Vruće teme

CRNA GORA NA NOGAMA: Mitropolit Amfilohije predvodio litiju ulicama Podgorice

MediaSfera

 

Nekoliko hiljada građana i vernika Srpske pravoslavne crkve nakon služenja molebana u hramu Hristovog vaskrsenja, krenulo je u litiju koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Podgoričani su ispuli hram, a red lјudi sa ikonama bio je je od ulaza u hram do bulevara. Pre početka litije sveštenik Branko Vujačić apelovao je na građane da ne nose nacionalna i partijska obeležja, kao i da ne bacaju petarde.

Po povratku litije u Saborni hram vernom narodu se obratio mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je rekao da se ne može na haosu i bezakonju graditi ništa ni u jednoj duši i ni u jednom narodu, a još manje u državi.

„Bezakonje je ono na čemu počiva sve zlo. Mi kažemo da pripadamo demokratijama, ali ta evropska demokratija se pretvara u demonokratiju. Ona je nešto drugo od istinske demokratije“, kazao je mitropolit.

„Glas naroda je glas božji. Veliki broj naroda koji glasa za poslanike nalaze se u litijama. Pitam vas da li se vi odričete bezakonja koje je izglasao Parlament?“, upitao je Amfilohije, na šta su okupljeni odgovorili da se odriču.

Dobili smo pozdrav od Vartolomeja, i od našeg patrijarha, i od rimskog episkopa, koji je takođe protiv bilo kakvog bezakonja, i od Onufrija, mitropolita Ukrajine. Nadamo se da će se glasovi naroda širom svijeta sjediniti sa glasanjem naroda Crne Gore“, kazao je mitropolit.

„Hramovi nisu građeni da budu ničija svojina, oni su građeni da budu božja svojina. Prepisivanje hramova sebi nije na ovim prostorom bilo od cara Dukljanina. Povlačenje zakona nije poraz, to je poraz zla i duha bratoubistva, a ne ljudi“, kazao je Amfilohije.

Sjutra će litija u Podgorici ići do crkve na Kruševcu, a počeće u 18 sati i 30 minuta. Najavljen je i dolazak vladike dizeldorfskog Grigorija.

Na Badnji dan mitropolit Amfilohije će nalagati badnjak u 18 sati u Podgorici, a ispred Cetinjskog manastira u 15 sati. Okupljeni građani su pozvani da se mirno raziđu kao i prethodnih noći.

Molebani i litije širom Crne Gore

Građani Crne Gore i večeras su izašli na ulice zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Molebani i litije su održani u Beranama, Žabljaku, Bijelom Polju, Pljevljima, Mojkovcu, Herceg Novom, Baru, Nikšiću i Podgorici.

Mitropolija crnogorsko-primorske, procenjuje da se okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi.

Više hiljada građana Berana i danas u 16.00 okupilo se ispred zgrade opštine, u centru grada, odakle su pošli u mirnu litiju do manastira Đurđevi stupovi, javljaju podgoričke „Vijesti”.

Okupljeni su na polasku skandirali „Ne damo svetinje“.

Kolona se zatim kroz park uputila čitavom širinom Ulice 29. novembra i bila je, kako izveštači, nepregledno duga.

Građani Berana se danima već mirno okupljaju u porti manastira Đurđevi stupovi na molitvu u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Među okupljenim građanima je svakodnevno i gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić (SNP) i veliki broj lokalnih funkcionera iz te i drugih partija koje vrše vlast u ovom jedinom opozicionom gradu na severu Crne Gore.

Manastir Đurđevi stupovi u Beranama zadužbina je Nemanjinog sinovca Prvoslava Nemanjića i sagrađen je pre više od osam stotina godina.

U manastiru Đurđevi stupovi danas stoluje episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Protestima su se priključili i stanovnici Žabljaka.

Nakon molitve u Crkvi Svetog preobraženja, veliki broj Žabljačana i večeras je krenuo u litiju.

Vernici su u Bijelom Polju sa upaljenim svećama prošetali su u litiji.

Građani su se okupili i na litiji u Nikišiću koju je predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema proceni MCP, litiji u Nikšiću je prisustvovalo 20.000 ljudi.

U Mitropoliji crnogorsko-primorske navode da su se građani okupili i u Herceg Novom, Pljevljima, Baru i Mojkovcu. 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .