Vruće teme

Čulibrk: “Nikome nije smetala ta Tanjugova fotografija objavljena 2017.”

MediaSfera

 

Nedeljnik NIN jutros je osvanuo bez prvobitno planirane naslovne strane koja je, po tvrdnjama predstavnika SNS-a, „poziv na ubistvo“ predsednika Aleksandra Vučića. Tim povodom glavni i odgovorni urednik NIN-a  Milan Ćulibrk oglasio se saopštenjem na Fejsbuk stranici NIN-a. 
“Samo najmračnijim umovima mogle su pasti na pamet gadosti koje se pripisuju redakciji NIN-a zbog naslovne strane novog broja, koji će se sutra pojaviti na kioscima.

Neverovatno je da nikome nije smetala ta Tanjugova fotografija, prvi put objavljena u drugim medijima 27. juna 2017. godine, kada je predsednik Srbije, tada premijer Aleksandar Vučić sa tadašnjim predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom svečano otvorio Osmi međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2017” u Beogradu. A sada svima smeta i NIN optužuju da smo mi stavili predsednika “na nišan”. Niti nam je to bila namera, niti nam je to bio cilj i svi koji znaju kako radimo znaju da to nije tačno. To što je priča o naslovnoj strani otišla na tu, pogrešnu stranu stranu više govori o onima koji nas optužuju za tako nešto nego o nama.

NIN neće prestati da piše o aferi Krušik i prodaji oružja povlašćenim privatnim firmama i o tome kakvu je ulogu u tim poslovima imao Branko Stefanović, otac ministra policije Srbije, kao predstavnik firme GIM, ali nikome u NIN-u nije ni na kraj pameti palo ono za šta nas sada optužuju, dovodeći fotografiju sa naslovne strane u kontekst sa ozbiljnim pretnjama predsedniku Srbije”.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je danas da je sutrašnja naslovna strana nedeljnika NIN poziv na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića.

U replici poslaniku Miladinu Ševarliću Martinović je rekao da oni koji stoje iza Dragana Đilasa, Boška Obradovića i Marinike Tepić i onih koji vode kampanju protiv namenske industrije, vojske, države i predsednika Vučića, sada naslovnom stranom na kojoj je snajperska puška uperena direktno u predsednika, pozivaju na ubistvo.

NIN u narednim brojevima bez fotografije na naslovnim stranama

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je da taj nedeljnik ni u narednim brojevima neće imati fotografije na naslovnim stranama, „kako se neko ne bi slučajno kačio za slike i da se ne bi pričalo samo o slikama“.

„Mene mnogo više interesuje da se priča o tome kako je oštećen ‘Krušik’, ko ga je oštetio, ko je kriv što ta državna firma propada i stoji sve gore, a u isto vreme vidimo da neke privatne firme za koje radi neki očevi nekih ministara, kupuju imovinu po Beogradu“, rekao je Ćulibrk za Insajder.

On je naveo da je izdavač NIN-a „Ringier Aksel Špringer“ čije je sedište u Berlinu i Cirihu, održao zasedanje i doneo zaključak da je neprimerena fotografija koja je trebalo da bude na naslovnoj stranici najnovijeg, ovonedeljnog broja.

„Mi to tako nismo videli i napravili smo kompromis: da ta naslovna može da ide, ali bez ikakve slike i s belom pozadinom, što je na neki način dokaz, ako vam smeta slika, nadam se da će vam tekst još više smetati“, rekao je Ćulibrk.

Prepiska Tanje Fajon i Ane Brnabić na Tviteru zbog naslovnice NIN-a

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će ovaj broj NIN-a sa prvobitnom naslovnicom nositi svuda sa sobom i pokazivati svim visokim zvaničnicima EU i sveta.

Evroposlanica Tanja Fajon reagovala je na komentar premijerke Srbije Ane Brnabić koja je uz naslovnicu nedeljnika NIN napisala da je to „dobra referenca za razgovor sa predstavnicima EU o nedostatku slobode medija u Srbiji“.

„Slažem se da sloboda medija podrazumeva i neširenje mržnje ili nasilja. Moramo, međutim, biti jasni: važno je osuditi takvo neodgovorno novinarstvo, ali ne bismo smeli načiniti grešku i reći da je ovo posledica slobode medija“, odgovorila je Fajon na tvit premijerke.

Tanja Fajon

„Podsticanje ili promovisanje nasilja nikada nije prihvatljivo. Dobra referenca za svaki budući razgovor sa partnerima iz EU, a onda i svima ostalima o zaplašenim medijima i nedostatku slobode medija u Srbiji, kao i o vladavini prava, demokratskom društvu i evropskim vrednostima“, navela je Brnabić.

Fajon je predsedavajuća Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom i deo delegacije koja je učestvovala u međustranačkom dijalogu vlasti i dela opozicije o poboljšanju uslova za slobodne i fer izbore u Srbij.

UNS: Povlačenje naslovnice NIN-a je akt cenzure

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da je povlačenje današnjeg nedeljnika NIN zbog fotografije na naslovnoj strani i njena zamena akt cenzure kojom je izdavač suspendovao pravo uredništva na samostalnost uređivačke politike, iako izdavač ima pravo da štiti reputaciju svoje kompanije.

UNS je u saopštenju naveo da je objavljivanje prekrojene fotografije na naslovnoj strani NIN na kojoj je puška uperena u predsednika Srbije, loša urednička odluka koja može da povredi osećanja čitalaca i javnosti.

Udruženje smatra da su autonomija glavnog urednika i njegovo pravo da vodi samostalnu uređivačku politiku vrednosti kojima je u Srbiji potrebna veća zaštita nego do sada iako je jasno da glavni urednici, kao i političari, nisu bezgrešni.

Izvor: Danas, N1
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .