Vruće teme

Danas stupio na snagu sporni zakon u Crnoj Gori, moleban u Beogradu i Čačku

MediaSfera

 

Foto: MediaSfera, RTS

 

U Crnoj Gori stupio je na snagu Zakon o slobodi veroispovesti, javlja RTCG. Zakon je usvojen u crnogorskom parlamentu krajem prošle godine, uprkos protivljenju Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i dela opozicija.
Usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti prestaje da važi dosadašnji Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Shodno ovom zakonu, nakon 800 godina postojanja, verska zajednica SPC u Crnoj Gori od danas ukazuju stručnjaci više nema ni status pravnog lica, a njena imovina se tretira kao imovina bez vlasnika.

Tako će nacionalizacija objekata i zemljišta u posedu SPC počev od danas biti vršena bez naknade – popisom i uknjižbom države Crne Gore kao novog vlasnika tih nepokretnosti, a rešenja o upisima trebalo bi da budu dostavljena SPC-u, kao zainteresovanom licu.

Advokat Milenko Radić, u izjavi Politici, upozorava da, s obzirom da SPC od danas nema status pravnog lica, ona neće imati ni pravo (aktivnu legitimaciju) da vodi bilo koje pravne postupke u cilju dokazivanja i zaštite svojinskih prava na toj imovini.

Zbog toga je, kako smatra, najbolje rešenje da SPC insistira na zaključenju ugovora sa Vladom Crne Gore i tako pokuša da putem sporazuma zadrži deo svojih manastira i crkava.

Na ovaj način mogu da se dogovore baš sva otvorena pitanja, jer bi ovaj ugovor bio iznad zakona, rekao je Radić Tanjugu.

On je ukazao da su sve ostale verske zajednice, koje su do juče evidentirane na osnovu Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je danas prestao da važi, kao i verske zajednice sa kojima je Vlada Crne Gore potpisala ugovor – jevrejska, islamska i rimokatolička, nastavljaju nesmetan rad i njima je ostavljen prelazni rok od devet meseci da podnesu prijavu radi ponovnog evidentiranja.

Zakon je usvojen 27. decembra 2019. a istog dana ga je predsednik Crne Gore proglasio Ukazom.

Patrijarh Irinej: Crna Gora negira svoju istoriju

Govoreći o Zakonu srpski patrijarh Irinej ocenio je da Zakonom o slobodi veroispovesti vlasti u Crnoj Gori žele da oslabe svest o srpskom poreklu i imenu i, što može da bude još tragičnije, ako budu uspeli u tome, onda sutra to mogu da primene i vlasti na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh je rekao da Crna Gora negira svoju istoriju.

„Naši odnosi su uvek bili bratski, jedan narod, nažalost, tu se umešala politika, znamo čija, znamo zašto sa željom da Crnu Goru odvoji od Srbije i, ono što je najtragičnije što se ne može objasniti i opravdati, Crna Gora je priznala Kosovo Šiptarima, kao i učešće predsednika Crne Gore na Kosovu u nekim fazama s drugima kad su u pitanju Kosovo i Srbija“, rekao je patrijarh u intervjuu za frankfurtske Vesti.

Litija i moleban u Beogradu

Brojni građani okupili su se u Beogradu na Terazijama odakle su, u litiji, krenuli ka Hramu Svetog Save, u znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, Kosovu i drugim krajevima u kojima živi srpski narod. Okupljanje je organizovala Srpska pravoslavna crkva (SPC), a vernici su izrazili protest zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Na čelu litije su sveštenici, a dvojica mladića u srpskoj i crnogorskoj narodnoj nošnji nose veliku ikonu Bogorodice.  Građani su nosili veliki transparent sa natpisom „Vreme je Božje pravde“, kao i „Bez Kosova smo kao čovek bez srca“, uzvikujući „Hristos se rodi, vaistinu se rodi“, „Svetinje ne damo“ i, pevali duhovne pesme. Prisutni nose ikone, sveće i zastavu Srbije, a došli su, kažu, da pruže podršku Srbima u Crnoj Gori, ali i svim ostalim zemljama u kojima su prava srpskog naroda ugrožena, prenose beogradski mediji.

Litija se kretala od Terazija ka Hramu Svetog Save ispred kojeg je služen moleban Presvetoj Bogorodici. Saobraćaj u centru grada bio je blokiran tokom litije, pa vozila nisu mogla da prođu potez od Terazija do Auto-komande.

Episkop Stefan, koji je ispred Hrama Svetog Save služio moleban, poručio je da su okupljeni pokazali jedinstvo, slogu i ljubav i poslali ih Srbima uz nadu da će oni biti mudri da se izbore za svoja prava i da žive slobodno. Skup podrške održan je i u Čačku.

„Neka dâ Bog da nas ovde ova molitvena tišina, dok je trajao moleban, okuplja i ubuduće u još većem broju i da zajednički pokažemo koliko smo jedinstveni i dobri i da našoj braći u Crnoj Gori i da onima koji su sa nama i koji su protiv nas dâ snage i volje“, poručio je episkop Stefan.

Ukazao je i da poslednjih 30 godina nema slobode u Crnoj Gori za srpski narod, a da on, uprkos tome, opstaje sa svojim svetinjama.

„Verujem da je došlo vreme blagoslova Svetog Save i svih svetih da se u Crnoj Gori desi čudo, pa da se i tamo branimo kao što se branimo u Republici Srpskoj, kao što se branimo ovde u Beogradu i Srbiji, kao što želimo da se branimo bolje i više i na KiM i u svim mestima i krajevima gde živi srpski narod“, rekao je episkop.

Uveren je, kaže, da je večerašnji molitveni skup pokazao srpskom narodu na KiM i u Crnoj Gori da je Beograd sveti grad i da je svet.

„Večeras se radujemo što smo jedinstveni i nadam se da ćemo i u narednim danima pokazati kroz jedinstvo svoju slogu i ljubav i da ćemo je poslati svima koji žive i na KiM i u Crnoj Gori, a da će oni biti dovoljno pametni i mudri da se izbore za svoja prava i da žive slobodno“, rekao je episkop.

Okupljenima je preneo blagoslove patrijarha Irineja, za kojeg je rekao da je večeras otišao u Banjaluku gde će biti obeležen Dan Republike Srpske, ali i da je bio pomalo tužan jer nije u Beogradu, na molebnu, na kojem je predvideo da će se okupiti veliki broj ljudi.

Moleban u Čačku

U Čačku se veliki broj građana okupio u Crkvi vaznesenja Gospodnjeg na molebnu podrške, kako su naveli iz te crkvene opštine, bratskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori uz blagoslov episkopa žičkog gospodina Justina.

Nakon molebna održana je litija centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone bio je raširen transparent u bojama srpske zastave na kome je pisalo: „Hristos se rodi, braćo u Crnoj Gori. Čačak je uz vas“.

U Crnoj Gori je danas stupio na snagu Zakon o slobodi veroispovesti. Zakon je usvojen u crnogorskom parlamentu krajem prošle godine, uprkos protivljenju Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i dela opozicije.

Izvor: Politika RTS, Sputnik/MediaSfera
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .