Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: Televizije sa nacionalnom frekvencijom

Ekslozija-maste-jovana-jesic-jpg

MediaSfera

 

Piše: Jovana Ješić

 

Mnogo puta ste čuli da novinari ponosno govore da rade na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ali to je jedna velika greška. Sada se svi vi pitate kako je moguće da novinari greše kada govore o televiziji na kojoj rade. Pa, verovali ili ne – oni greše.
Nikada nigde nisu niti će postojati televizije sa nacionalnom frekvencijom. Postoji nacionalna pokrivenost, a ne nacionalna frekvencija. Apsolutno sve frekvencije su nacionalne. Frekvencije predstavljaju prirodni resurs elektromagnetne frekvencije. Frekvencija ne može da omogući jednoj televizijskog stanici da pokriva celu teritoriju Srbije. Zato je pravilno i jedino ispravno reći televizije sa nacionalnim pokrivanjem, jer one mogu da pokriju celu teritoriju Srbije umrežavanjem velikog broja pojedinačnih frekvencija.

Kada sam ovo naučila, zanimalo me je zašto onda novinari greše kada govore da rade na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i onda sam uzela u ruke svoj računar i počela da istražujem. Saznala sam da veliki broj novinara zapravo i nisu novinari, nisu se školovali za to zanimanje, dosta njih je završilo privatne škole i fakultete. Naravno, ima i onih ljudi koji zaista i jesu novinari, ali ovaj propust nastaje uglavnom kod onih neškolovanih novinara koji nemaju osnovna i temeljna znanja o onome čime se bave. To je za mene, kao nekog ko studira novinarstvo, zaista poražavajuće.

 

 

Pre par meseci srećem devojku sa kojom sam išla u osnovnu školu, videh je posle četiri godine prvi put. Pozdravismo se Bog zna kako i kroz priču joj rekoh da planiram da studiram novinarstvo. U tom trenutku, ona kreće svoj monolog rečenicom koja odjekuje i dan danas u mojoj glavi: “Ja sam  novinarka!” U tom trenutku mi kroz glavu prolazi misao kako je moguće da je ona novinarka sa 18 godina, još ide u srednju školu, i to u poljoprivrednu.

Nastavlja ona svoj monolog: “Pa znaš kako, ja već dugo radim na dve velike i gledane televizije moj savet ti je da ne upisuješ novinarstvo, to je jako teško i završiti, a pogotovo i zaposliti se. Moraš da budeš jako dobar novinar da bi se probio. To je mnogo zahtevan posao, ja sam to učila, ja to znam!” u tom trenutku je pitam kako to da je ona novinarka, kako može da radi na televiziji bez fakultetske diplome i tada mi ona govori kroz smeh nešto što ne pije vodu, ali ja u tom trenutku na tu njenu priču nasedam: “Pa znaš kako, ja sam završila kurs novinarstva i ja imam diplomu koju ćeš ti imati ako budeš završila novinarstvo”.

Nakon ovoga smo završile naš razgovor, ja sam došla svojoj kući i danima razmišljala o onome što mi je ona rekla. Posle par meseci sasvim slučajno saznajem da je nju brat progurao i da zato radi kao novinar i to ne kao onaj pravi koji ide na teren i radi ozbiljne intervjue, već radi poslove koje niko neće i tamo je više kao pomoćni novinar koji će sve da dorađuje i sređuje. E to je već priča koja pije vodu! Naravno, ja sam u međuvremenu saznala da ni jedan kurs ne može da bude u rangu sa fakultetskom diplomom, a i posle svih njenih laži ostaje pitanje da li je i taj kurs završila.

Dragi moji, to vam je razlog zašto novinari greše kada govore o tome na kojoj televiziji rade. Neškolovani novinari koji su preko veze došli do svog posla u stanju su da se pretvaraju da sve znaju i to bolje od onih koji su se za to školovali. Dakle, možemo zaključiti da uz dovoljno jaku vezu bilo ko od nas može da stane u kadar sa mikrofonom i kaže: “Dobar dan poštovani gledaoci – ja sam novinarka!”, setimo se samo i narodne poslovice koja kaže – para vrti, gde burgija neće. A i još nešto poučno se može izvući iz ovog teksta, a to je da ne treba da verujete baš sve svima koji vam nešto kažu.

 

 


Jovana Ješić

Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .