Duhovnost

Danas je Sveti Nikola Čudotvorac

MediaSfera

 

 

Sveti Nikola ili Nikoljdan, kako se kaže u našem narodu, je po broju svečara bez premca među slavama u Srba, a posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve. Zato je Sv. Nikola hramovna i manastirska slava SPC. Kaže se da u Srbiji svi slave Svetog Nikolu – polovina kao krsnu slavu dok druga polovina posećuje domaćine slave.

Sveti Nikola je slava nepromenjivog datuma i Srpska pravoslavna crkva ga slavi 6. (po starom), odnosno 19. decembra (po novom kalendaru), kao spomen na dan kada se 343. godine upokojio ariepiskop Miriklijski Sveti Nikolaj. Slavi se i 22. maja (9. maj), u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari i položene u crkvu svetog Jovana  Preteče. U narodu se zove Mladi Sveti Nikola, letnji Sveti Nikola, Nikolice, a mnoge porodice ga slave kao preslavu ili malu slavu.

 

Bogatsvo razdelio siromasima

 

Ikona Svetog Nikole sa srpskim darodavcima, crkva Svetog Nikole u Bariju

Rođen u maloazijskom gradu Patara, luci na mediteranskoj obali današnje Turske, Sveti Nikola je živeo u 4. veku, mnogo pre raskola između pravoslavne i katoličke crkve iz 1054. godine. Njegovi roditelji, bogati Grci Teofan i Nona, sina Nikolu su dobili u vreme vladavine rimskog cara Valerijana (253. – 260. godine), pohlepnog čoveka koji je zbog strasti za zlatom organizovao vojni pohod na Persijsko carstvo. Budući da je Valerijan bio prvi (i ostao jedini) rimski car koji je zarobljen u borbi, njegovo zatočeništvo i smrt su izazvali talas nestabilnosti u rimskoj imperiji.

U takvom nestabilnom okruženju stasavao je mladi Nikola. Kada su mu roditelji umrli u velikoj epidemiji, Nikola je razdelio svo nasleđeno bogatstvo. Sa jednom boščom (zavežljajem) krenuo je na put s verom u Boga. U želji da ostane anoniman, novac nije davao ljudima u ruke, već im je stavljao u džep da bi se iznenadili kada ga nađu. Upravo iz njegovog dobročinstva proistekla je legenda o Svetom Klausu, odnosno o Deda Mrazu koji bi uoči Božića deci ostavljao poklone u čarapi na ognjištu. Odgajao ga je stric, arhiepiskop Patare, pod čijim budnim okom se Nikola uspinjao u crkvenoj hijerarhiji. Posle smrti strica, Nikola je izabran za arhiepiskopa mirlikijskog. Bio je i jedan od arhiepiskopa koji su pozvani pred cara Konstantina na sabor u Nikeji 325. godine.

 

Molitvama krotio more

 

Detalj sa srpskim kraljiem Stefanom Dečanskim i njegovim sinom Dušanom na ikoni Sv. Nikole iz Barija

Nekada se na svim hrišćanskim brodovima nalazila ikona Svetog Nikole. Posebno se praznovao duž Jadranskog i Sredozemnog mora. Molitvama je more krotio“, kako je zapisao vladika Nikolaj Velimirović, pa otuda i običaj da se uoči svetog Nikole, u vreme prazničnog bdenija sve lađe zaustave i bace sidra, kako bi se mornari pomoli svetitelju i onda nastavili put.  Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi, branio Likiju i ostale gradove od ratnih opasnosti i nesreća.

Hrišćani veruju da je Sv. Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih  moštiju  iz kojih neprestano izbija sveto miro kojim se leče bolesnici. Pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha. Kralj Stefan Dečanski kome je, prema predanju, sveti Nikola vratio vid, zlatom je okitio crkvu Svetog Nikole u Bariju.

 

Zaštitnik srpskih kraljeva

 

Praznuju ga svi hrišćani, bez obrizra na konfesiju. Kao dečiji praznik se slavi u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji i tada mališani dobijaju poklone ukoliko su bili poslušni. Zaštitnik je grada Amsterdama, Rusije i Grčke. Sv. Nikola je zaštitnik moreplovaca, ribara, trgovaca, strelaca, dece i studenata u Grčkoj, Rusiji, Makedoniji i Srbiji. Knez Miloš Obrenović slavio je Sv. Nikolu po svim narodnim običajima kao svoju slavu. Mnogopoštovan u srpskom pravoslavlju Sv. Nikola je bio zaštitnik srpskih kraljeva, koji su mu posvećivali najstarije crkve. U manastiru Studenica crkvu Svetog Nikole podigao je Stefan Nemanja, a kralj Uroš I Nemanjić i kraljica Jelena Anžujska sagradili su pored svoje zadužbine u manastiru Gradac crkvicu Svetog Nikole koja je i do danas gotovo netaknuta.

 

Pobeditelj naroda

 

Sveti Nikola, manastir Dečani

Sveti Nikolaj čije je ime u grčkom značenju – pobeditelj naroda (niki pobeda i laos narod) smatra se u hrišćanskom svetu pobediteljem dobra nad zlom, koji je kao propovednik pravoslavnog hrišćanstva u prvim vekovima imao najveći broj pristalica. Rođen je u gradu Patari u oblasti Mire Likijske u vreme cara Valerijana (190-260). Istorija hrišćanske crkve pamti ga kao učesnika Prvog vaseljenskog Sabora kojeg je 325. godine sazvao car Konstantin (280-337) želeći da uvede red u hrišćanskoj crkvi koju je ozvaničio Milanskim ediktom 313. godine. Na ovom saboru su sveti oci ustanovili Svetu Trojicu kao simbole hrišćanske vere a svetitelj Nikolaj se proslavio osobitom žustrinom u utvrđivanju pravoslavne dogme.

Na ikonama sv. Nikolaja obično se slikaju c jedne strane Gospod Spasitelј c Jevanđelјem u rukama a c druge Presveta Deva Bogorodica c arhijerejskim omoforom na rukama. Ovo označava prizivanje Nikolaja k arhijerejskoj službi. Sv. Metodije, patrijarh carigradski, piše: „Jedne noći vide sveti Nikolaj Spasitelјa našega u slavi gde stoji blizu njega i pruža mu Jevanđelјe, ukrašeno zlatom i biserom, a od druge strane vide Bogorodicu, koja mu stavlјaše na ramena arhijerejski omofor. Malo posle ovoga viđenja predstavi se Jovan, arhiepiskop mirski, i Nikolaj bi postavlјen za arhiepiskopa toga grada.” To je prvi slučaj.

U srpskim manastirima Sv. Nikola se predstavlja u odeždi arhiepiskopa. Najlepše predstave, uključujući i scene sa Pvog vaseljenskog Sabora, su u manastiru Dečani.  I danas mošti Sv. Nikole počivaju u Bariju, u crkvi svetog Nikole.

Тропар Светом Николи (глас 4.)

Правило вјери, и образ кротости,

воздержанија учитеља јави тја стаду твојему,

јаже вешчеј истина: сего ради стјажал јеси смиренијем високаја,

нишчетоју богатија, оче свјашченоначалниче Николаје,

моли Христа Бога, спастисја душам нашим.

(Као правило вере и пример кроткости, показа те стаду твојему истина ствари. Ради тога стекао си смирењем висину и сиромаштвом богатство, оче архијереју Николаје, моли Христа Бога да се спасу душе наше.)

 

 

Kategorije