Putovanja

Pet dana u Njujorku: Kao u osinjaku (1)

MediaSfera

 

 

Piše: Ljuba Đorđević

Foto: Pixabay

 

 

U Njujork sam doputovao noću. Iz aviona dok slećem ka aerodromu Džon Ficdžerald Kenedi, Njujork mi  izgleda očaravajuće i zastrašujuće, istovremeno. Ogroman, beskrajan, kao svemir… Dokle god pogled puca vide se svetla – tačkice koje se spajaju sa horizontom… Nigde kraja. Liči na osinjak koji neprestano vri, pulsira, talasa, nikada ne spava… koji živi i danju i noću.
Od aerodroma do Menhetna, koji je bio moje odredište, putuje se, ako imate sreće, četrdesetak minuta, a ako upadnete u saobraćajni haos računajte na bar dva sata vožnje. Zamislite samo kako je ljudima koji žive „preko reke“, a rade, recimo, na Menhetnu ili u nekom drugom kraju Njujorka. Sate i sate potroše na prevoz do posla i nazad… I, očas posla prođe dan.

Jezdim dalje. Prolazim pored tipičnih američkih rezidencijalnih naselja  – prizemnih drvenih kuća s potkrovljem, tremom i obaveznim malim travnjakom do ulice i parkiranim autom ispred garaže. U gotovo svakom dvorištu je jarbol s podignutom američkom zastavom. Iako je veče, primećujem da nisu svugde upaljena svetla. Pa da, mnogi se još nisu vratili kući s posla!

Dok se preko „dvospratnog“ mosta vozim ka Menhetnu, u daljini vidim Ruzveltov most, takođe na dva nivoa, koji Njujorčani popularno zovu Ruzvelt i Teodora… Prolazim kroz mračne, sumnjive kvartove. Stižemo na Menhetn – prema mnogima najčarobnije ostrvo sveta.

Taj deo Njujorka predstavlja kosmos, sam za sebe… U vodiču čitam da se Menhetn prostire 20 kilometara u dužinu i četiri u širinu. Tu je svoje trajno stanište našlo više od milion i po ljudi, dok u Njujorku, prema raznim procenama, živi od osam do dvanaest miliona duša. Sam grad čini pet opština: Menhetn, Stetn Ajlend, Bronks, Kvins i Bruklin.

Neki od krajeva Menhetna su u svetu sinonim za NY – Čajna taun, Soho, Grinič Vilidž, Central park, Harlem, Mala Italija Tri-Be-Ka…

Grandiozni oblakoderi u kojima su istovremeno oličeni moć i lepota pretvorili su Menhetn u svojevrsni imidž SAD… S Vol stritom, 5. avenijom i nekadašnjim STC, Menhetn je postao centar međunarodnog biznisa…

Zajedno s Linkolnovim centrom, Metropoliten operom i Muzejom moderne umetnosti, Karnegi holom, Medison skver gardenom, Brodvejom i Tajms skverom, Menhetn se ubraja u jedan od najpoznatijih kulturnih centara na planeti…

Za vreme moga boravka u NY bilo je prijatno vreme, sunčano, ali sveže, hladnjikavo. Non-stop je duvao vetar. U stvari zavisi od toga gde se nalazite, jer u NY vlada neka vrsta „mikroklime“, tako da vam je u jednom kvartu potreban kaputić, a već par blokova iza, možete da šetate i u bermudama. Uostalom, ljudi se tako i oblače.

U „sazvežđu“ zvezda

Lepa je 5. avenija i 58.ulica i Medison skver garden, i… Doduše, sve nekako lepše, blistavije i grandioznije izgleda na TV. Možda me utisak vara, ko zna. Posebno mi se dopao Central park. Ta najveća „pluća“ grada u kasnu jesen izgledaju zaista očaravajuće. Ova oaza mira i zelenila je možda nešto i najlepše na Menhetnu, pa i u celom Njujorku…Nije ni čudo što su se oko Central parka sjatile sve samo slavne ličnosti… Oni su bar uvek za sebe uzimali najbolje. Dok šetam pevušim poznati song Njujork, Njujork.

U Central parku, možete opušteno da šetate, da vozite bicikl, izvedete dete da se igra na raznim spravicama… Možete da iznajmite konja pa da jašete, kao što to redovni čini Bjanka Džeger. Dok hodam popločanim stazama, ispred nogu mi skakuću veverice… Ovde možete da izvedete psa u šetnju – samo pazite da se ne uneredi. To što vaš ljubimac „poseje“ morate da pokupite, jer su kazne užasno visoke za tu vrstu prestupa…

Kad se umorite od šetnje možete se odmoriti na klupicama postavljenim duž staza. Kako biste uvek imali slobodno mesto, za slučaj gužve možete za izvesnu sumu novca i na određeno vreme da „rezervišete“ sopstvenu klupu na kojoj će stajati ploča s vašim imenom. Prolaznicima će biti jasno da je to „VIP place“ i da bi njegov vlasnik mogao svakog časa da se pojavi, te neće smeti da ga zauzmu. Mali simboličan dokaz da je u SAD privatno vlasništvo – svetinja.

U Central parku se nalazi čak osam jezera. Najveće nosi ime nekadašnje prve dame SAD Žakline Kenedi Onazis. Nazvano je njenim imenom budući da je slavna stanovnica Njujorka uobičajavala da u rano jutro tu džogira. Ako baš nećete da trčite „stazom Žakline Kenedi“ imate na raspolaganju osam kilometara staza, koliko ih ima u Central parku…

Park okružuje više od 66 zgrada u kojima stanuje elita! Prosečna cena apartmana košta više miliona dolara. Stvar je prestiža imati salon koji gleda na Central park. Dok šetate parkom možete da vidite i stanare obližnjih zgrada poput Mije Frou, Spilberga, Al Paćina, Madone, Dastina Hofmana, Majkla Daglasa… Tu je i „najveća alapača američkog TV novinarstva“ Barbara Volters…

Njujork i Menhetn je bio „rezidencija“ Rite Hejvort, Roka Hadsona, Džona Lenona i Joko Ono koja i danas živi u istoj zgradi kod Central parka, ispred koje je Džon ubijen. Nisam odoleo, a da se ne slikam ispred ulaza zgrade, za uspomenu… Bilo je tu i stanovnika naše krvi, doduše „plave“. U 58. zapadnoj ulici, nadomak Central parka u baroknoj palati u dvosobnom apartmanu dugo je živela princeza Jelisaveta Karađorđević. Apartman je, kako su mediji izvestili, nedavno prodala.

Enriko Karuzo, Igor Stravinski, Leonard Bernštajn, Al Kapone znali su šta valja pa su imali svoje rezidencije na ovoj elegantnoj adresi.

Osim što oko samog Central parka žive sve same zvezde, filmske uglavnom, on je vrlo zgodno mesto za snimanje filmova, tako da su tu maltene non-stop stacionirane filmske ekipe. I za vremen moga boravka video sam ih sijaset. Inače, u filmskom biznisu u NY je 200.000 ljudi. Nekada davno NY je bio predodređen za centar filmske industrije, ali pred naletom zime koja ovde na istoku zna da bude vrlo oštra, filmadžije su pobegle u toplije krajeve – u Kaliforniju. I tako nastade Holivud, kažu Njujorčani.

U jednoj predivnoj građevini s pogledom na Central park nalazi se i zgrada nekadašnje Misije SFRJ u UN. Zakoračio sam u to nekada fantastično zdanje, koje je sada zapušteno i ruinirano…

Već sam spomenuo da je Central park prijatno mesto za odmor.- ali samo danju. Iako neprestano tuda krstare policajci, svako ko noću ode tamo čini to s velikim rizikom jer su mnogi tamo zašli, ali se nikada nisu vratili, niti su ikada nađeni! Central park je noću „kuća“ mnogih beskućnika, sumnjivih tipova, probisveta i drugog polusveta.

Inače, posle Central parka na Menhetnu je drugi po veličini River sajd park. Nisam stigao da odem tamo, ali sam čuo da je lep.
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .