Vruće teme

Mitropolija: Do Badnjeg dana plan odbrane hramova

MediaSfera

 

Mitropolija crnogorsko-primorska (MPC) napraviće do Badnjeg dana strategiju odbrane hramova SPC, nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi veroispovesti i uverenja, čijom primenom bi mogla biti dovedena u pitanje imovina Mitropolije, pišu podgoričke „Vijesti“.
„Unutar gradova treba da se organizuju sveštenici, hramovi u kojima služe i vjernici. Do Badnjeg dana znaće se sve“, rekao je za Vijesti sagovornik iz MCP-a.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je neposredno nakon usvajanja zakona, u noći između četvrtka i petka, pozvao vernike da se u mestima u kojima stanuju formiraju „odbori i bratstva za odbranu svetinja“.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero ukazala je na „važnost konstruktivne političke rasprave u parlamentu“, navodeći da su upoznati sa tim da je Skupština usvojila Zakon o slobodi veroispovesti.

Demokratski front će buduće aktivnosti usklađivati sa MCP, a njegovi potezi zavisiće i od stava Državnog tužilaštva koje je pokrenulo postupak protiv trojice poslanika tog saveza Milana Kneževića, Andrije Mandića i Miluna Zogovića, rečeno je „Vijestima“.

Oni su sinoć počeli štrajk glađu, nakon što im je određeno policijsko zadržavanje.

Zogović je osumnjičen za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a Mandić i Knežević za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Advokat je kazao da su se pozivali na imunitet poslanika, ali da se tužilaštvo nije obaziralo na to.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je juče vlasti Crne Gore da odmah prestanu sa “brutalnim terorom” nad SPC, sveštenstvom i vernim narodom. Patrijarh zahteva da se iz zatvora odmah oslobode narodni poslanici, “politički predstavnici srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori”, kao i svi drugi koji su uhapšeni u prethodna dva dana “zbog odbrane svojih svetinja od državnog terora i otimačine.”

Do Božića zaupokojena zvona i Moleban

Episkopski savet Eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori obaveštava sve sveštenstvo, monaštvo i verni narod Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske i Eparhije zahumsko-hercegovačke da će se, povodom izglasavanja diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji je po svemu uperen protiv Eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, čime je pogrebeno pravo i pravda u Skupštini Crne Gore, na svim hramovima, na svaka dva sata, zvoniti zaupokojena zvona do Božića i da će posle večernjih službi biti služen Moleban Presvetoj Bogorodici koji se služi u nevoljama i iskušenjima koja snađu Crkvu Božiju i njene verne, stoji u saopštenju, prenosi Svetigora.

„Ova mitropolija je stvorila Crnu Goru“

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je sinoć na tribini u grbaljskom manastiru Podlastva da je Zakon o slobodi veroispovesti “bezumlje kojim se samo pravoslavni hramovi namjeravaju otimati i to takvo da te vrste nema u Evropi”.

U Manastiru Podlastva sinoć je oformljen Odbor za odbranu svetinje.

“Ali, neće to moći zbog otpora naroda i Crkve. Traže od nas da se registrujemo. Na tu temu sam rekao premijeru: “ja treba vas da registrujem, a ne vi mene”. Ova Mitropolija je stvorila Crnu Goru davši joj i ime. Traže da granice Crkve budu u skladu sa granicma sadašnje Crne Gore, a ja ih pitam onda što ćemo sa Sv. Vasilijem Ostroškim Zahumsko – hercegovačkim iz Stare Hercegovine. Ja se iskreno nadam da će ova nesreća da se završi, ali bez sumnje treba reći da glavnu ulogu u svemu ima g. Đukanović”, kazao je mitropolit, a piše na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Na pitanje “možemo li da opravdamo ime bokeljskih ustanika, da nastavim o njihovim putem i da krenemo na ulice” kazao je da „za tim nema potrebe i da treba ratovati duhovno, moćnijim, Božjim putem i da je dosta bilo krvi.“

“U skupštini Crne Gore umrla je pravda i pravo”, kazao je mitroplit.

Na tribini je, kako piše na sajtu MCP, mitropolit Amfilohije govorio o pozitivnim primerima ophođenja policajaca u prekjučerašnjim dešavanjima, koji su mu prilikom zaustavljanja na putu od Cetinja do Podgorice kazali: “Vladiko blagoslovite, imate punu našu podršku”.

Pisaro: Pitanje verskih zajednica trebalo rešiti razgovorom svih

EU je upoznata da je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi veroispovesti i ukazuje na važnost konstruktivne političke rasprave u parlamentu, tamo gde i pripada, poručila je portparol Evropske komisije Ana Pisonero.

“EU podseća da pri svakom mogućem kršenju zakona treba da postupaju nadležni domaći organi, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim standardima”, rekla je Pisonero “Vijestima”.

Odgovarajući na pitanja kako EK komentariše usvajanje Zakona u uslovima pojačanog rizika i da li će to pojačati političku nestabilnoct u Crnoj Gori, ona je podsetila na izjavu predstavnika EU od 19. decembra ove godine.

Iz EU su tada poručili da je regulisanje verskih zajednica nacionalna nadležnost, ali to pitanje treba urediti na inkluzivan način, koji okuplja zainteresovane strane i u skladu je sa međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije od 24. juna 2019.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .