Vruće teme

Australija: U požarima stradalo 480 miliona životinja

MediaSfera

 

 

 

U požarima u Australiji je stradalo 480 miliona životinja, a stručnjaci su zabrinuti da su neke biljne i životinjske vrste izumrle. Direktorka organizacije „Divlji život Viktorije“ Megan Dejvidson izjavila je da se tačan broj stradalih životinja možda nikada neće znati i da su u požarima stradali i sisari i ptice i gmizavci.
Samo u toku ove nedelje uništena je 381 kuća na južnoj obali Novog Južnog Velsa, a evakuisane su hiljade građana. Do sada je oko pet miliona hektara zemlje izgorelo, a više od 1.300 domova uništeno. Stradale su i divlje i domaće životinje, pri čemu su više ugrožene divlje i izložene većem riziku od izumiranja, preneo je ustralijski portal 9njuz.

Ugrožena su i brojna staništa ptica, rekao je Alan Jork sa Univerziteta u Melburnu i dodao da među ugroženim pticama ima i nekih retkih vrsta. U požarima je do sada stradalo najmanje 18 osoba, a nadležni su upozorili na pogoršanje vremenskih uslova u subotu zbog jačanja vetrova i porasta temperature.

Stradalo je čak 8.000 koala, što je trećina ovih životinja kojima je Australija dom. Najveće šanse za preživljavanje imali su kenguri, jer su veliki i brzi, dok su koale najugroženije zato što su male i spore. One se hrane lišćem eukaliptusa koje sadrži lako zapaljivo ulje, te su tako dodatno ugrožene.

Postoji stvarna zabrinutost da su čitave vrste biljaka i životinja uništene, nakon otkrića da je gotovo 500 miliona životinja umrlo od početka izbijanja požara.

U ministarstvu zaduženom za pitanje životne sredine kažu da se tačne brojke stradalih životinja neće znati dok se požari ne smire. Do sada je izgorelo više od pet miliona hektara, a požari i dalje divljaju.

Tužni snimci i fotografije stradalih životinja u požarima koji haraju Australijom šire se društvenim mrežama.

Meteorološke posledice požara u Australiji

Šumski požari koji pustoše Australiju generišu toliko toplote da formiraju sopstvene vremenske sisteme, uključujući suve grmljavine i vatrena tornada. Premijer Australije Skot Morison saopštio je da će 3.000 vojnika rezervnog sastava biti raspoređeno kao pomoć u gašenju šumskih požara širom zemlje.

Ruralna vatrogasna služba Novog Južnog Velsa upozorila je da požar na obali generiše sopstveni vremenski sistem 287 kilometara južno od Sidneja.

„Grmljavina i oluje koje su nastale usled požara registrovani su iznad Karouana. Ovo je vrlo opasna situacija. Pratite uslove oko sebe i preduzmite odgovarajuće mere“, saopšteno je iz ove vatrogasne službe.

Vremenski uslovi su rezultat formiranja pirokumulonimbusa, odnosno takozvanih vatrenih oblaka. Oni su zabeleženi širom sveta, ali kako se klima menja postali su sve češća pojava u Australiji, saopštio je australijski Klimatski savet u izveštaju za 2019. godinu.

Jedan vatrogasac poginuo je 30. decembra usled vatrenog tornada izazvanog pirokumulonimbusom.

Oblaci pirokumulonimbusi su suštinski oluja sa grmljavinom koja se formira od dima od požara jer intenzivna toplota požara uzrokuje da se vazduh brzo podiže, usisavajući hladniji vazduh.

Vojska poslata da gasi požare

Premijer Australije Skot Morison saopštio je da će 3.000 vojnika rezervnog sastava biti raspoređeno kao pomoć u gašenju šumskih požara širom zemlje.

„Videli smo da ova katastrofa eskalira na potpuno novi nivo“, rekao je Morison novinarima.

Ministarka odbrane Linda Rejnolds rekla je da je ovo prvi put u istoriji Australije da se raspoređuje vojska za pomoć u gašenju požara.

Temperatura je u nekim delovima istočne Australije premašila 40 stepeni Celzijusovih, a zvaničnici su upozorili da će današnji dan biti „veoma opasan“.

Od septembra su u požarima poginule najmanje 23 osobe. Desetine ljudi je nestalo, a oko 1.500 kuća je uništeno.

Izvor: N1, B92, RTS/MediaSfera
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .