Vruće teme

Vladika Grigorije: Moj intervju Blicu nije povučen greškom

vladika-grigorije-intervju-blic-povucen

MediaSfera

 

 

 

Vladika Grirorije rekao je za list Danas da sumnja da je njegov intervju Blicu, koji je trebalo da bude objavljen u nedelju, povučen greškom i poručio da neće dozvoliti naknadno objavljivanje.
-Ne mislim da ja mogu da napravim neku revoluciju. Niti hoću. Ali hoću da mislim. I hoću da kažem ono što mislim, ako me već neko pita. Ne govorim ništa, ako me niko ne pita. Nisam ja tražio da pravim intervju u Blicu. Ako ne smem da mislim, i ako ne smem da govorim, onda svaka čast. A izgleda da je tako, rekao je za Danas vladika Grigorije.

Vladiku su juče zvali iz Blica i rekli da je došlo do greške, te da će razgovor naknadno biti objavljen. Međutim, vladika Grigorije sumnja da je u pitanju greška i neće dozvoliti naknadno objavljivanje.

„Objasnio sam im da me je njihov urednik zvao, zahvalio se, rekao da nosi tekst u štampariju i da će izaći u nedeljnom broju na tri strane. Umesto toga izašle su slike metroa, a na početku, njihovom nepažnjom, ostao deo mog intervjua. Ne možemo biti toliko naivni, uz svu dobru volju, i reći da je u pitanju greška“, kazao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije je dodao da, ukoliko iz te redakcije odluče da objave intervju, treba da ga pitaju, ali da će im na to odgovoriti da „sada to nema smisla niti potrebe“.

„Ne mogu da verujem da su ljudi dotle došli, da izbace intervju. Ne znam ni šta je u njemu bilo toliko strašno“, rekao je vladika i dodao da je 90 odsto onoga što je rekao bilo njegovo sagledavanje situacije u Crnoj Gori i da je zbog te teme pristao da da intervju.

„Po mom skromnom mišljenju, čak sam bio suzdržan i veoma pažljiv. Nisam pominjao nikakva imena, ali jesam vlast u Beogradu. Valjda se to ne sme“, naveo je on.

Vladika Grigorije je kazao da mu je neko rekao da su „mnogi davali intervjue i iz sve snage, mnogo jače od njega kritikovali režim u Beogradu“ i ocenio je da je „neko tamo rekao da je on (vladika) opasan“.

„Ne znam šta mislim o tome niti se osećam kao opasan. Tužno bi bilo ako nema nikog opasnijeg od mene“, rekao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije dodaje da nije ni imao volju da daje intervju pošto je u četvrtak na Filozofskom fakultetu učestvovao na tribini, ali ga je nekoliko novinara „uhvatilo“ tamo. Novinaru Blica je dao intervju dan ranije u Zvezdara teatru.

Vladika Grigorije na tribini Filozofskog fakulteta

„Završava se epoha vladalaca lopova, prevaranata, lažova koji rade sve suprotno od onoga što govore. Niko ne može da se suprotstavi toj reci koja teče. I u ovom gradu će poteći ta reka i zbog toga sam srećan što sam među vama. Neće ova vlast još dugo“, rekao je, između ostalog, vladika Grigorije na tribini Filozofskog fakulteta.

„Uvek je bilo važno imati ljude sa ličnom hrabrošću. Uvek je važno kritikovati i crkvu. I svakoga. Čim vidite čoveka da ne trpi kritiku, a vlada – on je mnogo lud i opasan“, poručio je vladika Grigorije gostujući u Beogradu.

Blic: Došlo je do nesporazuma

Redakcija Blica je, odgovarajući na pitanje lista Danas o skidanju tog intervjua u poslednjem trenutku, saopštila da je došlo do nesporazuma i da ću intervju sa vladikom izaći u ponedeljak 2. marta, u sklopu ekskluzivnog sadržaja i novog projekta koji ta redakcija tada pokreće.

„Intervju, dakle, nije skinut i samo je jedan u nizu razgovora sa vladikom koji smo dosad uradili. Žao nam je što je došlo do nesporazuma. Blic je poznat kao medij koji poštuje svoje sagovornike i tako će biti i ubuduće“, naveli su iz redakcije Blica.

Ilić: Grigorije suviše jasan

Sveštenik Nenad Ilić kaže za Danas da je vladika Grigorije sigurno bio „jasan i inspirativan“, te da je to verovatno razlog skidanja njegovog intervjua u Blicu. „Jasan i inspirativan, preko mere podnošljive za vlast. Možda je to i dobar znak. Znak da ga se plaše“, piše N1.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .