Događaji

Osmi put na Menhetnu, konferencija o Tesli

MediaSfera

 

 

Piše: Marina Bulatović
PR Tesla Science Foundation

 

 

U subotu 11.januara 2020. godine u hotelu „Njuroker“, u srcu Menhetna, Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, osmi put, odražva konferenciju pod nazivom U  duhu Tesle (Tesla spirit award).
To je ujedno i zvanična desetogodišnjica postojanja Tesla naučne Fondacije, mada je godinama pre toga postojala kao Nikola Tesla klub i Nikola Tesla pronalazački klub.

U jutarnjem programu koji vodi Lana Ašanin predstaviće se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela.

Između ostalog biće prikazani odlomak iz romana “Nina od Arabije” o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović. Jedan od junaka romana “Nina od Arabije” je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz “oživljene” i svima dostupne odlomke na YouTube koje čitaju poznati glumci iz Srbije.

 

U drugom delu programa “Tesla ways” putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu – biće prikazan novi web sajt i softver koji će nam pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio 60-ak godina koliko je živeo u Americi. Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će, uz pomoć, GPS koordinata na svojim pametnim telefonima, da dođu na lice mesta i dobiju mnogo informacija o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu.

“Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Srećan sam jer će na konferenciju stići učesnici iz Srbije, Hrvatske, Kanade, Rusije,Nemačke i Amerike”, kaže Nikola Lončar, predsednik TNF iz Filadelfije.

Treći deo programa je „Kako napraviti Teslin klub“ u svojoj školi, fakultetu ili zajednici. TNF sa Tacony academy charter school i Frenklin Institutom iz Filadelfije, a od ranije i sa Tesla muzejom u Beogradu, već šest godina bavi se realizacijom ove ideje koja je veliki izazov. U ovaj program su pored nastavnika, aktivno uključeni brojni umetnici i inženjeri.

Konferenciju o Tesli pratiće i umetnička izložba posvećena Tesli na kojoj izlažu umetnici koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci.

U večernjim satima je susret Teslin narod (na srpskom), panel-diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program će voditi glumica Katarina Radivojević.

OlgicaVlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku najavila je svoj dolazak i učešće na panelu.

Ceo program će biti snimljen i postavljen na TeslaTalk TV, a TV ekipa će praviti intervjue sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u hotelu „Njujorker“.

Dokumentarno animirani film “Ka svetlosti” autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) dobitnik je prve nagrade U DUHU TESLE i biće prikazan tokom januarske konferencije.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .