao i prethodnih meseci, konstatovano je na sastanku premijerke Ane Brnabić sa nadležnim ministrima.

Ministarstvu zdravlja je naloženo da uspostavi karantin za migrante, kao još jedan vid dodatne zaštite od korona virusa.

Sve nadležne institucije će dva puta dnevno podnositi izveštaje o svim relevantnim informacijama u vezi sa kretanjem migranata, a sve aktivnosti biće sprovodjene u koordinaciji Vlade Srbije i predsednika Republike.

Kroz našu zemlju je od početka migrantske krize prošlo nešto više od milion migranata, dok se oko 6.000 njih trenutno nalazi u ukupno 17 prihvatnih centara i taj broj se ne menja.

Izvor: N1/RTS/RIC/B92/MediaSfera
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .