Duhovnost

Počinje Božićni post, ovih pravila treba da se pridržavate

MediaSfera

 

 

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju početak Božićnog posta i slavu Svetog apostola Filipa. Naime, Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično započinju post danas.




Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista. I sam sin Božiji postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskoga.

Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao.

Ne odnosi se samo na telesno uzdržanje, već podrazumeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reči i misli.  Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.

Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

„Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?“, prenose se reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

U Svetom pismu piše „ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga“, što znači da je čovek čoveku brat, te da treba da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo druge, a to možemo samo ako nismo besni i sebični.

Božićni post

Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.

U trajanju celog Božićnjeg posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljka, srede i petka koji se poste „na vodi“.

Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednja nedelja Božićnog posta je strožija, bez upotrebe ribe, ponedelјak, sreda, petak na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelјa na ulјu, dok je na Badnji dan post „na vodi“ obavezan i tog dana se ne upotrebljava ni ulje ni vino.

Posni doručak

Za početak pripremili smo predlog posnog doručka, čija će vas energija sigurno držati tokom prepodneva, a odličan je za pročišćenje organizma:

Dve kašike žitarica po želji, krupno samleti i naliti sa nešto više vode preko noći. U drugu čašu potopiti jednu kašiku sečenog suvog voća. Ujutru sve pomešati, dodati rendanu jabuku i šargarepu, i po dve kašike mlevenih badema i meda, još bolje steviju. Jesti polako.

Sveti apostol Filip

Sveti apostol Filip rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Bio je oženjen i u braku dobio četiri ćerke. Sve četiri imale su kao dar od Boga proricanje. Kada su sveti apostoli birali đakone, tada je i Filip bio izabran, pored svetog Stefana i ostalih, gde su propovedali Jevanđelje i svedočili čudesima, jer su gonili demone i isceljivali bolesne svojim molitvama.

Revnosno je propovedao Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj, u kojoj su Jevreji hteli da ga ubiju, ali ga je Bog spasao moćnim čudesima. Tako arhijerej jevrejski, koji se ustremi na Filipa da ga bije, odjednom oslepe i sav pocrni. Stradao je u 86. godini tako što su njega i Vartolomeja neznabošci razapeli na drvo. Ljudi su potrčali da ih skinu ali uspeli su da spasu samo Vartolomeja, dok je Filip izdahnuo.

Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.

Na današnji dan treba uputiti reči: “Apostole, sveti Filipe, moli milostivog Boga da oproštaj grehova podari dušama našim.”

Тропар Филипу, глас 3.

Апостоле Свети Филипе, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак Филипу, глас 4.

Величанствени ловац народа, друг ученика Христових, изабрани Апостол Филип, данас свету даје богатство исцељења, штитећи од зала оне који га хвале. Зато му сложно запевајмо: Спаси све молитвама твојим, свети Апостоле.

Izvor: SPC, RTS




NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .