Vruće teme

Mića Jovanović odustao od prodaje Megatrenda: Bio sam naivan, raskinućemo ugovor

MediaSfera

 

Vlasnik Megatrenda Mića Jovanović rekao je da odustaje od prodaje tog Univerziteta, i da je prevaren, prenosi tv Prva. Jovanović je prošle sedmice objavio da je, posle 30 godina postojanja, Megatrend prodao za 56,1 milion evra nemačkom konzorcijumu fondova koji predstavlja Dejan Đorđević.
Kako je rekao za televiziju Prva, redakciji te televizije i Univerzitetu Megatrend javili su se ljudi koji su izdavali stambeni i poslovni prostor Dejanu Đorđeviću, kupcu Megatrenda. Prema njihovim rečima, Dejan Đorđević im je ostao dužan, od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Mića Jovanović kazao je da je nasamaren.

„Tokom dana ću pokušati da se vratim u svoj kabinet. Razgovaraću sa advokatima da se raskine ugovor. Priznajem da sam ispao naivan. Univerzitet je pretrpeo veliku moralnu štetu. U naredom periodu ću pokušati finansijski da ga stabilizujem“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, prodaja nije bila fiktivna, već stvarna.

„I što se mene tiče, moram da kažem da sam zadovoljan cenom koju sam dobio za univerzitet. Mogao sam i više, doduše, ali nismo se cenkali toliko. Dvadeset miliona gore-dole. Tako da se ovog puta ne vraćam, da znate, ovog puta je gotovo“, rekao je Mića Jovanović, 28. novembra.

Tačno nedelju dana kasnije, Jovanović se ipak vratio.  Autor više od 80 stručnih radova iz oblasti biznisa, tako ispada, na reč je poverovao nepoznatom kupcu, ne traživši garancije i ne ispitujući poreklo novca. Sada, razočaran što Đorđević nije ispunio nijednu obavezu iz navodnog ugovora, kaže da odustaje od prodaje.

„To je moja druga greška, što sam poverovao. Prilično sam bio tu naivan. Sem velike moralne štete, materijalna ne može da bude jer se srećom gospodin Đorđević do sad nije uknjižio kao vlasnik ni u katastru kao vlasnik zgrade, a ni u Privrednom sudu kao vlasnik univerziteta. Tako da mislim da ćemo danas džentlmenski da se dogovorimo“, kazao

Na pitanje televizije Prva šta je bio njegov cilj i kako je hteo da kupi nešto za šta zna da nema pare, Jovanović odgovara: „To je za mene misterija, isto kao i za vas“.

U poslednjih nedelju dana otkriveno je da konzorcijum investicionih fondova koji je navodno kupio univerzitet – ne postoji, i da rukovodstvo firme čine – izmišljeni likovi.

Direktan povod za navodnu prodaju je, po rečima samog Miće Jovanovića, dokumentarni film „Mega diplomac“ emitovan na N1 koji se bavi diplomom koju je na Megatrendu stekao ministar policije Nebojša Stefanović. Autor filma Adam Santovac smatra da je u pitanju – skretanje pažnje.

„Svaki novi čin drame Megatrend koju pratimo ovih dana samo potvrđuje da očigledno taj univerzitet funkcioniše isključivo po matrici koja je prikazana u filmu Mega diplomac. Međutim, dok se većina javnosti smeje i zabavlja kontradiktornim izjavama Miće Jovanovića, brine to što i u ovoj priči izostaje suština. Ni Ministarstvo prosvete, ali ni tužilaštvo ne rade ništa – ni po pitanju Megatrenda, ni po pitanju spornih studija ministra unutrašnjih poslova“, kaže Santovac.

Mića Jovanović već je odlazio, pa se vraćao na mesto rektora Megatrenda. Bilo je to pre pet godina, kada su se u javnosti pojavile prve sumnje da je upravo ministar policije Nebojša Stefanović plagirao doktorsku disertaciju stečenu na pomenutom privatnom univerzitetu.

Ministarstvo prosvete: Bez potvrde o prodaji Megatrenda

Kako prenosi Danas, Ministarstvo prosvete još nije obavešteno o prodaji privatnog Univerziteta Megatrend, rečeno je danas FoNetu, u press službi tog ministarstva.

Kako je navedeno, Ministarstvo prosvete jedine informacije o prodaji Megatrenda ima iz medija.

U Ministarstvu podsećaju da je svaki vlasnik visokoškolske ustanove dužan da ih obavesti ukoliko dođe do promene vlasništva.

Politika prenosi da je resorni ministar celu situaciju prokomentarisao sa dugim „jaaao“, a zatim rektoru dao biznis ideju.

„Ja bih na njegovom mestu prodao dva, tri fakulteta, sačuvao glavnicu univerziteta i nastavio da radim dalje“, kazao je Mladen Šarčević.

Izvor: N1, Danas, Politika
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .