Događaji

Osmi put na Menhetnu održana konferencija o Tesli

Katarina Radivojević i Lana Ašanin

MediaSfera

 

 

Piše: Marina Bulatović

PR Tesla Science Foundation

Foto: Milica Savić

Director of Art & Technology Tesla Science Foundation

 

 

 

U subotu 11. januara 2020. godine u hotelu “Njujorker”, u srcu Menhetna, Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, osmi put, održala je konferenciju pod nazivom „U duhu Tesle”.
U jutarnjem programu koji je vodila Lana Ašanin predstavile su se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Između ostalog prikazan je i odlomak iz romana „Nina od Arabije o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović. Jedan od junaka romana „Nina od Arabije“ je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke na YouTube koje čitaju poznati glumci iz Srbije.

Konferenciju o Tesli pratila je i umetnička izložba posvećena Tesli sa umetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci. Nastupila su i folklorna društva „Opančići’  iz  Ridžvuda i „Drina“ iz Patersona. Slikarka iz Los Anđelosa Sara Radovanović dobitnik je nagrade za najbolje delo na temu Tesle u prethodnoj godini, a illustrator Rene Mej (Rainie May) za najbolju ilustraciju u istom period.

U drugom delu programa prikazan je novi web sajt i softver „Tesla ways“ – putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu, koji će pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio 60-ak godina koliko je živeo u Americi. Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će uz pomoć GPS koordinata na svojim pametnim telefonima da dođu na lice mesta i dobiju mnogo informacija o Teslinom radu, na tom mestu u vreme kada je tu živeo i radio.

Osmi put na Menhetnu održana konferencija o Tesli

„Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Na konferenciji su bili učesnici iz Srbije, Rusije, Kanade, Nemačke, Amerike i Hrvatske“ – rekao je Nikola Lončar predsednik TNF iz Filadelfije.

Konferenciju o Tesli pratila je i umetnička izložba na kojoj su se predstavili umetnici koji su napravili najbolje radove posvećene Tesli u proteklih 12 meseci.

Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku

U večernjim satima održan je susret Teslin narod (na srpskom), panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program je vodila glumica Katarina Radivojević. Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku učestvovala je na panelu.

„Tesla“, Zoran Anđelković iz sela Mrzenice kod Krusevca

Katarina Radivojević je organizovala i osmislila panel sa Marijom Tomić koji je bio u večernjim satima. Gosti panela bili su dr Branimir Jovanović, dugogodišnji direktror Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, jedan od najvećih poznavalaca Teslinog lika i dela, i Moše Mana (Moishe Mana), američki biznismen rodom iz Izreala, koji već više od 35 godina razvija posao u oblasti dokumentacione tehnologije, medija i zabave. Teslina naučna fondacija ih je obojicu nagradila medaljama Teslinog naroda. Inače, Moše Mana pomaže Muzej Nikole Tesle u Begradu već šest godina.

Dobitnici nagrade “U duhu Tesle” (Tesla Spirit Award) za 2019. godinu su glumica Katarina Radivojević, direktor obrazovanja Tesline naučne fondacije Ešli Redfern (Ashley Redfearn), novinar i publicist iz Kanade Marina Bulatović, producent Sava Sajko (za dokumentarni film o Tesli i Pupinu) i glumica i TV lice Lana Ašanin.

Naša dopisnica Marina Bulatović jedan od dobitnika nagrade “U duhu Tesle”

Ceo program je snimljen i postavljen na TeslaTalk TV, a TV ekipa je pravila intervjue sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u hotelu New Yorker.

Dokumentarno animirani film „Ka svetlosti autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) dobitnik je prve nagrade “U duhu Teslei bio je prikazan tokom konferencije.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .