Događaji

Osmi put na Menhetnu održana konferencija o Tesli

Katarina Radivojević i Lana Ašanin

MediaSfera

 

 

Piše: Marina Bulatović

PR Tesla Science Foundation

Foto: Milica Savić

Director of Art & Technology Tesla Science Foundation

 

 

 

U subotu 11. januara 2020. godine u hotelu “Njujorker”, u srcu Menhetna, Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, osmi put, održala je konferenciju pod nazivom „U duhu Tesle”.
U jutarnjem programu koji je vodila Lana Ašanin predstavile su se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Između ostalog prikazan je i odlomak iz romana „Nina od Arabije o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović. Jedan od junaka romana „Nina od Arabije“ je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke na YouTube koje čitaju poznati glumci iz Srbije.

Konferenciju o Tesli pratila je i umetnička izložba posvećena Tesli sa umetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci. Nastupila su i folklorna društva „Opančići’  iz  Ridžvuda i „Drina“ iz Patersona. Slikarka iz Los Anđelosa Sara Radovanović dobitnik je nagrade za najbolje delo na temu Tesle u prethodnoj godini, a illustrator Rene Mej (Rainie May) za najbolju ilustraciju u istom period.

U drugom delu programa prikazan je novi web sajt i softver „Tesla ways“ – putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu, koji će pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio 60-ak godina koliko je živeo u Americi. Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će uz pomoć GPS koordinata na svojim pametnim telefonima da dođu na lice mesta i dobiju mnogo informacija o Teslinom radu, na tom mestu u vreme kada je tu živeo i radio.

Osmi put na Menhetnu održana konferencija o Tesli

„Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Na konferenciji su bili učesnici iz Srbije, Rusije, Kanade, Nemačke, Amerike i Hrvatske“ – rekao je Nikola Lončar predsednik TNF iz Filadelfije.

Konferenciju o Tesli pratila je i umetnička izložba na kojoj su se predstavili umetnici koji su napravili najbolje radove posvećene Tesli u proteklih 12 meseci.

Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku

U večernjim satima održan je susret Teslin narod (na srpskom), panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program je vodila glumica Katarina Radivojević. Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku učestvovala je na panelu.

„Tesla“, Zoran Anđelković iz sela Mrzenice kod Krusevca

Katarina Radivojević je organizovala i osmislila panel sa Marijom Tomić koji je bio u večernjim satima. Gosti panela bili su dr Branimir Jovanović, dugogodišnji direktror Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, jedan od najvećih poznavalaca Teslinog lika i dela, i Moše Mana (Moishe Mana), američki biznismen rodom iz Izreala, koji već više od 35 godina razvija posao u oblasti dokumentacione tehnologije, medija i zabave. Teslina naučna fondacija ih je obojicu nagradila medaljama Teslinog naroda. Inače, Moše Mana pomaže Muzej Nikole Tesle u Begradu već šest godina.

Dobitnici nagrade “U duhu Tesle” (Tesla Spirit Award) za 2019. godinu su glumica Katarina Radivojević, direktor obrazovanja Tesline naučne fondacije Ešli Redfern (Ashley Redfearn), novinar i publicist iz Kanade Marina Bulatović, producent Sava Sajko (za dokumentarni film o Tesli i Pupinu) i glumica i TV lice Lana Ašanin.

Naša dopisnica Marina Bulatović jedan od dobitnika nagrade “U duhu Tesle”

Ceo program je snimljen i postavljen na TeslaTalk TV, a TV ekipa je pravila intervjue sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u hotelu New Yorker.

Dokumentarno animirani film „Ka svetlosti autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) dobitnik je prve nagrade “U duhu Teslei bio je prikazan tokom konferencije.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .