Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: „To pitaj svoju profesorku“

Ekslozija-maste-jovana-jesic-jpg

MediaSfera

 

Piše: Jovana Ješić

Foto: Pixabay

 

Jedna studentkinja novinarstva imala je za zadatak da intervjuiše nekog voditelja ili novinara. Devojka je uspela do dođe do svog uzora u toj branši, i intervjuisala je Tatjanu Vojtehovski.
Tatjana Vojtehovski važi za najhrabriju ženu u svom poslu i zasigurno za uzora među kolegama.

Devojka ju je intrevjuisala, obradila rad i predala profesorki. Pala je na ispitu, zato što se profesorka uvredila zbog Tatjaninog odgovora na pitanje: „Kako znate dokle smete da idete, kada treba stati?“, poznata voditeljka je na pitanje kratko i jasno odgovorila: „To pitaj svoju profesorku“.

Sigurna sam da Tatjana nije imala nameru da uvredi njenu profesorku, već je smatrala da to treba da je nauče na fakultetu. Devojka je ponovo morala da odradi isti zadatak, ali je ovaj put odabrala nekog sportskog komentatora i položila je ispit. Posle par meseci, drugi ispitni rok, ona odgovara, na svako postavljeno pitanje znala je odgovor. Pre nego što je ocenjena, neko iz komisije dobacuje profesoru „To je ona koleginica što je intervjuisala Tanju Vojtehovski“, devojci je postavljeno još jedno pitanje na koje ona nije znala odgovor, nakon toga odlučuju da je obore.

Svima je jasno da odgovor na to pitanje nema ni u knjigama, niti u skriptama, a verovatno je moguće da to pitanje nije ni predviđeno za njenu studentsku godinu.  Ustavna i pravna zaštita slobode govora uvrštena je u tri osnovna medijska zakona u Srbiji, ali je ovo pravo često narušeno, baš kao i sada.

Neka mi neko objasni, kako da studiramo u ovoj zemlji? Bilo šta. Na svakom fakultetu, nekom profesoru će nešto smetati.

Prvo stavovi studenata, zatim njihov fizički izgled, pa političko opredeljenje, nekom profesoru će smetati što je studentkinja sa njihovim sinom, nekome što je bivša devojka njihovog sina. Da bismo upisali fakultet potrebni su nam poeni, a te poene ćemo zaraditi svojim znanjem. Da bismo „očistili godinu“ i završili fakultet u roku, nije nam potrebno znanje, već da odgovaramo profesorima u svakom smislu. To je stvarno sramota! Oboriti nekome ispit, jer ste se našli uvređenim, ili zato što vam je neko posredno rekao istinu, ili zato što vam se neko ne sviđa je sramotno!

Tek sam krenula na taj fakultet i još se nisam susrela sa ovakvim profesorima i iskreno se nadam da neću. Volela bih da ovo ispadne samo priča koju je devojka koja nije odradila svoj zadatak kako treba ispričala i krivicu prenela na profesora, ali to ću saznati tek za četiri godine kada izađem sa fakulteta.

 


Jovana Ješić

Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/
Dodaj komentar

Click here to post a comment

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .