Vruće teme

Litije u Novom Beogradu i Zemunu: Na molebanu za SPC u Crnoj Gori više hiljada ljudi

MediaSfera

 

 

Foto: Aleksandar Jočić

 

 

Više hiljada građana Zemuna i Novog Beograda učestvovalo je danas na molitvenom hodu i litiji podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori koja je završena ispred hrama Svetog Simeona Mirotočivog.
Sveštenstvo i narod počeli su da se okupljaju nakon liturgija u svojim hramovima. Iz Zemuna je litija krenula od manastira Svetog arhangela Gavrila u Zemunskom parku, dok je okupljanje vernika u Novom Beogradu počelo kod crkve Svetog Dimitrija, gde su se dve povorke okupile i zajedno krenule ka crkvi Svetog Simeona Mirotočivog.

Molitveni hod je, radi podrške SPC u Crnoj Gori organizovalo Arhijerejsko namesništvo zemunsko-novobeogradsko SPC, uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja. Ulice na trasi molitvene šetnje bile su zatvorene za saobraćaj, a na čelu kolone koju su predvodili sveštenici SPC gradjani su nosili transparent „Svetinje ne damo“ i „Crna Gora mila, uvek s nama bila„, dok je većina njih, kao i do sada, od kuće ponela ikonu.

I Zemunom i Novim Beogradom odjekivala su crkvena zvona, a narod je hodao u miru, predvođen sveštenicima sa barjacima na čelu kolone ide, sve sa ciljem da izrazi svoje nezadovoljstvo brutalnim gaženjem prava Srba u Crnoj Gori.

Nekoliko hiljada građana predvođeni sveštenicima stigli do Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, gde je patrijarh Irinej služio moleban i održao besedu.

Patrijarh je pozvao jedinstveni narod da ne odustaje od odbrane svetinja u Crnoj Gori, gde se, kako je rekao, dogodilo čudo i narod se probudio.

“Sastali smo se ispred Hrama Simeona Mirotočivog, svetitelјa srpskog roda, koji je i sam celog sebe posvetio Bogu u službi svome narodu. Nјemu danas pritičemo, kao što su to naši preci u najtragičnijim trenucima činili“, rekao je patrijarh srpski Irinej na molebanu služenom u Beogradu u znak podrške odbrani srpskih svetinja.

Patrijarh je poručio da se danas sastajemo u velikoj teškoći i problemu u kome se našao naš pravoslavni narod i naša crkva.

„Sabrali smo se pre svega da se obratimo Bogu, jer je problem toliko težak i veliki da našim silama lјudskim mi to ne možemo da rešimo. Ali sve ono što mi ne možemo da rešimo, prepustićemo Bogu i njegovim svetim jer nema problema koji Bog neće rešiti“.

On je naglasio da nije u pitanju samo poglavarstvo Crne Gore, nego ogromna mračna paklena sila iza njihovih leđa, i da oni samo verno i predano izvršavaju tuđu volјu.

„Da razbiju srpstvo, razbiju i oslabe SPC, to je njihov glavni zadatak. A sve ovo drugo je manje važno. Nikad niko, braćo i sestre, nije pomislio da će doći u priliku da brani Srbe od Srba, da branimo crkvu našu od bivših Srba. Digli su ruke na svetinje naše. Na Svetog Vasilija Ostroškog, svetitelјa čudotvorca najvećeg u čitavom pravoslavnom svetu… Na svetitelјa koji celim telom svojim leži na Cetinju i da prihvate tamo neku crkvu koju vodi raščinjeni pop. Nјega nije srpska crkva raščinila, već carigradska“.

Patrijarh je istakao da su samoprozvanog mitropolita Dedeića izabrali da stvara svetosavsku crkvu.

„Da Crkvu vodi neko ko nema nikakve veze sa Crkvom i da organizuju crkvu oni koji u sebi nemaju ni Boga. Naša crkva, braćo i sestre, Hristova je crkva, crkva Duha svetoga, koju Gospod vodi od osnivanja do dana današnjeg. I oni su digli ruku na božansko delo. Hoće da svetinje naše u Crnoj Gori da liše imovine svoje, a zaboravlјaju da je SPC i stvorila Crnu Goru“.

Patrijarh je naveo da danas ne bi bilo ni Crne Gore, da nije bilo crkve.

„A oni joj danas sude i hoće da je unište. To je namera i cilј onih koji danas predstavlјaju Crnu Goru. Svet takvo bezakonje nije zapamtio. Čine ono što ni Turci za 500 godina nisu učinili. Hoće da svetinje naše zatvore i da srpski narod nema gde da se klanja. Iskušenje je veliko. Možda je snaga naša mala, ali molitve naše nisu male! Niko nije dobio borbu protiv Boga“.

Izvor: Sabornik
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .