Vruće teme

„Pobednik“ se vratio na Beogradsku tvrđavu

MediaSfera

 

 

Foto: Twitter@PobednikSK

 

 

Statua Pobednika, jednog od simbola Beograda, koja je nekoliko meseci bila na restauraciji, građani će ponovo moći da vide na starom mestu od petka. Spomenik, koji je juče dopremljen iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva, radnici su dizalicom uspravili i ogradili zaštitnom ogradom.
Čuveno remek-delo Ivana Meštrovića nalazi se u neposrednoj blizini postamenta i spremno „čeka“ građane koji će moći da ga vide izbliza do 16 sati. Pobednik će na postament biti vraćen sutra, a predviđeno je da cela operacija bude izvedena od 10 do 13 sati,  zbog toga će tokom prepodneva Beogradska tvrđava biti zatvorena.

Na tom mestu nalazio se od 1928. godine, ali je vremenom pretrpeo znatna oštećenja kamenog postamenta i stuba, kao i same bronzane skulpture koja je imala mnogobrojne rupe od metaka i gelera, ali i pukotine koje su nastale usled prodora vode u skulpturu.

https://twitter.com/PobednikSK/status/1227866310744461312

 

Povremeno su čišćeni grafiti i menjane fuge na postamentu, ali restauracija same skulpture nije rađena nikada, do 10. oktobra prošle godine kada je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo, na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

U međuvremenu, završeni su i radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

Spomenik Pobednik podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

https://twitter.com/PobednikSK/status/1227677422105092097

 

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Prvobitno je bilo zamišljeno da Pobednik bude postavljen na Terazijama, ali su građani to osporavali, smatrajući da će naga skulptura negativno uticati na moral srpskih devojaka, pa je spomenik postavljen na Kalemegdanu.

Za kulturno dobro proglašen je 1992. godine.

Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika rekla je za N1 da je restauracija Pobednika koštala oko 200.000 evra i da je spomenik morao da bude restauriran, jer je bio u lošem stanju.

Uporedo sa restauracijom skulpture u ateljeu Kuzmanović, rađeni su i radovi na postamentu i stubu na Kalemegdanu.

„Na samoj skulpturi bilo je neophodno intervenisani na 60 mesta, 30 i nešto rupa je postojalo od metaka i gelera, bilo je i pukotina na mestima na kojima su prethodno zavareni delovi bili rastavljeni, pa je unutar spomenika prodirala voda i pravila ostećenja“, dodala je Novaković.

Ona je naglasila da je izgled Pobednika ostao isti.

„Na formi nije vršena nikakva promena, te komentari o nekoj izmeni izgleda Pobednika nisu tačni. Znate, i kad operete prljavu čašu, ona drugačije izgleda“, kazala je.

Sagovornica N1 je rekla i da bi u budućnosti trebalo uspostaviti „kulturu redovnog održavanja spomenika“.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .