Duhovnost

Danas je Sveti Nikola Čudotvorac

 

MediaSfera

 

 

Sveti Nikola ili Nikoljdan, kako se kaže u našem narodu, je po broju svečara bez premca među slavama u Srba, a posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve. Zato je Sv. Nikola hramovna i manastirska slava SPC. Kaže se da u Srbiji svi slave Svetog Nikolu – polovina kao krsnu slavu dok druga polovina posećuje domaćine slave.

Sveti Nikola je slava nepromenjivog datuma i Srpska pravoslavna crkva ga slavi 6. (po starom), odnosno 19. decembra (po novom kalendaru), kao spomen na dan kada se 343. godine upokojio ariepiskop Miriklijski Sveti Nikolaj. Slavi se i 22. maja (9. maj), u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari i položene u crkvu svetog Jovana  Preteče. U narodu se zove Mladi Sveti Nikola, letnji Sveti Nikola, Nikolice, a mnoge porodice ga slave kao preslavu ili malu slavu.

Bogatsvo razdelio siromasima

 

Ikona Svetog Nikole sa srpskim darodavcima, crkva Svetog Nikole u Bariju

Rođen u maloazijskom gradu Patara, luci na mediteranskoj obali današnje Turske, Sveti Nikola je živeo u 4. veku, mnogo pre raskola između pravoslavne i katoličke crkve iz 1054. godine. Njegovi roditelji, bogati Grci Teofan i Nona, sina Nikolu su dobili u vreme vladavine rimskog cara Valerijana (253. – 260. godine), pohlepnog čoveka koji je zbog strasti za zlatom organizovao vojni pohod na Persijsko carstvo. Budući da je Valerijan bio prvi (i ostao jedini) rimski car koji je zarobljen u borbi, njegovo zatočeništvo i smrt su izazvali talas nestabilnosti u rimskoj imperiji.

U takvom nestabilnom okruženju stasavao je mladi Nikola. Kada su mu roditelji umrli u velikoj epidemiji, Nikola je razdelio svo nasleđeno bogatstvo. Sa jednom boščom (zavežljajem) krenuo je na put s verom u Boga. U želji da ostane anoniman, novac nije davao ljudima u ruke, već im je stavljao u džep da bi se iznenadili kada ga nađu. Upravo iz njegovog dobročinstva proistekla je legenda o Svetom Klausu, odnosno o Deda Mrazu koji bi uoči Božića deci ostavljao poklone u čarapi na ognjištu. Odgajao ga je stric, arhiepiskop Patare, pod čijim budnim okom se Nikola uspinjao u crkvenoj hijerarhiji. Posle smrti strica, Nikola je izabran za arhiepiskopa mirlikijskog. Bio je i jedan od arhiepiskopa koji su pozvani pred cara Konstantina na sabor u Nikeji 325. godine.

 

Molitvama krotio more

 

Detalj sa srpskim kraljiem Stefanom Dečanskim i njegovim sinom Dušanom na ikoni Sv. Nikole iz Barija

Nekada se na svim hrišćanskim brodovima nalazila ikona Svetog Nikole. Posebno se praznovao duž Jadranskog i Sredozemnog mora. Molitvama je more krotio“, kako je zapisao vladika Nikolaj Velimirović, pa otuda i običaj da se uoči svetog Nikole, u vreme prazničnog bdenija sve lađe zaustave i bace sidra, kako bi se mornari pomoli svetitelju i onda nastavili put.  Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi, branio Likiju i ostale gradove od ratnih opasnosti i nesreća.

Hrišćani veruju da je Sv. Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih  moštiju  iz kojih neprestano izbija sveto miro kojim se leče bolesnici. Pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha. Kralj Stefan Dečanski kome je, prema predanju, sveti Nikola vratio vid, zlatom je okitio crkvu Svetog Nikole u Bariju.

 

Zaštitnik srpskih kraljeva

 

Praznuju ga svi hrišćani, bez obrizra na konfesiju. Kao dečiji praznik se slavi u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji i tada mališani dobijaju poklone ukoliko su bili poslušni. Zaštitnik je grada Amsterdama, Rusije i Grčke. Sv. Nikola je zaštitnik moreplovaca, ribara, trgovaca, strelaca, dece i studenata u Grčkoj, Rusiji, Makedoniji i Srbiji. Knez Miloš Obrenović slavio je Sv. Nikolu po svim narodnim običajima kao svoju slavu. Mnogopoštovan u srpskom pravoslavlju Sv. Nikola je bio zaštitnik srpskih kraljeva, koji su mu posvećivali najstarije crkve. U manastiru Studenica crkvu Svetog Nikole podigao je Stefan Nemanja, a kralj Uroš I Nemanjić i kraljica Jelena Anžujska sagradili su pored svoje zadužbine u manastiru Gradac crkvicu Svetog Nikole koja je i do danas gotovo netaknuta.

 

Pobeditelj naroda

 

Sveti Nikola, manastir Dečani

Sveti Nikolaj čije je ime u grčkom značenju – pobeditelj naroda (niki pobeda i laos narod) smatra se u hrišćanskom svetu pobediteljem dobra nad zlom, koji je kao propovednik pravoslavnog hrišćanstva u prvim vekovima imao najveći broj pristalica. Rođen je u gradu Patari u oblasti Mire Likijske u vreme cara Valerijana (190-260). Istorija hrišćanske crkve pamti ga kao učesnika Prvog vaseljenskog Sabora kojeg je 325. godine sazvao car Konstantin (280-337) želeći da uvede red u hrišćanskoj crkvi koju je ozvaničio Milanskim ediktom 313. godine. Na ovom saboru su sveti oci ustanovili Svetu Trojicu kao simbole hrišćanske vere a svetitelj Nikolaj se proslavio osobitom žustrinom u utvrđivanju pravoslavne dogme.

Na ikonama sv. Nikolaja obično se slikaju c jedne strane Gospod Spasitelј c Jevanđelјem u rukama a c druge Presveta Deva Bogorodica c arhijerejskim omoforom na rukama. Ovo označava prizivanje Nikolaja k arhijerejskoj službi. Sv. Metodije, patrijarh carigradski, piše: „Jedne noći vide sveti Nikolaj Spasitelјa našega u slavi gde stoji blizu njega i pruža mu Jevanđelјe, ukrašeno zlatom i biserom, a od druge strane vide Bogorodicu, koja mu stavlјaše na ramena arhijerejski omofor. Malo posle ovoga viđenja predstavi se Jovan, arhiepiskop mirski, i Nikolaj bi postavlјen za arhiepiskopa toga grada.“ To je prvi slučaj.

U srpskim manastirima Sv. Nikola se predstavlja u odeždi arhiepiskopa. Najlepše predstave, uključujući i scene sa Pvog vaseljenskog Sabora, su u manastiru Dečani.  I danas mošti Sv. Nikole počivaju u Bariju, u crkvi svetog Nikole.

Običaji na Nikoljdan

 

Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

Na ovaj datum su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Uoči praznika se često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Svojim čudesnim moćima sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve, slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Tokom vekova, Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca i za njega se vezuju mnogi običaji opstali iz davnina. Na ovaj dan, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

Konzumiranje mrsne hrane na ovaj praznik ne dolazi u obzir – budući da je u toku veliki Božićni post, ignorisanje obaveznog posta je strogo zabranjeno!

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom – njih ćete usrećiti, vama će biti lepo, a i narod kaže – valja se!

Тропар Светом Николи (глас 4.)

Правило вјери, и образ кротости,

воздержанија учитеља јави тја стаду твојему,

јаже вешчеј истина: сего ради стјажал јеси смиренијем високаја,

нишчетоју богатија, оче свјашченоначалниче Николаје,

моли Христа Бога, спастисја душам нашим.

(Као правило вере и пример кроткости, показа те стаду твојему истина ствари. Ради тога стекао си смирењем висину и сиромаштвом богатство, оче архијереју Николаје, моли Христа Бога да се спасу душе наше.)

 

 

 

 

 

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .