Kultura Kulturna politika

Stručni tim Muzeja savremene umetnosti: Imenovani v.d. direktor nije se ni prijavio na konkurs

MediaSfera

 

 

Stručni tim Muzeja savremene umetnosti (MSU) uputio je saopštenje za medije u kome  oštro osuđuje način na koji je imenovan novi vršilac dužnosti direktora krovne ustanove za savremenu umetnost.
Ovakvim postupkom narušen je njen integritet i autonomija i ugrožava osnovna funkcija institucije muzeja u društvu, stoji u saopštenju stručnog tima MSU koje prenosimo u celini:

“Tim činom suspendovana je procedura javnog konkursa za izbor direktora MSU i ugrožen dalji rad naše ustanove. Podsećamo javnost da je još januara 2019. godine raspisan javni konkurs za izbor direktora MSU na koji su se prijavila četiri kandidata. Upravni odbor MSU je blagovremeno i u zakonskom roku zaključio da su svi kandidati ispunili uslove propisane konkursom, i svoje mišljenje o njihovim kandidaturama prosledio Ministarstvu kulture i informisanja.

Upravni odbor, kao telo koje je imenovala Vlada Republike Srbije, pri tome nije imao mandat da bira ili rangira kandidate, već da samo opisno oceni njihove biografije i predloge programa rada i razvoja MSU za period od četiri godine. Ministar kulture i informisanja je potom iskoristio svoj prerogativ da predloži jednog od kandidata Vladi Srbije, što je i učinio marta 2019. godine. Potom je nastupio dug period zatišja, bez ikakvih daljih informacija o procesu izbora direktora.

Konačno, 30. januara 2020. godine usledilo je razrešenje s dužnosti aktuelnog v. d. direktora i imenovanje potpuno novog lica, koje se nije ni prijavilo na konkurs. Upravni odbor i kolektiv MSU, kao i sami kandidati u međuvremenu nisu dobili nijedno obaveštenje o razlozima zbog kojih konkurs nije realizovan. Takođe, javnosti nisu predočene stručne kvalifikacije novoimenovanog vršioca dužnosti direktora Muzeja. Ovaj čin predstavlja ozbiljno kršenje demokratske procedure izbora direktora javne institucije čime se narušava integritet kuće.

Zbog svega toga želimo da izrazimo zabrinutost za budućnost funkcionisanja institucije čiji je primarni cilj i namena očuvanje kulturne i umetničke baštine. U tom smislu stručni tim Muzeja želi da podseti javnost na kodeks profesionalne etike Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) gde se navodi:

‘Bez obzira na izvor finansiranja ili model uprave, muzeji bi trebalo da zadrže kontrolu nad sadržajem i integritetom svojih programa, izložbi i aktivnosti. Aktivnosti koje donose prihod ne bi trebalo da kompromituju standarde institucija i njihove publike. Visok nivo profesionalizma i institucionalni integritet i autonomija muzeja ne bi trebalo da bude ugrožena finansijskim ili političkim interesima’.

Smatramo da se ovakvim postupkom izbora v. d. direktora krovne ustanove za savremenu umetnost narušava njen integritet i autonomija i ugrožava osnovna funkcija institucije muzeja u društvu.

Zahvaljujemo se kolegama, stručnoj javnosti i medijima na reagovanju na odluke koje su dovele do krize upravljanja u Muzeju savremene umetnosti i apelujemo na širu kulturnu javnost da nam se priključi u naporima da se zaštiti integritet institucija kulture i odbrane načela profesionalne etike”.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena: “Pozivamo vladu da poništi odluku…”

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je juče Vladu Srbije da poništi odluku o imenovanju novog vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu Viktora Kiša.

“Nakon konkursa za izbor direktora ovako važne muzejske institucije, na koji su se javila četiri kandidata, Ministarstvo kulture i informisanja, koje predlaže kandidata i Vlada Srbije, koja imenuje direktora, ostaju nemi više od godinu dana”, navodi se u saopštenju.

Asocijacija je pozvala sve aktere u kulturi, institucije, profesionalce, organizacije, stručna tela i strukovna udruženja da istupe protiv, kako su naveli, “kontinuiranog urušavanja sistema i institucija”.

Pozvala je Ministarstvo kulture i informisanja i Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti da obrazlože rezultate konkursa za izbor direktora, objave kandidature i biografije sva četiri kandidata, obrazlože zašto nijedan kandidat nije izabran za ovu funkciju, kao i da li je konkurs poništen i zašto.

Zatraženo je i objavljivanje čitave dokumentacije konkursa, kako bi javnost dobila uvid u razloge za poništavanje konkursa.

Ukoliko ne postoje razlozi za poništavanje konkursa iz 2019. godine, trebalo bi predložiti za imenovanje najboljeg od četiri kandidata, kako bi za tu funkciju bio izabran najbolji, ne autokratskom odlukom Vlade, već transparentnom demokratskom procedurom, navedeno je u saopštenju.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .