Lifestyle

5 blistavih sportskih karijera koje su upropastili poroci

MediaSfera

 

 

Piše: Silvija Stojić

 

 

Kada pomislimo na sport i sportiste, svima nam je prva asocijacija zelena trava, zdrav život, puna srca dok odlazimo na utakmice i navijamo, kao i sreća kada pobedi naš omiljeni klub.
Međutim, nisu svi naši sportski idoli imali savršen život i karijere. Neki su morali da odustanu zbog povrede kolena, ili drugih fizičkih nedaća, a neki su se odali porocima, koji su im, osim karijera, uništili i život.

 

Majk Tajson

Ovaj čuveni bokser je možda i jedan od najdrastičnijih primera kako zbog loših navika može da dođe do propasti, kako karijere, tako i života.

U svojim memoarima, Tajson otkriva kako je tokom cele karijere konzumirao narkotike (posebno kokain) i alkohol. Boksersku karijeru je počeo učešćem u nelegalnim uličnim borbama u Bruklinu. Tu je veoma rano došao u dodir sa ilegalnim supstancama, koje će kasnije obilato zloupotrebljavati. Sa kokainom se susreo još kao dete od 11 godina. Ovu drogu je kasnije konzumirao i neposredno pre meča, kako je priznao, i boksovao pod njenim uticajem. Da bi izbegao doping kontrolu, koristio se raznim trikovima.

Poroci su toliko uticali na proslavljenog sportistu, da je završio u zatvoru zbog optužbe za silovanje, koje je on sve vreme negirao. Zbog takvog ponašanja desio mu se i finansijski krah, a jednom prilikom je i sam priznao da je izgubio torbu punu novčanica u vrednosti od milion dolara.

Iako je bio vrhunski bokser, Tajsonova karijera je bila puna uspona i padova. Baš u vreme kada je počeo da niže uspehe, optužen je za zlostavljanje od strane svoje supruge. Optužen na 6 godina zbog silovanja, pušten je nakon 3 godine zbog dobrog vladanja i vratio se boksu. Međutim, uspeh od ranije se nikada nije ponovio. Svom slavnom rivalu, Ivanderu Holifildu, usred borbe je odgrizao uvo.

Nakon toga je krenuo da tone, a posle konačnog bankrota, priznao je da je za sve njegove poteškoće u životu bio kriv alkohol. ,,Zapravo, lagao sam vas sve vreme da sam konstantno trezan. Bio sam na korak od smrti, baš zbog alkohola„, otkrio je 2013. godine.

Dijego Armando Maradona

Prva asocijacija na poroke i fudbalere je obično svima jedan od najvećih fudbalera svih vremena, Dijego Maradona. Osim svojih fantastičnih fudbalskih uspeha, ovaj Argentinac je često bio u centru pažnje i zbog dugogodišnje zavisnosti od kokaina.

Zbog ove droge je 1991. godine bio suspendovan iz ekipe Napolija na 15 meseci. Međutim, on je nastavio da koristi kokain sve do 2004. godine, kada je završio u bolnici. Tada se predozirao i umalo umro.

Iako je posle ovog nemilog događaja prestao da uzima kokain, jedan porok je zamenio drugim, tako da je počeo da konzumira alkohol. Zbog alkohola je ponovo završio u bolnici i posle toga je potpuno prestao da koristi opijate.

Ipak, snimci sa poslednjeg Svetskog fudbalskog šampionata u Rusiji izazvali su mnogobrojne sumnje da se Argentinac vratio porocima „na velika vrata“. Ta nagađanja Maradona je negirao, ali slika govori više od hiljadu reči.

Džordž Best

Kao mlada nada Mančester Junajteda, Džordž Best je imao samo 22 godine kada je proglašen za najboljeg fudbalera Evrope. Međutim, već sa 25 je krenuo stranputicom. Zbog problema sa alkoholom, propuštao je treninge i utakmice.

Iako je igrao sve do svoje 37. godine, njegova se karijera zapravo završila još u 25-oj. Alkohol mu je sve vreme uništavao život i odveo iz fudbala u bolest. Jetra mu je bila toliko uništena, da je i presađivanje samo donekle pomoglo. Umro je od ciroze jetre kada je imao 59 godina.

Za vreme igranja u Junajtedu, uspeo je da šest puta bude najbolji strelac kluba, a jednom i najbolji u Premijer ligi. Međutim, njegovo blistavi nastupi iz 1968, kada je kao mladić od 22 godine zadivio čitavu fudbalsku Evropu, više se nikada nisu ponovili.

Džejms Hant

U vreme kada je ovaj sport sticao svetsku popularnost, Džejms Hant je bio prvi plejboj u Formuli 1. Osvojio je titulu 1976. godine i stekao status legende. Osim zbog svog vozačkog talenta, u žižu javnosti je dospeo i zbog preteranog konzumiranja alkohola i narkotika.

U oktobru 1976. godine, baš pred odlučujuću trku za titulu u Tokiju, Hant se priremao tako što je konstantno koristio marihuanu, kokain i alkohol. Osim opijata, pratila ga je i priča da je u to vreme spavao sa 33 britanske stjuardese, kao i da je uhvaćen sa jednom obožavateljkom par minuta pre početka trke.

Uprkos svemu tome, Hant je uspeo da pobedi i osvoji Veliku nagradu Japana.

Njegov način života je ipak ostavio traga, tako da je 1993. godine, kada je imao nepunih 46 godina, umro u snu od srčanog udara.

Keon Klark

Keon Klark je svojevremeno igrao za Orlando, Denver, Toronto, Sacramento i Utah. Ovaj poznati košarkaš uhapšen je kada su u njegovom posedu pronašli marihuanu, ali je još veći skandal izazvao bežeći od suđenja.

Ponovo je uhapšen kada je pronađen u međugradskom autobusu, kojim je hteo da pobegne iz grada. Najpre je osuđen na tri i po godine zatvora, ali je ta presuda zatim poništena.

Nakon toga, čuveni košarkaš je priznao da je imao velikih problema sa alkoholom još od srednje škole, te da nikada nije odigrao ni jednu utakmicu trezan, kao i da je imao običaj da „potegne“ čak i na poluvremenu, ili na tajm-autu.

Iako je ovakvih primera u kojima su sportisti sami krivi za svoj profesionalni sunovrat ima još mnogo, ovo su neki od najesktremnijih primera zloupotrebe i sportskih karijera koje su obećavale ulazak u „večite“.

Alkohol, kao i ostali poroci, mogu da unište čak i one najjače među nama. Prvo počinje kao zabava, a zatim preraste u naviku i zavisnost. Mnogi su krenuli tim putem i, nažalost, uništili svoje harmonične živote i blistave karijere.

 
Dodaj komentar

Click here to post a comment

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .