Putovanja

Najpopularnija letovališta koja Srbi posećuju poslednjih godina

MediaSfera

 

 

Piše: Avokado

Foto: Pixabay

 

U jeku letnje, turističke sezone svim srpskim turistima uvek je na raspolaganju prekrasna obala Jadranskog mora koje zapljuskuje plaže u našoj neposrednoj blizini. I dok se posetioci iz celog sveta sve češće slivaju u ove krajeve tokom letnjih meseci, kako bi uživali u prekrasnim prirodnim lepotama i zabavnom sadržaju, naši tursiti se neretko odlučuju da spas od vrelih dana potraže nešto dalje.
Iako se sada pitate zašto bi ljudi odlazili na letovanje na dalje destinacije i tako trošili znatno više novca, kada je jadranska obala među poželjnijim u ovom delu Evrope, otkićemo vam da to ne mora uopšte da bude previše skupo. Ukoliko pronađete first minute ponudu čak i daleke destinacije mogu biti veoma povoljne.

Kada ne letuju u okruženju, domaći turisti se uglavnom odlučuju za Grčku, Tursku, Italiju, a u poslednje vreme sve češće biraju i Albaniju. U nastavku teksta pogledajte koje su omiljene destinacije za letovanje srpskim turistima.

#1 Lefkada – jedno od najlepših ostrva u Jonskom moru

Nimalo ne bi trebalo da vas čudi zbog čega je Lefkada tako čest izbor domaćih turista kada se odluče za letovanje u inostranstvu. Radi se o prekrasnom ostrvu, sa fantastičnim pejzažima, dugim peščanim plažama koje okružuju impresivne bele litice i predivne mlečno plave boje mora.

Ono što se takođe može videti na Lefkadi jesu upečatljiva tradicionalna grčka sela, arhitektura, vizantijske crkve i arheološka nalazišta, koja samo mogu upotpuniti celokupni doživljaj na ovom ostrvu. Osim toga, ono po čemu je još ovo ostrvo posebno jeste činjenica da vam nije potreban trajekt da do njega dođete, već je sa kopnom spojeno plutajućim pokretnim mostom.

Iako je uglavnom reč o veoma mirnom ostrvu koje je pogodno za odmor i relaksaciju, to ne znači da ćete se dosađivati. Naprotiv! Osim plivanja i uživanja u talasima i suncu, na Lefkadi se možete baviti i surfingom, ronjenjem, paraglajdingom, jedrenjem, a dostupni su i brojni izleti pomoću kojih možete upoznati celo ostrvo.

#2 Sicilija – biser italijanske turističke ponude

Za Siciliju se kaže da je mnogo više od ostrva – ko upozna Siciliju, upoznaje ceo svet. Ono što oduševljava mnogobrojne turiste jeste jedinstvena priroda, duge, pristupačne obale i mnoštvo boja, ukusa i mirisa. U njoj svako može pronaći motiv za nezaboravan odmor, pa ne treba da čudi što su crnogorski turisti oduševljeni ovom italijanskom lepoticom.

Zbog svog položaja u mediteranskom svetu bila je meta raznih osvajača – Feničana, Grka, Rimljana, Arapa, Španaca, Francuza, koji su za sobom ostavili tragove jedinstvene kulture, posebno u umetnosti, gastronomiji, arhitekturi, običajima… Sve ovo čini je posebno primamljivom svim turistima, koji ovde mogu pronaći impresivne suvenire koji će čuvati uspomenu na ovo mesto.

#3 Kušadasi – najlepše letovalište Egejskog mora

Nekada skromno ribarsko mjestašce, a danas popularna turistička destinacija, sa upečatljivim karakterom i stilom – jednom rečju Kušadasi. Osam predivnih plaža, živahni barovi, marina, lako je razumjeti zašto je ovo mjesto toliko privlačno i porodicama i parovima i velikim društvima.

Odmor u Kušadasiju još uvek ima taj tradicionalni karakter. Dok se šetate kaldrmisanim ulicama starog grada, može doživeti pravu autentičnost mesta kao i živahni bazar. Na ovaj način možete osetiti deo lokalnog života, ali i pazariti veoma povoljno.

Odmor u Kušadasiju je za neke samo ono vezano za plažu. U ovom letovalištu možete iskusiti sve – bilo da želite relaksaciju na mirnom mestu sa knjigom u rukama ili da se oprobate u vodenim sportovima. Takođe, Kušadasi često biraju i naši turisti koji letuju porodično, jer za sve one koji dolaze sa decom tu je velika peščana plaža koja će ih razonoditi, kao i obližnji vodeni park.

#4 Drač – najpopularnija destinacija u Albaniji

Albansko primorje je sve češće izbor srpskih turista, koji rado otkrivaju lepote ove zemlje i uživaju u njenoj turističkoj ponudi. Jedno od najpoznatijih letovališta u Albaniji svakako je grad i luka Drač.

Nalazi se u zapadnom delu albanske obale Jadranskog mora, samo 39 km udaljen od Tirane i 30 km od međunarodnog aerodroma u Tirani. Drač je gotovo spojen sa Tiranom, glavnim gradom Albanije, beskrajnim nizom hipermarketa i prodavaca automobila. Grad Drač ima oko 100.000 stanovnika, ali se broj udvostruči tokom letnjih meseci, kada su brojni posetioci privučeni lokalnim plažama, turističkim znamenitostima i mnogim hotelima.

Jadransko more je odlična destinacija za porodični odmor, jer je more toplo i prilično plitko. Prostrane peščane plaže i letnja zabava u Draču su izuzetno popularne svim posetiocima i turistima koji dolaze iz cele Evrope.

#5 Crnogorsko primorje – letovanje u okolini je i dalje na visokom mestu

Iako su svima primamljive daleke destinacije, uvek dobar i siguran izbor za letovanje u blizini jeste crnogorsko primorje. Jadransko more je jedan od najjačih aduta Crne Gore, i to je razlog zbog kojeg su letovališta u Crnoj Gori itekako dobro razvijena.

Od ušća Bojane, na jugoistoku, do Boke Kotorske na severozapadu nižu se i smenjuju peščane plaže, skrovite uvale, ostrva, kao i gradići čija su jezgra nastala na grčkim, ilirskim i rimskim temeljima.

More sa nepreglednim plažama, planine, kanjoni, netaknuta priroda, pomešani sa kulturno-istorijskim nasledjem, udahnuli su Crnoj Gori sve sto je potrebno za nezaboravan odmor, bilo da je reč o domaćim ili stranim turistima.

Turizam je u našoj zemlji, ali i okolnim primorskim gradovima veoma važna privredna grana, te nema sumnje da je našim turistima uvek na raspolaganju sjajna obala u okruženju za letovanje. Ipak, svi oni koji sebi mogu da priušte odlazak na letovanje na neke dalje destinacije to treba i da iskoriste, jer svako putovanje nosi sa sobom novo iskustvo koje se pamti za ceo život.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .