Vruće teme

Vladika Grigorije u Podgorici: ” Vi ste najživlјa Crkva živoga Boga danas u Evropi”

MediaSfera

 

 

U večerašnjoj litiji u Podgorici koju je predvodio mitropolit Amfilohije učestvovalo je više od deset hilјada građana. Sabranom vernom narodu pročitano je saopštenje Svetog Sinoda SPC nakon čega im se obratio episkop diseldorfsko-nemački Grigorije.
Vladika Grigorije služiće u nedjelju, 5. januara, Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Služba će početi u 8.00 časova, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vladika Grigorije je u Podgoricu došao kako bi podržao Episkope, sveštenstvo i verni narod i preneo im molitvenu podršku više od 600.000 srpskih pravoslavnih vernika čiji je nadležni Episkop u Nemačkoj.

”Braćo i sestre ja sam došao samo iz jednog razloga: danas je najveća čast za svakog pravoslavnog hrišćanina, čoveka, da bude u Crnoj Gori. Bilo je i neko vreme kad smo mi koji smo poreklom iz Crne Gore prestali da se hvalimo time, ali sada je ponovo velika pohvala svakome ma gde da živi na svetu da se pohvali da je poreklom iz Crne Gore. To je zato što ste vi najživlјa Crkva živoga Boga danas u Evropi” – poručio je Vladika Grigorije sabranom narodu koji je sa oduševlјenjem primio ove njegove reči.

Grigorije je istakao da u Nemačkoj živi biše od 600.000 pravoslavnih Srba i oko 3.000.000 pravoslavnih hrišćana koji se dive borbi našeg naroda u Crnoj Gori:

”Oni se dive vašoj borbi za slobodu, za najviše hrišćanske vrednosti, za civilizacijsko dostignuće koje je utemelјeno na hrišćanstvu, dive se i mole se. I prema tome nije moguće da mi budemo poraženi, jer ko je sa Hristom zna da Hristos pobeđuje” – naglasio je Vladika Grigorije.

Vladika je rekao da ono što je najdivnije ovih dana jeste to što su pravoslavni vernici u Crnoj Gori vratili dostojanstvo našem narodu u Evropi.

”Niko više na nas ne može da pokazuje kao na divlјake, nego kao na lјude koji se bore dostojanstveno za pravdu, za hrišćansku pravdu i hrišćanske vrednosti na hrišćanski način. To je velika nada za sve nas i zato sam morao biti večeras ovde kao Episkop našeg naroda tamo, ali i kao neko ko je zahvalan vama što ste bili s nama kad je bilo nama teško u Hercegovini i u Bosni i u svim krajevima gde živi naš narod” – rekao je Grigorije.

Vladika je objasnio da ne postoji ni jedna Crkva, ni jedan grad u toj velikoj zemlјi u koju sad svi žele da idu iz raznih razloga, a najviše iz razloga što postoji zakon o neotuđivoj verskoj slobodi i podsetio da su Nemci međusobno ratovali trideset godina, da bi na kraju shvatili da nema ništa važnije ni vrednije od lјudske ličnosti i da je najveći lјudski greh gaziti bilo čiju slobodu.

”Oni su kao što znate stravično grešili jedni prema drugima i iz tih stravičnih grešaka izvukli pouku. I mi moramo da izvučemo pouku iz naše istorije ali daj Bože da ne bude ni jedne kapi ni znoja, ni suza, ni krvi, jer je ova zemlјa utemelјena od Nemanjića, od Petrovića, utemelјena na Novom Zavetu i utvrđena na Kosovskom Zavetu i ne može ova zemlјa biti ništa drugo do ono što je, a ona je zemlјa Svetog Save i Vladika Rada, a vi ste njihov narod braćo i sestre i ova je stvar samo između vas i Boga, nije više važan tu ni jedan čovek, niko nije bitan osim vas kao naroda Božijeg i Boga živoga i zato je već jasno ko je pobednik” – poručio je Vladika Grigorije narodu koji se sabrao na platou ispred Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, nakon čega je u kripti hrama odrđao predavanje o temi “Vera i izazovi savremenog doba” a uz predavanje predstavio i svoju novu knjigu “Gledajmo se u oči, o kojoj jnj osim njega govorio i profesor Bogolјub Šijaković.

Izvor: Sabornik.net
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .