Kultura Muzika

„Uživaj u životu“ poruka Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije

MediaSfera

 

 

Svakog 1. januara u „Zlatnoj dvorani“ bečkog Muzikferajna Bečka filharmonija priređuje čuveni Novogodišnji koncert. Koncert, koji tradicionalno uvek počinje u 11.15,  je prenosila Radio televizija Srbije, a odlženo će biti emitovan na Prvom programu Radio Beograda od ponoći u emisiji „Iza violinskog ključa“.
Mnogo je simbolike u ovogodišnjem koncertu iz bečke „Zlatne sale“ Muzikferajna. Uz poruke nade, prijateljstva i mira, koncertom je obeležen i 150. rođendan zgrade Muzikferajna, i to numerom Uživaj u životu, ali i 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, čiji će se jubilej 2020. godine obeležavati širom sveta.

Ove godine prvi put za dirigentskim pultom bio je Andris Nelsons, Letonac, koji već deset godina sarađuje sa Bečkom filharmonijom, a trenutno je muzički direktor Bostonskog simfonijskog orkestra i kapelmajstor lajpciškog „Gevendhaus“ orkestra.

O tome koliko je prestižno 1. januara biti za pultom Bečke filharmonije, govori i podatak da su dirigenti do sada, između ostalih, bili Boskovski, Karajan, Dudamel, Mazel, Abado, Muti, Mehta, Ozava.

„Verujem da je san svakog dirigenta da diriguje Novogodišnjim bečkim koncertom, posebno ukoliko volite muziku porodice Štraus i valcere. Sećam se kada sam kao dete gledao na televiziji direktan prenos i kasnije na kupljenim dividijevima, osećam se ponosno i privilegovano da dirigujem. Mislim da je ova muzika veoma zabavna, šarmantna, puna energije i optimizma, i da je to odličan način da se započne Nova godina“, kaže maestro Andris Nelsons.

Novogodišnji koncert se godinama prenosio putem radija, a od 1959. godine i putem televizijsksog prenosa. Televizija ORF, već 62 godine, pronosi lepote Austrije i muzike porodice Štraus, čime je Novogodišnji bečki koncert postao svojevrsni ambasador. Ovogodišnji koncert Bečke filharmionije, koja je prvi održala još 1842. godine, videće stanovnici 95 zemalja.

U prenos Bečkog koncerta uključene su i baletske numere.Od 1989. godine uvedena je igra tako da se tokom prenosa prikazuju i baletske numere koje plešu članovi Baleta bečke državne opere, Narodne opere, Bavarske opere i internacionalni gosti.  Od 1992. godine se u pauzi emituje  25-minutni film koji se svake godine posebno snima. Austrijska državna televizija je prvi put koncert prenosila u DTV i kao Live Stream na Iternetu, 2010. godine. Ove godine, prigodan, dokumentaran film posvećen je Betovenu

Cvetni aranžmani, o kojima se kasnije mnogo govori, počinju da se pripremaju još 27. decembra, a za aranžiranje je potrebno ogromno iskustvo da bi prvo godišnje kulturno dešavanje izgledalo perfektno. Cvetne aranžmane je od 1980. do 2013. godine po tradiciji slao italijanski grad Sanremo. Od 2015. godine  cvetne aranžmane na Bečkom novogodišnjem koncertu izrađuju  Bečke gradske bašte, koje prelepu „Zlatnu dvoranu“ bečkog Muzikferajna svake godine ukrašavaju sa 30.000 cvetova. 

Kratka istorija Novogodišnjeg koncerta

Početak istorije bečkog Novogodišnjeg koncerta zadire u ne tako lepe godine Drugog svetskog rata. Naime, ovaj slavni koncert  prvi put  je održan ne, kako svi misle,  1. januara, već 31. decembra 1939. godine pod nazivom “Vanredni koncert” u čast Adolfa Hitlera i činio je sastavni deo propagandne mašinerije Jozefa Gebelsa. Naredni koncert je priređen 1. januara 1941. godine. U vreme rata i diktature mnogi su ovaj koncert doživeli kao „pravo bečko slavlje“. Danas je želja fBečke filharmonije da ponudi publici pravi muzički užitak, ali i da svojom izvedbom pošalje poruku nade, prijateljstva i mira širom sveta.

Dela porodice Štraus (Johann otac & sin, Josef i Eduard) su bila izuzetno omiljena, tako da od tada sve do danas sačinavaju glavni deo programa. Pored njihovih dela izvode se i kompozicije Jozefa Lanera (Joseph Lanner) ili Jozefa Helmesbergera (Josef Hellmesberger) juniora. Filharmoničari svake godine uz to dodaju i dela jednog novog kompozitora.

Od 1941. godine Novogodišnji koncert se održava 1. januara u Velikoj sali Bečkog udruženja za muziku (Musikverein) pred 2.000 gledalaca. Od 1952. godine koncert se izvodi i kao “Silvesterkonzert” 31. decembra uveče.

„Zlatna dvorana“ nije samo jedna od najlepših već je i akustički jedna od najboljih dvorana na svetu. Izgrađena po uzoru na antičke dvorane, a stubovi, karijatide i timpanon asociraju kao da je ovde sagrađen pravi muzički hram.

Svi zainteresovani mogu pratiti Novogodišnji koncert uživo i besplatno u Beču i to na otvorenom, na trgu ispred Gradske kuće Rathaus, ispred zgrade Državne opere i na Prateru – Riesenradplatz-u. Početak koncerta je svake godine 1. januara u 11:15 časova, a televizijski prenos možete gledati na ORF2.

Kako do ulaznica za Novogodišnji koncert

Iako ga znaju napamet, mnogi ljubitelji klasične muzike i Beča imaju veliku želju da jednom u životu posete ovaj slavni koncert i uživo. Karte za Bečki novogodišnji koncert na crnom tržištu (posebno u Aziji) navodno dostižu cene od nekoliko hiljada evra po osobi. Ukoliko ste “obični smrtnik”  ulaznice za pravi Novogodišnji koncert u Beču  možete da dobijete samo ako imate mnogo sreće. Za ostala dva koncerta možete da izrazite i želju za većim brojem karata, ali o svemu odlučuje žreb. Nije važan trenutak prijavljivanja, važno je imati veliku sreću (i novac). Od 1. do 29. februara 2020. godine traje prijavljivanje za izvlačenje karata za Novogodišnji koncert u Beču 2020/21.

Ako budete izvučeni, u martu 2020. godine dobićete mejl  sa obaveštenjem da ste dobili ulaznice za jedan od tri koncerta: pretpremijeru  30.12.2020 (u 11:00 sati), Silvesterkonzert/Večernji koncert, 31.12.2020. (u 19:30) ili Neujahrskonzert/Novogodišnji koncert, 1.1.2021. (u 11:15 časova).

Regularne cene su od 30 do 495 evra za probu, od 25 do 800 evra za večernji koncert na Novu godinu, i od 35 do 1090 evra za koncert 1. januara 20121.

Izvor: RTS, Dijaspora.tv/MediaSfera
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .