Film / TV Kultura

Martovski festival od 25. do 29. marta u Domu omladine

MediaSfera

 

 

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 67. po redu, poznatiji kao Martovski festival, biće održan od 25. do 29. marta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.
 Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Novi umetnički direktorki Martovskog festivala je Dejan Dabić, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, scenarista, reditelj i publicista.

Do 20. februara u toku je konkurs za prijavu filmova za takmičarsku selekciju 67. Martovskog festivala, a prijavljivanje se vrši isključivo preko sajta www.martovski.rs.

O filmovima koji će ući u takmičarski program ovogodišnjeg festivala odlučivaće selekciona komisija u sastavu: Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent; Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video umetnik; Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, reditelj i predavač; kao i Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala i Dragan Nikolić, reditelj, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. I ove godine selektovana ostvarenja će se takmičiti za Grand Prix festivala u pojedinačnim katagorijama za kojе su prijavljeni, a na Martovskom festivalu dodeljuju se i strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Pored takmičarskog, 67. Martovski festival imaće i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“ i „Regionalna panorama“, a ovom prilikom najavljujemo prve projekcije i goste.

Istaknuti srpski autor animiranih filmova Borislav Šajtinac, koji živi i radi u Francuskoj, kao član žirija biće gost 67. Martovskog festivala, a njegov kratki animirani film „Kad oružje govori“ (Quand les armes parlent, Francuska, 2019, 6’6“) imaće svetsku premijeru u Beogradu, u okviru programske celine „Svetska panorama“.

Iz regiona nam u goste stiže poznati hrvatski reditelj i scenarista Branko Schmidt, čiji će film „Prvi do srca – Ivo Gregurević“ (Hrvatska, 2019, 51′) imati srpsku premijeru na 67. Martovskom festivalu. Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića HRT je donela odluku da producira biografski dokumentarac o životu i delu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko 9 meseci. Scmidt i deo ekipe filma predstaviće se publici u Beogradu.

Martovski festival obnavlja nekadašnju saradnju sa Festivalom u Klermon Feranu, jednim od najznačajnijih festivala kratkometražnog filma na svetu. Publika će biti u prilici da vidi ekskluzivan izbor ostvarenja sa ovogodišnjeg i prethodnih izdanja ovog festivala, uz gostovanje Marie Pujo-Gay  iz organizacionog odbora, koja će predstaviti filmove i biti mentorka u programu radionica našeg festivala.

Jedna od brojnih radionica na ovogodišnjem Martovskom festivalu biće posvećena kratkometražnom filmu, u okviru koje će mentori razmatrati projekte prijavljenih učesnika i davati im korisne savete i smernice. Poseban fokus biće na mentorskom radu sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Beogradu, kao i sa studentima filmskih akademija iz Novog Sada i Banja Luke.

U okviru tribinskog programa, kao i obično govoriće se o važnim i aktuelnim temama, a za sada najavljujemo razgovor posvećen festivalima dokumentarnog i kratkometražnog filma iz Srbije i regiona.

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz indeks moći besplatno da posećuju projekcije.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .