Kultura Pozorište

Prvo Beogradsko baletsko takmičenje od 15-18. oktobra 2020. godine

MediaSfera

 

Danas je u Skupstini grada Beograda održana konferencija za štapu na kojoj je predstavljeno prvo Beogradsko baletko takmičenje.
O značaju ovog takmičenja govorili su: ministar prosvete Mladen Šarčević,  pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, ambasador Argentine Nj.E.Estanislao Savels, gradski sektrar za kulturu Ivan Karl, prvak baleta Jovan Veselinović i Aja Jung, direktor Nacionalne fondacije za umetničku igru.

U organizaciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, Beogradsko baletsko takmičenje će se održati od 15-18.  oktobra 2020. godine. Novo, a ujedno i prvo međunarodno baletsko takmičenje u Beogradu, kreirano je sa ciljem da ponudi najviši  kvalitet, podrži domaću scenu umetničke igre i predstavi mlade igrače iz Srbije, regiona i Evrope najcenjenijim stručnjacima i institucijama iz ove oblasti.

Sedamnaestogodišnje iskustvo organizovanja Beogradskog festivala igre i dvanaest godina delovanja Nacionalne fondacije za umetničku igru, iskustvo su koje će poslužiti da Beogradsko baletsko takmičenje bude događaj koji se najavljuje svake godine i tokom svog trajanja pruža najviše profesionalno iskustvo, od mesta održavanja i organizacije, broja prisutnih stručnjaka, kvaliteta majstorskih kurseva, do pažnje medija i kulturne javnosti.

Kroz rad sa decom i mladima u okviru Baletske škole Nacionalne fondacije za igru akreditovane od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i saradnju sa drugim umetničkim školama u zemlji i inostranstvu, zaključuje se da takmičenja i nastupi predstavljaju osnovnu motivaciju za mlade talenate. Takmičenja uvode mlade igrače u pravo okruženje u kome oni ulažu ogroman napor i prave svoje prve odluke, istovremeno stičući neophodno samopouzdanje i iskustvo. Na takmičenjima oni imaju priliku da se predstave na pozornici u važnim repertoarskim ulogama i istovremeno čuju stavove, mišljenja i savete najboljih iz ove industije. Prikazujući svoju tehniku i umetničke domete, ali i posmatrajući nastupe svojih kolega, učenici baletskih škola i mladi igrači dolaze do vrednih stipendija i profesionalnih angažmana.

Beogradsko baletsko takmičenje će predstavljati veliku atrakciju za domaću i međunarodnu publiku i medije, kao i za najmlađe generacije baletskih talenata i baletske publike. U trenutku kada umetničke škole u Srbiji imaju sve manje polaznika, odnosno sve manje roditelja zainteresovanih da usmere i podrže svoju decu u odabiru umetničkih profesija, međunarodno baletsko takmičenje može ponuditi izuzetan podstreh i šansu za celokupnu baletsku umetnost.

Žiri Beogradskog baletskog takmičenja će se sastojati od pet svetski poznatih baletskih zvezda, koje će predvoditi Hulio Boka, legendarni argentinski igrač i jedan od najznačajnijih baletskih umetnika našeg vremena. Među članovima žirija prvog takmičenja, biće i čuvena primabalerina Boljšoj baleta Anastasia Voločkova, a počasno mesto će imati i Novosađanin Aleksandar Antonijević, prvak Kanadskog nacionalnog baleta u Torontu. Poseban komitet u okviru takmičenja činiće aktuelni direktori baletskih škola i kompanija igre iz svetskih metropola.

Glavna takmičarska scena biće beogradsko Narodno pozorište, a baletske sale Nacionalne fondacije za umetničku igru koristiće se za majstorske časove i probe. Tokom takmičenja, biće obezbeđen live streaming kako bi se publici van Srbije omogućilo praćenje finala i dodela nagrada. Pored stipendija i brojnih mogućnosti daljeg usavršavanja ili angažmana, glavne nagrade će podrazumevati finansijsku podršku laureatima. Projekat podržava Grad Beograd, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, ambasade, kulturni centri i sponzori.

O žiriju

Hulio Boka je rođen u Buenos Ajresu, a svoje prve baletske korake je napravio kao četvorogodišnjak, na časovima koje je vodila njegova majka, igračica i pedagog. OD 1973. godine je pohađao Nacionalnu baletsku školu u Buenos Ajresu. Njegova karijera je započela 1982. godine, pozicijom prvaka baleta Fondacije Tereze Karenjo u Karakasu, odakle godinu dana kasnije odlazi u Gradski teatar Rio de Žaneira. Od 1983. godine nastupa kao gostujući prvak Baleta u Teatru Kolon u Buenos Ajresu. Sa osvojenim zlatom na Petom međunarodnom baletskom takmičenju u Moskvi (1985.), počinje njegova svetska karijera. Iste sezone, započeo je njegov dvadesetogodišnji angažman u Američkom baletskom teatru (ABT) u Njujorku, u statusu zvezde ove čuvene trupe. Svake godine je nastupao sa kompanijom ABT u Metropoliten operi. Od njujorške publike se oprostio upravo na ovoj sceni, 2006. godine, u baletu „Manon“ Keneta Mekmilana, sa Alesandrom Feri, svojom dugogodišnjom partnerkom. Kao gost, igrao je naslovne role u najboljim svetskim trupama, uključujući londonski Kraljevski balet, Boljšoj balet u Moskvi, Balet Kirov u Sankt Petersburgu, Teatar milanske Skale, Engleski nacionalni balet, Kraljevski danski balet, Balet Opere u Oslu, Balet Štutgarta, Balet Opere u Parizu, Balet Tokija, Nacionalni balet Kube, Nacionalni balet Santijaga u Čileu, Nacionalni balet Meksika…

Bio je glavni igrač jedne od najznačajnijih turneja Nacionalnog baleta Španije, pod vođstvom Maje Plisetskaje. U okviru Baleta Teatra Kolon iz Buenos Ajresa kreirani su posebni komadi za njega. Njegove partnerke bile su Natalija Makarova, Nina Ananijašvili, Eleonora Kasano, Alesandra Feri, Karla Fraći, Sintija Gregori, Sintija Harvi, Paloma Herera, Suzan Džejf, Džuli Kent, Tamara Roho, Vivijana Durante, Monik Ludije, Oreli Dipon… Za otvaranje Opere u Helsinkiju, Boka je pozvan da prvi nastupi na sceni. Nastupao je na najvažnijim svetskim festivalima u Evropi, Americi, Japanu, Australiji, i bio redovni gost godišnjeg Međunarodnog baletskog festivala u Havani. Igrao je u filmu „Tango, naša igra“ Horhea Zanade, 1988. godine. Iste godine osnovao je sopstvenu trupu, Balet Argentino, sa kojom je nastupao širom sveta. Ujedno, Balet Argentino je bio prva inostrana kompanija koja je nastupila u Ermitažu u Sankt Peterburgu. Nastupio je u Rio de Žaneiru zajedno sa Plasidom Domingom, Vašingtonskim orkestrom kojim je dirigovao Mstislav Rostropovič, i sa violinistom Isakom Sternom, 1988. godine. U Argentini, Boka je igrao na scenama na otvorenom, kao i na fudbalskim stadionima, privlačeći desetine hiljada ljudi. U Luna Parku, prostoru od 5.000 mesta, nastupio je preko 140 puta. Upravo na tom mestu, premijerno je izveo većinu svojih produkcija. Godine 1998. igrao je u filmu „Tango” reditelja Karlosa Saure. UNICEF ga je imenovao za svog ambasadora, 1999. godine. U januaru 2002. godine kreirao je balet za operu „Henri VIII“ Kamija Sen-Sansa u Teatru Liseo u Barseloni, i nastupio zajedno Monserat Kabaje. Iste godine su Hulio Boka i Balet Argentino nastupili u londonskom Teatru Pikok i u Teatru Kolon u Buenos Airesu. Januara 2004. godine, Boka je sa Rozanom Perez nastupio u Kini, na ceremoniji zatvaranja Međunarodnog baletskog festivala u čast 100. godišnjice rođenja Žorža Balanšina.

Godine 2004., igrao je na gala večeri Benois de la Danse, koja odaje počast međunarodnim umetnicima – dobitnicima nagrade Benois de la Danse. 2005. godine poslednji put je odigrao „Romea i Juliju“ sa Alesandrom Feri, za ABT. U februaru 2005. Boka je igrao u komadu „Ruski Hamlet“ (Betoven/Maler) u Teatru Marijinski, a zatim poslednji put izveo balet „Don Kihot“ sa trupom ABT u Njujorku. U avgustu iste godine učestvovao je na gala večeri Burnonvila u Kraljevskom teatru Kopenhagena. 2006. godine nastupio je sa Tamarom Roho u Teatru Albeniz u Madridu i gostovao sa svojom komadom „Bokatango“ širom SAD i Evrope. Završnica argentinske sezone 2006. godine sastojala se iz nacionalne turneje i svetske premijere „Zbogom Ermano Kruel“ celovečernjeg baleta, koji je napisao Elijo Marki, na muziku koju je komponovao Lito Vitale i u koreografiji Ane Marije Stekelman. Hulio Boka je takođe igrao u baletu „Manon” u Buenos Ajresu sa Alesandrom Feri i Baletom Santijaga. Konačno se povukao iz umetničke igre u svom rodnom gradu, 22. decembra 2007. godine, pored glavnog obeliska i pred više od 300.000 ljudi. Količina ljudi koja se okupila, što se i očekivalo, pratila je nastup svog nacionalnog idola sa džinovskih ekrana duž glavne avenije. Boka je bio u pratnji svog Baleta Argentino i brojnih argentinskih i inostranih umetnika, uglednih igrača, muzičara i pevača. Nastup je snimio i preneo nacionalni televizijski kanal Argentine. Godine 2008., Boka je učestvovao u posebnim emisijama kanala Nacionalna geografija. Bio je član žirija nagrade Benois de la Danse za 2008. godinu u Rusiji. Početkom 2010. godine, ABT ga angažuje kao balet majstora. Na poziv predsednika Urugvaja, 2011. godine odlazi u Montevideo, na mesto direktora Nacionalnog baleta Sodre. Hulio Boka je bio član žirija mnogih važnih baletskih takmičenja u Rusiji, Kini, Koreji, SAD, a bio je i predsednik žirija takmičenja u Lozani i Baletskog takmičenja u Meksiku. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, i direktor svoje Fondacije u Argentini.

Anastasia Voločkova je rođena 1976. godine u Sankt Petersburgu. Završila je prestižnu Akademiju Vaganova u klasi Natalije Dudinskaje. Još kao učenica, postaje solistkinja Baleta Teatra Marijinski, a zatim dobija i zvanje primabalerine, što je jedini slučaj u istoriji ovog teatra. Igrala je sve glavne uloge klasičnog repertoara u ovom teatru, a zatim se seli u Moskvu gde 1998. godine dobija zvanje primabalerine Boljšoj teatra. Svoju karijeru je paralelno razvijala gostujući na najvažnijim svetskim scenama u SAD, Evropi, Japanu, Ujedinjenim Emirarima… Bila je TV zvezda, radila je kao glumica i model, krasila naslovne strane najpoznatijih magazina, i bila zaštitno lice firme Chopard.

Aleksandar Antonijević je rođen 1969. godine u Požarevcu. Školovao se u Državnoj baletskoj školi u Novom Sadu, a Kanadskom nacionalnom baletu u Torontu se pridružio 1991. godine. I danas živi i radi u Kanadi. Kao prvak svoje baletske kuće igrao je u svim produkcijama klasičnog, neoklasičnog i savremenog repertoara. Za njega su uloge kreirali vodeći savremeni koreografi, a za kanadsku publiku on je predstavljao neprikosnovenu zvezdu. Bio je gost renomiranih baletskih trupa kao što su: Engleski nacionalni balet, Inoue balet Japana, Santjago balet u Čileu i Balet Južne Afrike. Nakon dvadesetpetogodišnje karijere prvaka baleta, jednako uspešno se posvetio umetničkoj fotograifji. Do sada je imao niz samostalnih izložbi u najprestižnijim galerijama u Kanadi, SAD, Australiji i Evropi. Za izložbu „inFORMants” koja je bila deo festivala Scotiabank Contact Photography u Londonu 2013. godine, dobio je velika priznanja.
1 komentar

Click here to post a comment

  • […] Žiri Beogradskog baletskog takmičenja je trebalo da predvodi legendarni argentinski igrač Hulio Boka, dok su za članove imenovani primabalerina Baleta Boljšoj teatra Anastasija Voločkova, prvak Kanadskog nacionalnog baleta u Torontu Aleksandar Antonijević, izraelski koreograf međunarodne reputacije Icik Galili, kao i prvak Baleta Narodnog pozorišta i direktor Beogradskog baletskog takmičenja Jovan Veselinović. […]

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .